Vasaratien murhaepäillyn jäljille päästiin kohtalokkaan banaanipussituksen jälkeen – henkilöllisyys selvitettiin kuin Sherlock Holmes -tarinassa

Järkyttävät näky Tampereelta: Jahdattu murhamies jätti jälkeensä verivanan 2:01

Tampereen Vasaratien henkirikoksesta syytetty nuori mies jäi poliisin haaviin yhden Jyväskylässä ostetun banaanin takia. Vielä tarkemmin miehen yksilöi poliisitutkimuksissa se, että hän oli pakannut banaaninsa muovipussiin.

Vasaratien henkirikosta on alettu tänään puida käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii rangaistusta kahdelle nuorelle miehelle. Toista syytetään murhasta ja toista murhaan yllyttämisestä.

Syyttäjän mukaan kyse oli palkkamurhasta. Tänään julki tulleiden syytteiden mukaan murhasta syytetty ja murhaan yllytyksestä syytetty mies tapasivat toisensa Tor-verkossa ja sopivat surmatyöstä.

Aamulehti on aiemmin uutisoinut, että murhaan yllyttämisestä syytetty mies olisi uhrin poika.

Henkirikos tapahtui 28. päivä tammikuuta. Tekovälineenä oli veitsi.

Esitutkintamateriaali paljastaa banaaniepisodin

Oikeudenkäynnin alkamisen myötä julkiseksi on tullut asian esitutkintapöytäkirja. Se kertoo muun muassa, miten poliisi pääsi henkirikoksesta epäillyn miehen jäljille vain pienen johtolangan avulla, kuin salapoliisiromaanissa.

Tekijäksi epäiltyä miestä ei saatu heti teon jälkeen kiinni, sillä hän pakeni tapahtumapaikalta. Poliisitutkinnassa miehen henkilöllisyys kuitenkin alkoi valjeta, kun murha-asunnosta löydettiin muovinen läpinäkyvä hedelmäpussi, jossa oli ilma-ase.

Koska asunnon haltija kertoi poliisille, ettei asunnossa olisi pitänyt olla minkäänlaisia ilma-aseita, poliisi tutki asiaa tarkemmin.

Kävi ilmi, että pussissa oli kiinni Jyväskylässä sijaitsevan Mestarin Herkku -nimisen kaupan punnitustarra. Tarra oli päivätty päivää ennen henkirikosta. Se kertoi, että kaupasta oli ostettu banaaneja 154 gramman painosta. Hintaa oli ollut 24 senttiä.

Poliisi selvitti, että kaupassa oli tehty kyseisenä päivänä seitsemän samanhintaista banaaniostosta. Liikkeen valvontakamerat paljastivat, että vain yksi, päivän viimeinen ostaja, oli pakannut banaaninsa muovipussiin ja laittanut tarran muovipussiin kiinni.

Henkilö oli tallentunut valvontakameraan kassalla.

Televalvontatiedot apuna

Ostosten jälkeen kyseessä oleva nuori mies oli mennyt kohti Jyväskylän linja-autoasemaa. Poliisi haki paikalta televalvonnan puhelintolppatiedot ja vertasi niitä Tampereen Vasaratien tolppatietoihin henkirikoksen tapahtuma-ajalta. Kävi ilmi, että eräs puhelinliittymä oli tallentunut molempiin tolppiin. Oli siis pääteltävissä, että sama puhelin oli ollut sekä Jyväskylässä että Tampereella ratkaisevaan aikaan.

Kun puhelinliittymän omistajaa selviteltiin, jäljet johdattivat poliisin Jyväskylässä asuvan naisen luo. Naisen kanssa samassa osoitteessa asui mies, joka oli poliisin mukaan kuvien perusteella mahdollisesti Mestarin Herkussa asioinut henkilö.

Mies otettiin kiinni keskiviikkona 29. tammikuuta, vain päivä henkirikoksen jälkeen. Myöhemmissä tutkimuksissa poliisi yhdisti miehen DNA-tunnisteen tapahtumapaikalta löydettyihin DNA-jälkiin.

Miestä syytetään nyt murhasta. Mies on kiistänyt syyllisyytensä.

Lue myös:

    Uusimmat