Pikkukylän yhteisö koki kovan kolauksen: Nuorisobussista varastettiin tavaraa 10 000 euron edestä – "Karmea näky, kaikki lähti, mitä irti sai"

0:25
Katso videolta, millaista jälkeä varkaat saivat aikaan.

Pellon kunnan nuorisobussi joutui ikävän varkauden kohteeksi maanantain ja tiistain välisenä yönä. Nuorison ajanviettopaikasta vietiin tavaraa 10 000 euron edestä.

Tiistaiaamu alkoi harmaissa merkeissä pienessä noin 3000 asukkaan lappilaiskunnassa, kun vuonna 2014 yhteisvoimin rakennettu nuorisobussi ei ollut enää entisensä.

Bussin omaisuus oli joutunut varkaiden kynsiin syyskuisen yön aikana. Pellon nuorisotyöpajaohjaaja Kari Mäki havaitsi asian ensimmäisenä.

– Aamulla huomasin, että bussin ovi oli auki. Siinä tuli kylmät väreet. Kun menin sisälle, se karmea näky oli aika ikävä. Tavarat olivat hajallaan. Pisti miettimään, kuka tämmöistä kehtaa tehdä yhteisen hyvän takia, hankkeen puuhamiehenä ollut Mäki kertoo murheen murtamana .

Nuorisobussi rakennettiin aikanaan vanhasta kirjastoautosta. Pellolaisille rakkaasta bussista on Mäen mukaan viety noin 10 000 euron edestä tavaraa. 

– Kaikki lähti, mitä irti sai, Mäki huokaa.

"Vauvasta vaariin porukkaa"

Vanha kirjastoauto on ollut ahkerassa käytössä tuomassa kyläyhteisölle iloa: bussin päällimmäisenä tarkoituksena on kiertää kunnan pikkukyliä, jotta nuoret saisivat vapaa-aikaansa aktiviteettia kotinsa sijainnista huolimatta. 

Nuorisobussin varustuksiin kuului muun muassa Playstation, karaokelaitteet, kotiteatteri, kaksi televisiota, mikro ja jääkaappi. Bussissa on järjestetty esimerkiksi disko- ja karaokeiltoja. Bussi on myös kiertänyt paljon erilaisia messuja ja tapahtumia.

– Siellä on käynyt porukkaa vauvasta vaariin ja käyttöä on ollut laidasta laitaan. Käyttötarkoitusta myös mietittiin, että jossakin vaiheessa bussi olisi ympäristökylien vanhuksille ajanviettopaikka. Kehitystä on koko ajan ja kysynnän mukaan mennään, Mäki kertoo bussin elämästä ennen varkautta.

Mäki on pyytänyt sosiaalisessa mediassa näköhavaintoja varkaudesta, mutta kenelläkään ei ole vinkkejä. Ikävä tragedia harmittaa koko kyläyhteisöä.

– Kaupoissa ja työyhteisössä on ollut kyllä selkään taputtelijoita.

Jatkuuko toiminta?

Mäki on vienyt eilen rikosilmoituksen poliisiasemalle tapauksen tiimoilta.

– Siinä on ollut ammattilaiset asialla. Ei ne rosvot katso, kenen omaisuutta ottavat tai mihin se vaikuttaa, Mäki uskoo.

Vakuutusyhtiö selvittää parhaillaan, mitä asialle voi tehdä. Vaikka nuorisotyöpajaohjaaja on harmissaan, on hänessä toivon kipinä.

– Toimintaa jatketaan. Kun saa ensimmäiseksi järkytyksen pois, sitten aletaan toimimaan. Tällainen yhteinen asia luo yhteisöllisyyttä lisää, Mäki valaa uskoa murheen keskellä.

Keräys pystyyn?

Mäki pohtii, millä rahoituksella asia saataisiin kuntoon. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla jonkinlainen keräys, jotta bussi olisi mahdollisimman pian jälleen liikenteessä.

– Laitetaanko pieni keräys vai mitä tehdään? Saisimmeko me sille rahoitusta? Tämä homma koskettaa niin monta järjestöä ja ihmistä, että tämä varkaus on ollut kyllä päivän puheenaihe, Mäki toteaa.

MTV Uutiset tutustui Pellon nuorisobussiin vuonna 2017. Voit lukea tästä artikkelista kesäisistä tunnelmista vielä silloin, kun nuorisobussi ei ollut joutunut varkauden kohteeksi.

Toimittaja: Roosa Mustonen, mediapalvelu Modia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja