Murharyhmä-lehti: Väärä mies joutui ryöstöstä putkaan Helsingissä – "lähes oikeusmurhaan johtanut" DNA-näyte oli kulkeutunut rikospaikalle rullaportaiden kaiteesta

Rikospaikka-ohjelmassa tutustuttiin DNA-tutkimuksen tulevaisuuteen rikostutkinnassa.

Väärä mies joutui joksikin aikaa telkien taakse törkeästä ryöstöstä epäiltynä, kun hänen DNA:aan löydettiin rikospaikalla olleesta kumihansikkaasta, kertoo Helsingin väkivaltarikostutkijat ry:n Murharyhmä-lehti. Lähes kohtalokkaan DNA-jäljen epäillään päätyneen paikalle rullaportaiden kaiteen kautta.

Tapaus sai alkunsa viime vuoden keväällä, kun eräästä liikkeestä anastettiin joitain satoja euroja teräaseella uhaten. Paikalle oli jäänyt rikoksentekijän jäljiltä kumihanska.

Hansikkaan ulkopinnasta saatiinkin dna-näyte, joka pystyttiin yhdistämään erääseen mieheen, joka oli ollut poliisin kanssa tekemisissä edellisenä vuonna. Henkilö oli riittävästi epätarkkaan valvontakamerakuvaan tallentuneen miehen näköinen, joten poliisi määräsi miehen pidätettäväksi.

Ryöstäjä pyöri samassa kaupassa

Poliisin pidättämä mies kiisti rikoksen ja kertoi liikkuneensa päivän aikana metrolla ja käyneensä kavereidensa kanssa kaupassa.

Kaupan valvontakamerasta selvisikin, että mies puhui totta ja se, ettei hän voinut olla ryöstäjä. Ryöstäjä näet oli asioinut hänen kanssaan samaisessa kaupassa asioi samaan aikaan.

Ryöstäjästä saatiin pian myös parempilaatuinen kasvokuva, josta poliisi onnistui henkilöimään epäillyn virkavallan vanhaksi tutuksi, joka myös tunnusti rikoksen.

Miten syytön mies joutui selliin?

Viranomaisia jäi kuitenkin kiinnostamaan, miten miehen DNA-näyte oli päätynyt rikoksentekijän takintaskusta pudonneeseen hanskaan. Asia askarrutti luonnollisesti myös aiheetta vangittuksi vaadittua miestä.

– Hänen oikeusavustajaansa kiinnosti myös kovasti, miten tällaiseen lähes oikeusmurhaan johtanut dna-lausunto oli saatu aikaiseksi, sanaili Murharyhmä-lehdessä julkaistun jutun kirjoittanut rikoskomisario Mikko Halme.

Valvontakamerat paljastivat, ettei mies ollut kaupassa käsitellyt samoja esineitä kuin ryöstäjä, joten sieltä dna-näyte ei ollut peräisin. Kamerat kuitenkin kuvasivat myös liukuportaita, joissa poliisin arvion mukaan oli mysteerin ratkaisu.

Tarttuiko DNA liukuportaista?

Juuri ennen portaisiin menoa syyttä vapautensa menettänyt mies oli pyyhkäissyt kasvojaan suun ja nenän seudulta, ja sen jälkeen laskenut kätensä liukuportaiden käsituelle.

Noin neljä ja puoli minuuttia myöhemmin oli ryöstäjä saapunut samaisille liukuportaille ja asettanut kätensä samaiselle käsituelle.

– Rikosteknisen laboratorion mukaan on täysin mahdollista, että tarvittava kontaminaatio [miehestä toiseen] on voinut tapahtua edellä kuvatuissa liukuportaissa, Murharyhmän jutussa kerrotaan.

DNA-jäämä olisi siis siirtynyt liukuportaiden käsituesta ryöstäjän mukana kertakäyttökäsineeseen, joka oli sitten jäänyt rikospaikalle. 

Ryöstäjä sai lopulta yli kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen ryöstöstä.

Aiheetta poliisin hoteissa ollut mies taas sai lainmukaiset korvaukset perusteettomasta vapaudenmenetyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat