Mainos

Muitakin suomalaislapsia USA:n oikeusmyllyssä

Campoyn lasten lailla myös kaksi suomalaisamerikkalaista pikkutyttöä on jäänyt oikeusjärjestelmän jalkoihin. Kiista tyttöjen huoltajuudesta on jatkunut Yhdysvalloissa jo kohta kolme vuotta suomalaisen äidin ja yhdysvaltalaisen isän välillä.

Suomalainen Tuulikki Harsacky odottaa Suomessa Kentuckyn osavaltion alioikeuden päätöstä kahden pikkutyttönsä huoltajuudesta. Hän uskoo 5-6 -vuotiaiden tyttöjen olevan heitteillä isänsä kanssa asuessaan ja ihmettelee oikeudenkäynnin pituutta.
Äiti itse on kahden viime vuoden aikana voinut olla tyttöjensä kanssa vain puhelinyhteydessä.

Hän kertoo aviomiehen siepanneen lapset mukaansa riidan päätteeksi pari vuotta sitten pariskunnan lomaillessa Teksasissa. He olivat menneet naimisiin vuonna 1989. Lapset syntyivät peräkkäin 90-luvun alussa, minkä jälkeen perhe muutti Suomeen.
Äiti ei kertomansa mukaan tiennyt lasten olinpaikkaa kahteen kuukauteen kaappauksen jälkeen. Mies tyhjensi mennessään perheen yhteiset tilit ja vei luottokortit.

-Hän ehti siinä ajassa levittää omaa versiotaan tapahtumista ja leimata minut niin oikeudessa kuin asiantuntijoidenkin silmissä, toteaa äiti syyksi siihen, miksi lasten huoltajuus aikoinaan myönnettiin tilapäisesti isälle.
Suomen viranomaiset ovat pyytäneet Teksasin lastensuojeluviranomaisia tarkistamaan tyttöjen voinnin. Tarkastuksen on ollut määrä tapahtua viime viikolla ja Harsackyn asianajaja Stephen McMurtry sanookin odottavansa raporttia minä päivänä hyvänsä.

Jos lastensuojeluviranomaiset toteavat, että lapsia kohdellaan kaltoin, asia siirtyy miehen osalta syyttäjänvirastoon ja äiti tapaa lapsensa.
-Siinä tapauksessa hänen on tultava uudestaan oikeuden eteen ja anottava väliaikaista huoltajuutta itselleen, sanoo McMurtry.

Ulkoministeriö kuulolla

Kentuckyn alioikeuden tuomari päätti olla luovuttamatta lapsia Suomeen kaksi vuotta sitten, kun Suomen viranomaiset olivat sitä vaatineet. Sen jälkeen tapauksen käsittely on jatkunut Yhdysvalloissa huoltajuuskiistana.
McMurtryn mukaan päätös johtui siitä, että pariskunnan oli aikomus asettua Yhdysvaltoihin asumaan silloin, kun mies otti lapset.

Suomen oikeus- ja ulkoministeriöissä tapaus on tiedossa, mutta ne eivät halua kommentoida yksittäisiä lapsenkaappaustapauksia. Susanna Sarvanto ulkoministeriöstä sanoo, etteivät Suomen viranomaiset voi puuttua vieraassa maassa käytävään oikeusprosessiin. Täällä ei kuulla todistuksia tai nähdä kaikkia papereita, saati sitten tapahtumiin osallisia.
-Emme voi tietää asioiden todellista laitaa varmasti, koska emme kuule molempia osapuolia, sanoo Sarvanto.

Sarvannon mukaan ministeriöt tekevät tapauskohtaisesti sen, minkä voivat ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten hyväksi.
Hän kertoo, että tällaisissa tapauksissa olosuhteet pyritään selvittämään paikallisten viranomaisten kanssa. Sarvannon mielestä on kuitenkin hullua, että Harsackyn asian käsittely on jatkunut näin kauan.
-Taas lasten etu unohtuu. Olisihan se kaikille helpotus, kun asiassa tehtäisiin joku ratkaisu ja lapset saisivat edes tietää kummalle päätyvät.
Myös McMurtry suree lasten kohtaloa. Hänen mukaansa nämä kärsivät ikuisuuksia jatkuvassa kiistassa eniten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.