Mainos

Munasolujen pakastaminen uran vuoksi puhuttaa: "Suurempi huoli siitä, että löytyisi oikea isä"

Apple ja Facebook tarjoavat Yhdysvalloissa naistyöntekijöilleen mahdollisuutta pakastaa munansolunsa firman piikkiin.

Yhtiöiden tarkoituksena on panostaa naistyöntekijöihin, sillä lasten saaminen ja menestyksellisen uran yhdistäminen on yhä äärimmäisen haasteellista. 

– Tämä tavoite on varmasti Applella ja Facebookilla. Oikeasti naisilla on tavoite löytää se oikea isä lapsilleen, Anne-Maria Suikkari Väestöliitosta sanoo.

Paljonko tapauksia Suomessa?

Väestöliiton lapsettomuusklinikan toimitusjohtaja Anne-Maria Suikkari kertoo, että Suomessa munasolujen pakastamistapauksia on vain joitakin.

Tulevaisuuden varalle munasoluja ei väestöliiton klinikoilla ole pakastettu vielä lainkaan. Väestöliitolle tulleita tiedusteluitakin asiasta on vain muutamia kappaleita.

– Olemme vuoden verran tehneet ennakoivaa munasolujen pakastusta. Arviolta kymmenkunta naista on käynyt sen hoidon läpi ja pakastamassa munasolujaan. Jotkut ovat käyneet keskustelemassa, mutta eivät ole päätyneet hoitoon erikoislääkäri Tuija Foudila sanoo.

Työnantaja korvaamaan pakastuksen?

Koska suomessa yksityiskäyttökin on vähäistä, näköpiirissä ei ole, että työterveydenhuoltoa laajennettaisiin tähän käyttöön.

– Sehän kuulostaa kauniilta ajatukselta. Mutta jos ajatus on todella se, että naiset jatkavat uraa neljäkymppiseksi, pidän sitä naisen itsensä kannalta hyvin arveluttavana suunnitelmana, Väestöliiton Anne-Maria Suikkari sanoo.

– Minusta se ei ole mikään huono ajatus sinällään, koska tämä on kuitenkin hyväksytty hoitomenetelmä. Onhan se sellainen hyvä työterveyslisä, jos sellaista tarjotaan. Ei sitä varmaan pakko ole käyttää. Tuskinpa Suomessa tähän kukaan lähtee, erikoislääkäri Tuija Foudila Mehiläisen lapsettomuushoitoihin erikoistuneelta Felicitas-klinikalta sanoo.

– En tiedä, kuinka ajankohtaista tämä on Suomessa. Perhekeskuksen johtaja voi meillä todistaa, että naisten huoli on pikemminkin siitä, että löytyy isä lapsille ja kumppani. Väestöliiton Anne-Maria Suikkari sanoo.

Asiasta keskustellaan lisää tänään klo 15.00 alkavassa MTV Uutislive-lähetyksessä. Vieraana sosiologi Anna Rotkirch.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.