Mainos

Muistomarssi Pohjois-Irlannissa

Kymmenettuhannet ihmiset marssivat tänään Londonderryssä Pohjois-Irlannissa samaa reittiä kuin katoliset mielenosoittajat ns. Verisunnuntaina 30 vuotta sitten.

Neljätoista katolista sai sunnuntaina 30. tammikuuta 1972 surmansa brittisotilaiden avattua tulen mielenosoittajia kohti Londonderryn katolisessa kaupunginosassa. Verisunnuntaista tuli käännekohta, joka pahensi entisestään katolisten ja protestanttien välisiä kiistoja.

Muistomarssissa lapset kantoivat neljäätoista valkoista ristiä, yhtä kutakin uhria kohti. Erilaisia Verisunnuntaihin liittyviä tilaisuuksia oli järjestetty jo viiden edellispäivän aikana, ja tänään omaiset, ystävät ja johtavat poliitikot kokoontuivat muistamaan 30 vuoden takaista tapahtumaa.

Brittisotilaat sanoivat ampuneensa itsepuolustukseksi vasta kun heitä kohti oli ammuttu. Ensimmäinen virallinen tutkimus vuonna 1972 hyväksyi sotilaiden version tapahtuneesta ja vapautti heidät mahdollisista syytteistä. Toinen tutkimus aloitettiin vuonna 1998 ja valmistunee aikaisintaan vuonna 2004.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.