Murtautujat tuhosivat törkeästi Emilian, 14, kesäkioskia – tuhosivat kalusteet, varastivat rahat ja pilasivat ruoat: "Mitä tekijöiden päässä oikein liikkuu?"

Jaanan ja tämän kummityttö Emilian, 14, rantakioski joutui ilkivallan kohteeksi – sähköt poikki, tuolit ja riippukeinut varastettu, rahaa viety 0:32
Katso videolta minkälaista jälkeä ilkivaltaa tehneet saivat aikaan.

Emilia Simosta, 14, ja hänen kummitätiään Jaana Strandmania odotti tänä aamuna ikävä yllätys. Heidän Mikkelissä, Pitkäjärven uimarannalla, sijaitsevalle kioskille oli murtauduttu ja omaisuutta rikottu. Tapaus on aiheuttanut paljon harmitusta niin mikkeliläisissä kuin itse yrittäjissäkin.

Yllä olevalta videolta voi nähdä kuinka kioskin lukko on hajotettu ja ovi väännetty auki. Myös sähköt oli katkaistu, mikä aiheutti kahvilatuotteiden pilaantumisen. Lisäksi kassasta oli viety pieni määrä rahaa. 

Harmillisesti tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kyseinen kioski joutuu ilkivallan kohteeksi.

– Aiemminkin on ollut pieniä tuhotöitä. Sähköt on otettu pois, riippukeinut ja tuoleja varastettu sekä kerran asiakas maksoi väärennetyllä 50 euron setelillä, Emilia listaa.

Parivaljakko joutuukin pitämään tänään kioskin kiinni, jotta saavat hankittua uudet kalusteet ja tuotteet kioskiin.

– On kyllä vähän haikea ja surullinen fiilis. Ei se kovin kivalta tunnu, Emilia kertoo.

– On tosi surullista. Mietin mitä tekijöiden päässä oikein liikkuu, Strandman lisää.

Ihmisten välinpitämättömyys ympäristön viihtyvyyttä kohtaan ihmetyttää Strandmania. Hän on sopinut Mikkelin kaupungin kanssa, että he huolehtivat myös kioskialueen siisteydestä.

– Kaikki paperit ja tupakantumpit heitetään siihen, missä satutaan olemaan. Vaikka roskiksia on runsaasti, jostain syystä jätteet eivät silti löydä tietään sinne. Pystytimme kioskin ja riippukeinot yhteiseksi hyväksi, mutta kaikki eivät halua sen puolesta kantaa vastuuta.

Positiivisesti kohti tulevaa – "Huomenna on uusi päivä"

Suurimmaksi osaksi Emilia on työskennellessään saanut positiivista palautetta, ja mikkeliläiset ovat ottaneet kioskin ilolla vastaan.

– Huomenna on kuitenkin uusi päivä ja silloin laitetaan taas kioski pystyyn.

Strandman teki asiasta rikosilmoituksen ja poliisit ovat ottaneet DNA-näytteitä kioskin sisältä. Myös vihjeitä mahdollisista tekijöistä on tullut.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Emilian ja Jaanan rantakioski joutui ilkivallan kohteeksi – nyt he katsovat jo eteenpäin ja aikovat viihdyttää asiakkaita myös musisoimalla 2:49

Katso video: Jaana ja Emilia eivät ilkivallasta lannistu, vaan aikovat tulevaisuudessakin viihdyttää asiakkaita musisoinnilla! Emilia soittaa videossa viulua vasemmalla, Jaana oikeanpuolimmaisena.

Lisäksi Strandman julkaisi kuvia kioskiin murtautumisesta sosiaaliseen mediaan, joka on poikinut paljon avunantoja.

– Sosiaalisesta mediasta on tällaisissa tilanteissa hyötyä. On ollut todella liikuttavaa, kuinka ihmiset ovat myötäeläneet. Osa kerkesi jo tuoda uusia kahvilakalusteita kioskille, osa on jopa lahjoittanut rahaa.

Myös Emilia on yllättänyt, kuinka laajasti sosiaalinen media tavoitti ihmisiä ja muita yrityksiä, joita hän haluaa kiittää avusta.

– Vapaaehtoiset ovat jopa luvanneet asentaa kioskiin murtohälyttimet, hän iloitsee.

Korona-aika antoi idean kesäkioskista

Strandmanilla on ollut kahvilatoimintaa muuallakin, esimerkiksi tanssilavoilla. Kummityttö Emilia on ollut paikalla auttamassa koulun loma-aikoina.

Tänä kesänä tansseja ei kuitenkaan koronan vuoksi voi järjestää, jolloin parivaljakko sai idean rantakioskista.

– Saimme sovittua Mikkelin kaupungin kanssa asiasta nopeasti. Kioskirakennus on lainassa Mikke ry:n joulutorilta, Strandman kertoo kioskin alkuajoista.

Kioskin on tarkoitus olla auki koulujen alkamiseen saakka.

– Toivomme, että kioski saa olla rauhassa loppukesän, Strandman kuittaa.

Lue myös:

    Uusimmat