Ehkäise ja hidasta muistisairauksia – lääkärin vinkit

Joka vuosi noin 14 500 suomalaisella todetaan muistisairaus. Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa, miten sairastumista voi ehkäistä tai hidastaa.

– Tärkeintä on oikeastaan sydänterveellinen elämä, johon sisältyy liikunta, ylipainon välttäminen ja korkean kolesterolin hoito, Ari Rosenvall kertoi lähetyksessä huhtikuun lopussa.

Ravitsemuksella, liikunnalla ja harrastuksilla on osoitettu olevan selvää tehoa esimerkiksi Alzheimerin taudin hidastamisessa.

– Liikunnalla yksistään on osoitettu olevan paljonkin vaikutusta. Mitä tulee ravitsemukseen, niin on olemassa ihan erillinen ravintovalmiste varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon, ja nyt alustavat tutkimukset näyttävät, että sillä olisi vaikutusta.

Liiallista päihteiden käyttöä tulisi välttää, sillä se vaurioittaa pysyvästi aivojen rakenteita ja voi siten johtaa monenlaisiin ongelmiin muistin kanssa. Sen sijaan sosiaalinen ja henkinen aktiivisuus vähentävät merkittävästi muistisairauksien vaaraa. Myös musiikin kuuntelu ja tuottaminen aktivoivat aivoissa alueita, jotka auttavat muistamaan paremmin.

Muistin aktivoimiseksi voi tehdä myös erilaisia spesifisiä harjoituksia – ne eivät kylläkään paranna muistia sinänsä, mutta juuri se asia, jota harjoittelee, toki sujuu silloin paremmin.

Milloin muistin takia on syytä mennä lääkäriin? Miksi muistisairaus on tärkeää diagnosoida varhaisessa vaiheessa? Miten muistitestiin voi valmistautua? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Miten muistisairauden etenemistä voi hidastaa? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja