Murhatun Fortuynin puolueelle murskavoitto Hollannissa

Oppositiopuolue kristillisdemokraatit on voittanut Hollannin parlamenttivaalit. Toiseksi tuli murhatun oikeistopopulistin Pim Fortuynin lista.

Oikeisto voitti murskaluvuin Hollannin keskiviikkoiset parlamenttivaalit. Hallitseva keskustavasemmistolainen hallitusrintama sen sijaan koki karvaan tappion.

Vaalien alla murhatun oikeistopopulistisen Pim Fortuynin lista (LPF) sai parlamenttiin 26 paikkaa. LPF:stä tuli näin maan toiseksi suurin puolue. -Tulos on upea, mutta ilmassa ei ole todellista iloa. Tänään tunnemme olevamme orpoja. Olemme menettäneet opettajamme, sanoi LPF:n edustaja Mat Herben puolueen kannattajille Haagissa.

Suurimmaksi puolueeksi noussut kristillisdemokraattinen CDA palannee nyt hallitukseen kahdeksan oppositiovuoden jälkeen. Puolue sai 43 parlamentin 150 paikasta. Vanhassa parlamentissa kristillisdemokraateilla oli 29 paikkaa. Uudeksi pääministeriksi tullee CDA:n johtaja Jan-Peter Balkenende.

Hallituspuolueet hävisivät

Kaksi nykyisen hallituksen suurinta puoluetta saivat molemmat 23 paikkaa. Puolueet ovat pääministeri Wim Kokin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue (PvdA) ja markkinataloutta kannattava Vapauden ja demokratian puolue (VVD).

Pääministeri Kokin puolue oli vanhan parlamentin suurin 45 paikallaan, ja se menetti suurimpana häviäjänä siis lähes puolet paikoistaan. Kok myönsi, että hänen puolueensa kärsi vaaleissa "hirveän selkäsaunan". -Nämä ovat vaikeita aikoja sosiaalidemokratialle, myös Euroopassa, Kok sanoi.

Puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Ad Melkert ilmoitti tulosten selvittyä eroavansa tehtävästään. Vapauden ja demokratian puolue (VVD) menetti 15 tähänastisista 38 paikastaan, ja sen puheenjohtaja, Hans Dijkstal, antoi tänään ymmärtää eroavansa.

Pienimmän hallituspuolueen, sosiaaliliberaalisen demokraattisen puolueen (D66), paikkaluku laski 14:stä seitsemään paikkaan. Vaikka vaalien lopullinen tulos tiedettiin jo tänään, julistetaan tulos viralliseksi vasta 21. toukokuuta, kun kaikki ulkomailta lähetetyt äänet on laskettu. Äänioikeutettuja vaaleissa oli noin 12,5 miljoonaa. Äänestysprosentti oli 79:n tuntumassa.

Hallituspaikoista ei varmuutta

Vaikka muutamassa kuukaudessa tyhjästä noussut LPF näyttelikin merkittävää roolia vaaleissa, voi puolue silti jäädä vaille hallituspaikkoja. Mikäli hallituksen odotusten mukaisesti muodostaa voittoisten kristillisdemokraattien puheenjohtaja Balkenende, täytyy hänen ottaa huomioon myös puolueensa perinteiset kannattajat, jotka mitä ilmeisemmin hyväksyisivät yhteistyön pikemminkin keskustavasemmistolaisten kuin kokemattoman ja populistisen LPF:n kanssa.

Myös pienpuolueiden oletetaan olevan valmiita yhteistyöhön kristillisdemokraattien kanssa, jos ne sillä keinoin onnistuvat pitämään äärioikeiston loitolla vallasta.

Hallituksen kokoonpano tuskin selviää pian, sillä lukuisten pienpuolueiden Hollannissa tehtävä kestää usein jopa pari-kolme kuukautta.

Ennätysmäinen temppu

Hollantilaislehdet kommentoivat tänään vaalitulosta värikkäästi. Het Financieele Dagbladin mukaan LPF on ansainnut paikan Hollannin politiikan ennätystenkirjassa ennen näkemättömällä tempullaan, jolla ryhmä muutamassa kuukaudessa nousi tyhjästä merkittäväksi voimaksi maan politiikassa.

Oikeistolainen De Telegraaf -lehti puolestaan kuvaili vaaleja nykyisen hallituksen saamaksi "verilöylyksi'". Myös kristillisen Le Trouw -lehden mukaan keskustavasemmistolaisen koalitiohallituksen kokema häviö vaaleissa on Hollannin poliittisessa historiassa ainoalaatuinen.

De Telegraafin tekemän kyselyn mukaan 39 prosenttia kansalaisista haluaisi LPF:n olevan mukana tulevassa hallituksessa, kun 34 prosenttia vastaajista oli tätä vastaan.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat