Munaa monipuolisesti

Keitetty muna, munakas ja munakokkeli ovat kaikille tuttuja ja nopeita valmistaa. Mutta miten muuten kananmunaa voikaan käyttää? Se antaa ruuille makua ja väriä, kohottaa, kuohkeuttaa, saostaa, sitoo ja yhdistää raaka-aineita. Suomessa saadaan nauttia salmonellavapaista kananmunista. Erityistarkan kansallisen salmonellavalvontaohjelman ansiosta voi täällä huoletta antaa lapsensa kaapia kulhon puhtaaksi sokerikakkutaikinasta.

Välimeren reseptejä:

Jauhelihapannari

  • 3 dl maitoa
  • 1 1/2 dl tomaattimehua
  • 1/2 kasvisliemikuutio
  • 2 kananmunaa
  • 3 1/2 dl hiivaleipä-vehnäjauhoja
  • 1 dl vichyä
  • 200 g jauhelihaa
  • 1 tl yrttisuolaa
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1/4 tl chilijauhetta
  • 1 dl paprikaa kuutioina
  • 1 1/2 dl purjoa viipaleina

Sekoita kylmään nesteeseen liemikuutio, kananmunat ja jauhot. Anna taikinan seistä 1/2 tuntia. Lisää vichy taikinaan.

Ruskista jauheliha ja mausta. Lisää paprikat ja purjot. Sekoita jauheliha-paprika-purjoseos pannukakkutaikinaan. Kaada taikina voipaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tomaattimehun sijaan voit käyttää tomaattipyreetä tai tomaattimurskaa. Sekoita 1 rkl tomaattipyreetä ja 1,5 dl vettä tai 0,5 dl tomaattimurskaa ja 1 dl vettä.

Värikäs kanarisotto

  • 5 1/2 dl vettä
  • 2 1/2 dl riisiä
  • 2 tl currytahnaa
  • 1 kanaliemikuutio
  • 300 g broilerisuikaleita (maustamaton)
  • 2 kananmunaa
  • 1 sipuli kuutioina
  • 1/2 paprikaa suikaleina
  • 150 g wokkivihanneksia (pakaste)
  • 1/2 kiinankaali suikaleina
  • 3 rkl soijakastiketta

Keitä riisi kanaliemikuutiolla ja currytahnalla maustetussa vedessä 15 minuutin ajan. Ota kattila liedeltä ja anna lopun veden imeytyä riiseihin.

Ruskista broilerit kypsiksi pannulla. Lisää pannulle kanamunat ja kypsennä ne broilereiden joukossa hyvin sekoittaen niin, että kanamuna on kuivaa ja irtonaista. Ota broileri-kananmunamunaseos pois pannulta.

Kuullota sipuli pannulla. Lisää joukkoon paprikasuikaleet sekä wokkivihannekset. Lisää sitten kiinankaalisuikaleet ja kuullota vielä hetki. Sekoita riisi joukkoon ja mausta. Lisää viimeisenä broileri-kananmunaseos risottoon.

Omenaiset juurespihvit

  • 3 dl lantturaastetta
  • 3 dl porkkanaraastetta
  • 3 dl palsternakkaraastetta
  • 2 dl omenakuutioita
  • 2 dl purjoviipaleita
  • 1/2 dl hasselpähkinärouhetta
  • 1 dl korppujauhoa
  • 1/2 dl perunajauhoa
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl ranskankermaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • ripaus valkopippuria

Raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon purjo ja omena.

Yhdistä pähkinärouhe, korppu- ja perunajauhot, kananmunat, ranskankerma sekä mausteet juuresraasteeseen ja sekoita hyvin.

Muotoile massasta ohuita pihvejä ja paista ne pannulla kauniin ruskeiksi tai uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.

Tarjoa pihvit lämpimän munakastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.

Lämmin munakastike

  • 2 dl vettä
  • 1/2 kasvisliemikuutio
  • ripaus valkopippuria
  • 1 dl ruokakermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 keitetty kananmuna
  • 1 rkl tuoretta tilliä

Mittaa vesi, kasvisliemikuutio ja valkopippuri kattilaan ja laita vesi kiehumaan. Suurusta liemi kerma-jauhoseoksella ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Hienonna kananmuna ja lisää kastikkeen joukkoon. Lisää kastikkeen päälle tilliä juuri ennen tarjoilua.

Välimeren munakasvuoka

  • 2 perunaa
  • 1/2 munakoiso
  • 4 rkl ruokaöljyä
  • 1 tl timjamia
  • 2 tl välimeren yrttiseosta
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • 1/2 kesäkurpitsa
  • 1/2 sipuli
  • 1 paprika
  • 2 tomaattia
  • 1 dl oliiviviipaleita
  • Liemi:
  • 1 1/2 dl vettä
  • 1/2 pkt mustaleima sulatejuustoa (125 g)
  • 6 kananmunaa
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1/2 dl ruokakermaa
  • 1/2 rkl maissijauhoa

Viipaloi perunat ja munakoiso isoon voideltuun uunivuokaan. Kaada joukkoon öljyyn sekoitetut mausteet. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.

Leikkaa kesäkurpitsa, sipuli ja paprika lohkoiksi. Sekoita ne perunoiden ja munakoison kanssa, lisää samalla oliivit. Viipaloi tomaatit ja lisää pinnalle.

Kuumenna vesi ja sulata sulatejuusto veteen. Lisää kasvisliemikuutiot, ruokakerma ja maissijauho hyvin sekoittaen. Anna jäähtyä hetki. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin.

Kaada liemi uunivuokaan kasvisten päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Vihannes-kinkkupaistos

  • 200 g parsakaalia (pakaste)
  • 200 g vihreitä papuja (pakaste)
  • 200 g pikkuporkkanoita (pakaste)
  • 250 g kinkkusuikaleita
  • 2 dl vettä
  • 1/4 pkt mustaleima sulatejuustoa (60 g)
  • 1/2 dl ruokakermaa
  • 1 tl maissijauhoa
  • 1/2 dl kasvisfondia
  • ripaus valkopippuria
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl juustoraastetta

Lado jäiset pakastevihannekset ja kinkkusuikaleet voideltuun uunivuokaan.

Kuumenna vesi ja sulata sulatejuusto veteen. Lisää kerma, jauhot, kasvisfondi ja valkopippuri. Anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon kananmunat hyvin sekoittaen. Kaada liemi vuokaan kasvisten ja kinkun päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 40 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat