Mies ryösti röyhkeästi ruokakaupan Espoossa – veitsellä huitominen esti myyjien paon, tapaus tallentui valvontakameralle

Video: Mies ryösti röyhkeästi ruokakaupan Espoossa – huitoi veitsellä kohti myyjiä 2:07
Tekijä kurottautui ryöstöä tehdessään kassalinjan ylitse sohien veitsellä kohti ahtaassa kassa-alueessa ollutta myyjää. Katso videolta, miten teko eteni.

Vuonna 1993 syntynyt mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen tämän ryöstettyä ruokakaupan kassasta joitain satoja euroja veistä käyttäen.

Rikos tapahtui Espoon Vallikalliossa viime marraskuussa. Kasvomaskiin sonnustautunut mies oli kävellyt sisälle liikkeeseen ja siirtynyt kassalle. Hän oli jo liikkeeseen saapuessaan herättänyt henkilökunnan huomion, jolloin niin sanottuja juoksukaljoja epäillyt henkilökunnan edustaja oli tullut kassalla olleen myyjän tueksi.

Edellisen asiakkaan saatua asioitua mies oli kuitenkin asettanut muutaman vitamiinivesipullon kassahihnalle.

– Kun [myyjä] oli sanonut ostosten summan ja kysynyt tuleeko muuta, tekijä oli ottanut veitsen esiin ja sanoi että rahat, henkilökunnan edustaja kuvaili oikeudelle.

Huitoi veitsellä ja esti paon

Veitsen esille ottamisen jälkeen mies sohi sillä lähietäisyydeltä kohti myyjää ja vaati tätä kollegoineen avaamaan kassalippaan. Myyjä kuvaili joutuneensa hyppäämään taaemmas estääkseen veistä osumasta itseensä. Veitsen terä oli noin 20 senttimetriä pitkä.

Oikeus katsoi, että myyntitiskin toisella puolella olleet kaksi henkilökunnan edustajaa olivat pyrkineet pakoon, mutta mies oli tehnyt aikeet tyhjäksi syöksähtämällä pidemmälle kassalinjan ylitse. Näin henkilökunnalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin avata kassalipas. Oikeus luonnehti tilannetta ”huomattavan vaaralliseksi” ja henkilökunnan näkökulmasta hyvin pelottavaksi.

Kassan auettua mies kahmi sieltä seteleitä ja juoksi paikalta. Hän sai mukaansa 340 euroa. Summa jäi kateisiin.

Naamioituminen vaikeutti tunnistamista

Miehen käyttämä takki löydettiin tekopaikan läheisyydestä. Myöhemmin miehen asunnosta löytyi muita ryöstäjän asuun sopineita vaatteita. Oikeus myös arvioi, että videolle tallentunut tekijä näytti syytetyltä.

Mies tuomittiin törkeästä ryöstöstä 2 vuoden 2 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Miehen aiempi rikostuomio vaikutti tuomioon alentavasti.

MTV Uutiset ei julkaise rikoksesta tuomitun nimeä ehdottomasta vankeusrangaistuksesta huolimatta tuomion vain hieman kahden vuoden ylittävän pituuden ja rikoksen vähäisemmän yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Mies määrättiin maksamaan kahdelle kaupan henkilökunnan edustajalle kummallekin 1500 euron edestä kärsimyskorvauksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä mies on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat