Musiikkijohtaja viime syksyn Mikael Gabriel -kohusta: "Jos artisti ei halua tehdä meidän kanssamme, ei meillä ole syytä pitää häntä yllä"

1:00:25

Räppäri Mikael Gabriel väitti syksyllä 2017, että hänen musiikkinsa joutui boikottiin Suomipopilla, Loopilla ja muilla Nelonen Median radiokanavilla.

Katso yllä video Tulevaisuuden tähdet -paneelikeskustelusta! Mikko Koivusipilä vastaa Mikael Gabrielin väitteitä koskevaan kysymykseen 39 minuutin kohdalla.

Syksyllä 2017 räppäritähti Mikael Gabriel väitti musiikkinsa joutuneen soittoboikottiin Nelonen Median radiokanavilla. Syyksi Gabriel mainitsi sen, että hänen pestinsä MTV:n X Factor Suomi -musiikkiohjelman tuomarina julkistettiin.

Nelonen Median musiikkijohtaja Mikko Koivusipilä kommentoi aihetta tänään SuomiAreenassa käydyssä paneelikeskustelussa Porissa.

Keskustelua vetänyt Maria Veitola kuvaili Koivusipilää mieheksi, jolla kaikista eniten valtaa siinä, kenestä tulee tähti ja kenestä ei.

Nelonen Median musiikkijohtajana Koivusipilä hallinnoi seuraavia radioasemia: Loop, Suomipop, Radio Aalto, Radio Rock, Groove, Helmiradio ja Hitmix. Nelonen-tv-kanavan ohjelmistosta Koivusipilän hallinnoimia ovat Vain elämää ja Idols sekä Nelonen Media Liven järjestämät tapahtumat.

Veitola kysyi Koivusipilältä, käyttikö hän valtaa väärin, kuten Mikael Gabriel väitti.

– En käyttänyt. Me teemme kuitenkin liiketoimintaa jonkun verran. Jos meillä on artisti, jota on tarvetta pitää kovasti yllä koko ajan, totta kai teemme niin. Jos artisti ei halua tehdä meidän kanssamme, ei meillä ole syytä pitää häntä yllä, paitsi jos artisti on meritoitunut niin paljon, että kappaleet ovat isolle yleisölle tarpeeksi isoja ja ne jäävät kanavalle soimaan, Koivusipilä kommentoi.

– Jos sama case olisi ollut vaikkapa Haloo Helsingin kanssa, ei olisi ollut järkeä lopettaa Haloo Helsingin soittamista. Siinä olisi purtu omaan nilkkaan.

Veitola esitti jatkokysymyksen Koivusipilälle.

– Ajatteletko siis niin, että Mikael Gabrielin musiikki ei ollut tarpeeksi hyvää soidakseen sellaisenaan Nelonen Median radiokanaville, mutta jos hän olisi ollut myös Nelosen tv-tähti ja esiintynyt siellä sun täällä, niin sitä olisi voinut tukea? Veitola kysyi.

Koivusipilän mukaan kyse ei ole siitä, että Gabrielin musiikki ei olisi tarpeeksi hyvää.

– Mikaelin musiikki ei ole huonoa, sehän on tosi hyvää. Se on vaan siinä "borderlinessa" (niin sanotusti rajatapaus). Eli sitä pystytään miettimään, että tehdäänkö vai eikö tehdä, Koivusipilä sanoo.

Keskustelussa oli mukana myös laulaja Vilma Alina.

– Kyllähän se (vallan keskittyminen yhteen mediataloon) välillä tuntuu turhauttavalta. Vaikka julkaisisi kuinka hyvän biisin, niin jos ei ole vielä tarpeeksi tunnettu nimi, voi olla, ettei ole mahdollisuuttakaan päästä mukaan niin sanotusti isoon kiertoon, Vilma Alina sanoo.

– Se vaatii sitä, että on tosi kärsivällinen ja aktiivinen. Mutta välillä se tuntuu turhauttavalta, että koska on ne tietyt artistit, joita tuetaan ja joiden kappaleita soitetaan lähes aina, ne vähän niin kuin automaattisesti ajavat aina ohi. Koska julkaisutahti on nykyään tosi nopea ja isoilta artisteilta tulee koko ajan uusia biisejä, niin kaikki, jotka ovat vähän kuin seuraavaksi odottamassa, kamppailevat niistä muutamista radiosoittopaikoista. Kyllä se vaatii kärsivällisyyttä.

Maria Veitola kertoi jutelleensa erään kotimaisen artistin kanssa. Kyseinen artisti oli päivitellyt, että olisiko sittenkin pitänyt lähettää Nelonen Median väelle skumppaa "kuten Reino (Nordin) ja Kaija (Koo) olivat kuulemma tehneet".

Reino Nordinin ja Kaija Koon yhteissingle Paa mut cooleriin julkaistiin kesäkuun lopulla.

– Meillä on tällaisia meritoituneita artisteja, joista tiedämme lähtökohtaisesti ihmisten pitävän. Meidän tärkein tehtävä radiossa on pitää ihmiset kanavalla. Meidän tärkein tehtävä ei ole tuoda uusia artisteja markkinoille. Ei meille siitä makseta palkkaa, Mikko Koivusipilä kommentoi.

– Toki se tarkoittaa sitä, että niitä (uusia artisteja) pitää tulla pikkuhiljaa, jotta artistiporras kasvaa. Toisesta päästä kuitenkin lähtee artisteja pois.

Koivusipilä kertoo selvittäneensä, että noin yksi artisti vuodessa niin sanotusti breikkaa eli tekee läpimurron, ilmeisesti mediatalonsa kanaviin viitaten.

– Tänä vuonna se tulee todennäköisesti olemaan Evelina. Viime vuonna se oli Reino Nordin ja sitä edellisenä vuonna Ellinoora. Siinä artistit, jotka ovat nousseet vuosittain, Koivusipilä sanoo.

– Sitten katsoin myös, että 24 biisiä vuodessa on hittejä. Siis oikeita hittejä. Niistä kahdeksan oli vuonna 2017 oli Vain elämää -biisejä. Eli noin 1,1 hittiä tulee kuukaudessa. Sen jos onnistuu löytämään, tekee ihan hyvää työtä musiikkijohtajana. 

Mielenkiintoisessa keskustelussa käsiteltiin myös muun muassa digitaalista aikakautta musiikissa sekä algoritmien merkitystä.

Katso keskustelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja