Musertunut formulakuski selitti kohua herättänyttä tempaustaan, joka maksoi hänelle työpaikan – sanoo tulleensa ymmärretyksi väärin

Kolme vuotta Audin tehdastallissa Formula E -sarjassa ajanut Daniel Abt menetti tiistaina työpaikkansa. Audi päätti työsuhteen lauantain virtuaalikilpailussa nähtyjen tapahtumien johdosta.

Formula E -kuljettajat osallistuivat lauantaina viidenteen Race at Home Challenge -sarjan virtuaalikilpailuun, jonka tarkoituksena on tarjota lajin seuraajille viihdettä oikean kilpasarjan ollessa koronaviruspandemian vuoksi tauolla.

Lauantain kilpailu ajettiin Berliinin radalla. Voittoon ajoi Nissan-kuski Oliver Rowland ennen toiseksi sijoittunutta entistä F1-kuskia, Mercedeksen Stoffel Vandoornea ja kolmanneksi sijoittunutta Abtia.

Paitsi että Abt ei osallistunut kisaan oikeasti ollenkaan. Hänen nimissään ajoi ammattipelaaja Lorenz Hörzing.

Kun tämä ilmeni, Abtin nimissä tehty suoritus hylättiin ja hän sai 10 000 euron sakon. Tiistaina Audi kertoi irtisanoneensa Abtin, sillä ympäri maailman otsikoihin nousseet tapahtumat olivat aiheuttaneet perinteikkäälle saksalaismerkille mainehaittaa.

Abt itse julkaisi tiistaina illalla pitkähkön Youtube-videon, jossa hän kertoi valtavat mittasuhteet saaneen tempauksen taustoista.

Abtin mukaan idea ammattikuskin hyödyntämisestä oli tullut ilmi keskusteluissa, joita hän oli käynyt eri kuljettajien kanssa harjoitellessaan virtuaalikilpailuun. Todisteeksi tästä Abt julkaisi videolla lyhyen otteen Twitch-striimistään, jossa aihetta sivuttiin.

– Ajattelimme, että voisi olla hauskaa, jos ammattipelaaja ajaisi puolestani ja näyttäisi muille Formula E -kuljettajille, mihin hän pystyy, Abt sanoo videollaan.

– Halusimme dokumentoida kaiken ja luoda faneille hauskan tarinan.

Abtin mukaan hän ja Hörzing eivät yrittäneetkään peitellä tempaustaan mitenkään. Ja vaikka huijaus olisikin mennyt läpi, aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä kunnostautunut Abt olisi julkaissut tapahtumista videon Youtube-tilillään, jolla on 350 000 seuraajaa.

– Minulle on tärkeää sanoa, että tarkoitukseni ei missään tapauksessa ollut se, että joku ajaisi puolestani siksi, että saisin hyvän tuloksen, ja olisimme sitten asiasta hiljaa, että näyttäisin hyvältä. Näiden kisojen tulokset ovat minulle täysin merkityksettömiä. En myöskään ole maksanut (Hörzingille) mitään.

– Tässä ei ajeta Formula E -mestaruudesta tai palkintorahoista. Tarkoituksenamme on vain viihdyttää faneja ja kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen Unicefille. Vaikka jo hyvissä ajoin kävi ilmi, että jotkut kuljettajat ottavat tämän hyvin vakavasti, minulle tärkeintä on ollut viihdyttää.

Abt kokee tulleensa kohdelluksi väärin ja leimatuksi huijariksi, mutta hän myös katuu omaa toimintaansa.

– Haluan pyytää sydämestäni anteeksi perheeltäni, ystäviltäni, Audilta, kumppaniltani, Formula E:ltä, Unicefiltä ja kaikilta teiltä, jotka olette tukeneet minua vuosien varrella. Tein valtavan virheen. Seison tekojeni takana.

– Toivottavasti voitte antaa minulle anteeksi. En ole koskaan kokenut tällaista tuskaa elämässäni. Teemme kaikki virheitä, mutta minusta tuntuu, etten olisi voinut pudota enää tämän syvemmälle. Olen maassa, mutta nousen taas. Minun täytyy nyt ajatella tulevaisuuttani. Uskon, että löydän jonkun keinon jatkaa, ja olisin todella iloinen, mikäli hyväksyisitte anteeksipyytöni ja olisitte taas joskus tukenani.

Abt on kilpaillut Formula E -sarjassa sen perustamisesta, vuodesta 2014 lähtien, ja hän on Lucas di Grassin ja Sam Birdin ohella ainoa kuljettaja, joka on osallistunut sarjan historian kaikkiin osakilpailuihin.

Abtin paras kausi oli 2017–2018, jolloin hän sijoittui sarjassa viidenneksi ja saavutti molemmat tähänastisista osakilpailuvoitoistaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja