Mainos

Musharraf lupasi Pakistanin täyden tuen Afganistanille

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf vakuutti tänään Afganistanin väliaikaishallinnon johtajalle Hamid Karzaille, että Afganistanilla on Pakistanin johdon täysi tuki. Samalla hän lupasi, ettei Pakistan puutu naapurimaan asioihin.

Pakistan näkisi erittäin mielellään, että sen naapurina on "rauhanomainen, vakaa, yhdistynyt ja vauras" Afganistan, Musharraf huomautti yhdessä Karzain kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Karzai on ensimmäisellä virallisella vierailullaan Pakistanissa sen jälkeen kun Afganistanin väliaikaishallinto joulukuussa tuli valtaan. Viime syksyn terrori-iskuihin asti Pakistan oli Afganistania tuolloin hallinneen Taleban-liikkeen vahvimpia tukijoita.

Karzai puolestaan toivoi tiedotustilaisuudessa, että ulkomaiset sotilasjoukot pysyvät Afganistanissa kunnes kaikki terroristien solut on saatu nujerrettua. - Afganistanilaiset kamppailevat kyllä terrorismia vastaan, mutta he tarvitsevat kansainvälisen yhteisön tuen onnistuakseen, hän huomautti.

Sota terrorismia vastaan ei ohi


Kun Karzailta kysyttiin, milloin al-Qaida-verkoston ja Talebanin jäseniä yhä jahtaavien amerikkalaisjoukkojen toivotaan poistuvan maasta, hän vastasi, että terrorismin vastaisen sodan on jatkuttava loppuun asti. -Sota terrorismia vastaan ei ole vielä ohi. Se jatkuu yhä, Karzai painotti.

Heimopäällikkojen viimeaikaiset taistelut ovat herättäneet huolta siitä, että Afganistan olisi jälleen sisällissodan partaalla. Samalla on pohdittu sitä, onko uudella väliaikaishallinnolla valtaa muualla kuin Kabulissa. Karzai kertoi pyytäneensä toistuvasti maailman johtajilta, että kansainvälisiä Isaf-joukkoja laajennetaan ja joukkoja sijoitetaan myös Kabulin ulkopuolelle. - Valtaosa afganistanilaisista kannattaa ajatusta, hän sanoi.

Monet afganistanilaiset suhtautuvat epäillen Pakistaniin maan Talebanille antaman tuen vuoksi. Musharrafin mukaan tämänpäiväisissä tapaamisissa sovittiin kuitenkin, etteivät maiden johtajat salli maaperäänsä käytettävän toista vastaan.

Pakistanin joukot eivät ole tervetulleita Afganistaniin, mutta Pakistan on luvannut huolto- ja kuljetustukea kansainvälisille Isaf-rauhanturvajoukoille. Lisäksi Musharraf lupasi tänään 10 miljoonaa dollaria lisää Afganistanin jälleenrakennukseen.

Karzain kaksipäiväisellä vierailulla on mukana myös useita väliaikaishallinnon ministereitä. Karzain edustaja sanoi Pakistanin-vierailun symboloivan maiden uusia suhteita Taleban-hallinnon kaaduttua. -Pohjimmiltaan se on hyvän tahdon matka, Karzai sanoi lähtiessään Kabulista Pakistaniin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.