Muistisairaiden määrä moninkertaistuu – onko ehkäistävissä?

Muistisairaiden määrä lisääntyy 16:54

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu kertoo muistisairaiden määrän tulevaisuudessa moninkertaistuvan, jollei uusia hoitomuotoja keksitä tai ennaltaehkäisyä tehdä. 

THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu sanoo, että Suomessa on 120 000–130 000 vakavasti muistisairasta. Lievemmin muistisairaita on saman verran.

Ngandun kertoo, että arvioiden mukaan muistisairaiden määrä tulee viisin- tai nelinkertaistumaan 50 vuoden kuluessa, ellei muistisairauksille keksitä uusia hoitomuotoja, tai jos niitä ei pystytä ennaltaehkäisemään.

Muistisairauksille altistavia riskitekijöitä ovat kohonnut verenpaine, kolesteroli, diabetes, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, vähäinen liikunta ja ylipaino.

– Se on sillä tavalla aika positiivista, että kun näihin tarttuu, niin ehkäisee monia sairauksia kerralla.

Ngandun mukaan ei täsmällisesti voida sanoa, kuinka paljon riskitekijöihin puuttuminen pienentää sairastumisen riskiä.

 Sellaisia tutkimuksia on, että on katsottu, kuinka yleisiä riskitekijät on, ja mikä niitten osuus tässä taudin kehityksessä on. Ja on arvioitu, että jopa 15–30 prosenttia tulevaisuuden Alzheimerin taudin tapauksista voisi olla ehkäistävissä sillä, että näitä riskitekijätasoja saataisiin alaspäin.

Hän lisää, että tarkempia tutkimuksia tarvitaan lisää.

Ngandu on itse mukana suomalaisessa Finger-tutkimusryhmässä. Finger pyrkii vaikuttamaan muistisairauksiin ja muistisairauksien erinäisiin riskitekijöihin monipuolisella interventiolla, eli väliintulolla.

Finger perustuu nelitahoiseen interventioon, jossa keskitytään ruokavalioon, liikuntaharjoitteluun, muistin harjoittamiseen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskien alentamiseen.

Ngandu kertoo, että aiemmin on tehty yksittäiseen riskitekijään keskittyneitä interventioita, joiden tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi, koska riskitekijät ovat niin moninaiset. Finger on ensimmäinen tutkimus, jossa pyritään vaikuttamaan kattavasti riskitekijöihin.

Finger on siinä vaiheessa, että tutkitut ovat osallistuneet kahden vuoden tehostettuun elintapainterventiojaksoon. Ensimmäisiä tuloksia on saatu intervention vaikutuksista tutkittujen muisti- ja tiedonkäsittelytoimintoihin. Ngandun mukaan alustavat tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Voiko muistisairautta tunnistaa ennen oireiden alkamista? Onko muistisairaus parannettavissa? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat