Mainos

Nuorisokahvilasta varastettiin tuhansien eurojen arvosta tavaraa, mutta varkaat palauttivat tavarat suloisen lapun kera – "Ei heitä purra tai lyödä vaikka tulisivat juttelemaan"

Haminalaiseen nuorisokahvila Jaspikseen oltiin murtauduttu koulujen päättäjäisviikonloppuna ja kahvilasta oltiin varastettu tuhansien eurojen arvosta tavaraa. Varkaat olivat kuitenkin tulleet toisiin aatoksiin ja palauttaneet suurimman osan tavaroista kirjeen kera.

Jaspiksen kahvilan työntekijät olivat tulleet päättäjäisviikonlopun jälkeisenä maanantaina töihin ja huomanneet, että viikonlopun aikana kahvilassa oli käynyt asiattomia vieraita.

Varkaat olivat kiivenneet aidan yli kahvilan takapihalle, jonka jälkeen he olivat jyrsineet nuorisokahvilan toiminnanjohtaja Hannah Honkasen toimiston ikkunan sijoiltaan, koska pelkistä ikkunaruuduista ei mahtunut menemään sisään.

– Huomasimme, että toimiston pöytä oli kaadettu kumoon ja kutsuimme poliisit paikalle, jotka alkoivat tehdä tutkintaa. Pikku hiljaa huomattiin, että tavaroita puuttui, Honkanen kuvailee tapahtumien kulkua.

Varkaat olivat vieneet muun muassa pelikonsolin, siihen kuuluvat ohjaimet ja pelit, soittimia, tietokoneita, laatikollisen suklaata, virvoitusjuomia, tabletin ja kahvilan pohjakassan.

Tilanteesta harmistuneena Honkanen päätti päivän päätteeksi purkaa tunteitaan Haminan Facebook-ryhmään.

– Kirjoitin, että harmittaa ja surettaa, koska olemme isolla sydämellä panostaneet nuorten viihtyisiin puitteisiin ja aktiviteetteihin, jonka jälkeen palkaksi saa murtautumisen ja varkauden.

Nuoret painostavat varkaita palauttamaan tavarat

Honkasen Facebook-päivitys keräsi paljon keskustelijoita ja useat tuomitsivat varkaiden teot. Nuoret, jotka mahdollisesti tuntevat varkaat, olivat myös ottaneet yhteyttä kahvilaan ja kertoneet, että Jaspis olisi pitänyt jättää rauhaan.

Myöhemmin kahvilan työntekijät kuulivat, että kahvilaan yhteyttä ottaneet nuoret olivat myös laittaneet pystyyn soittokampanjan, jossa he vaativat tavaroiden palauttamista ja ettei tällaista saa tehdä omille.

– Positiivisena henkilönä kirjoitin vielä Facebookiin, että haluaisin uskoa näiden nuorten – oletettavasti nuorten – ymmärtävän tuoda tavarat takaisin. Jos vaikka nimettömänä palauttaisivat samaan paikkaan mistä ovatkin hakeneet.

Viikkoa myöhemmin perjantai-aamuna työntekijöitä odottikin kolme jätesäkillistä tavaraa samaiselta sisäpihalta, josta murto oltiin tehty.

5 HENKiLÖ peTTi meidät JA myi TABLETiN MAKSAMME sen NIMETTÖMÄSTI. ANTEEKSI

Osa tavaroista oli hieman kosteita, eikä pelikonsolin toimivuutta ole vielä keretty testata, sillä siitä puuttui virtajohto, ohjaimet sekä pelit. Tämä ei kuitenkaan vaikuta harmittavan Honkasta.

– Todella hieno teko ja hyvä ajatus. Olihan se - jotenkin liikahti tuolla sisuksissa tämä palautus ja viesti. Ja lupaus, että maksamme nimettömästi myydyn tabletin, vaikka se on helpommin sanottu kuin tehty.

Honkanen pitää hienona asiana, jos puuttuvista tavaroista tulee maksu. Tärkeintä tapauksessa on hänen mielestään se, että tämä on saattanut tuoda varkaillekin mielihyvää ja voi kannustaa heitä tekemään jatkossakin oikeita valintoja.

– Tämä on juuri niitä asioita, joiden takia nuorten kanssa haluaa työskentelyä. Tosi hieno kokemus itsellekin.

”Ilmoitimme poliisille, että kannetta ei tule”

Honkanen ei tiedä, selviääkö tekijöiden henkilöllisyys ikinä, vaikka hänellä onkin melko vahva epäilys, keitä nuoret ovat.

– On toki hieno juttu, jos henkilöllisyys selviää. Olemme jo ilmoittaneet poliisille, että kannetta ei tule, ja jos tekijät selviävät, niin toivomme sovittelua eli samaa mitä tekijät ehdottavat kirjeessäkin.

Toiminnanjohtajan mukaan olisi piste i:n päälle, jos pojat maksaisivat vielä tabletin.

– Eikä heitä purra tai syödä vaikka tulisivat ihan vain reippaasi juttelemaan. Luulen, että kohtaaminen olisi molemmin puolin hyvä juttu.

– Usko nuoriin kyllä vahvistui tämän tapahtuman kautta, vaikka on jo ollut vahva usko tähän saakka. Erityisesti usko kuitenkin parani näihin nuoriin, jotka on aina välillä vähän väärillä teillä.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.