Mainos

Munuaissairaudet luultua yleisempiä

Lääkärien mukaan sairauksista olisi selvästi vähemmän haittaa, jos terveydenhuollossa seurattaisiin munuaissairauksien kehittymistä aiempaa tarkemmin.

Munuaissairaudet ovat luultua yleisempiä. Alan lääkäreiden mukaan Suomessa on kymmeniä tuhansia henkilöitä, joille on kehittymässä vakava munuaissairaus heidän tietämättään.

Usein tauti on kehittynyt jo pitkälle, ennen kuin potilas hakeutuu oireiden takia hoitoon. Munuaisten toimintaa ei tarkkailla esimerkiksi terveydenhuollossa yhtä pontevasti kuin esimerkiksi kolesterolia tai verenpainetta.

- Tiedetään, että Suomessakin on kymmeniä tuhansia potilaita joilla on jonkinlainen krooninen munuaistauti ja usein ihmiset sairastavat tautia tietämättään, ylilääkäri Eero Honkanen HYKS:stä kertoo.

Erityistarkkailun kohteeksi munuais- ja maksaliiton mukaan tulisi nostaa riskiryhmät: yli keski-ikäiset miehet, diabeetikot sekä verenpainetaudista kärsivät.

Ongelmien toteamiseen käytössä on yksinkertainen virtsatesti. Alan ammattilaiset toivovat munuaistautien seurannan yleistyvän, esimerkiksi työterveyden piirissä.

- Munuaistauti aiheuttaa melko varhaisessa vaiheessa, vaan laboratoriolöydöksiä, kenties kohonneen verenpainetaudin. Mutta oireet tulevat myöhäisessä vaiheessa, vaikean munuaissairauden oireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, pahoinvointi, lihasoireet lihaskrampit, Honkanen kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.