Muistiliitto: Lehmilläkin parempi lainsuoja kuin vanhuksilla

Suomi on ainoa OECD-maa, jossa dementikot hoidetaan sairaalaolosuhteissa. Suomi makuuttaa aivan omassa luokassaan. Tilanne vaivaa asiaa tuntevia tahoja.

Osassa terveyskeskusten ja sairaaloiden pitkäaikaishoitopaikoissa yksikään potilas ei pääse päivittäin ulos, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore selvitys. Näissä merkittävä osa asukkaista on muistisairaita. Kun verrataan vuorokausiin tuhatta asukasta kohden, Suomi on aivan omassa luokassaan. 

Viime vuonna yli 3700 muistisairasta asui terveyskeskusten pitkäaikaisvuodeosastoilla. Keskimäärin jokainen heistä viettää siellä elämänsä loppupuolella liki kaksi vuotta. Asiantuntijan mukaan yksikään heistä ei kuulu vuodeosastolle.

- Kun katsotaan näitä vuodeosastojen rakenteita, niin nehän on suljettuja ja ahtaita. Ja ulkoiluttamiseen tarvittavat sisäpihat puuttuvat. Muistisairas tarvitsee toisenlaisen ympäristön, joka on sisällöltään lähempänä tavallista kotia, vaatii Erkki Vauramo, Aalto-yliopiston professori.

"Pois pakkomakuusta"

Vauramon mukaan lähitulevaisuuden ratkaisun on syytä olla palvelukorttelimalli tilavine asuntoineen ja pihoineen.

- Palvelukorttelityyppisessä ratkaisussa ei pakoteta pakkomakuuseen, koska tällainen pakkomakuuttaminen huonontaa kuntoa ja siitä tulee näitä pitkäaikaisia sänkypotilaita, professori jatkaa.

Muistiliitto pitää nykytilannetta niin älyttömänä, että liiton puheenjohtaja keksii verrata sitä lehmiin.

- EU-direktiivit määrittävät ihan selkeästi sen, että montako päivää vuodessa karjan pitää olla ulkona. Mutta Suomessa ei ole minkäänlaista suojaa eikä oikeusturvaa meidän ikäihmisille siitä, että heilläkin olisi oikeus käydä säännöllisesti ulkona, sanoo Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

"Kuntouttaminen laiminlyöty"

Muistiliiton mukaan syy löytyy kuntoutuksen puutteesta.

- Kuntouttaminen on Suomessa laiminlyöty täysin. Meillä ei ole kuntoutusjaksoja muistisairauksia sairastaville ihmisille eikä kotihoidossa oleville. Ja tämä aiheuttaa sen, että muistisairauksia sairastavat joutuvat turhan takia ja liian aikaisin laitoshoitoon.

- Suomessa on laitoskulttuuri. Se ei ole dementikon kannalta hyvä, mutta kyllä se on myöskin rahan viskaamista roskakoppaan, puheenjohtaja jatkaa.

Vangit saavat ulkoilla tunnin joka päivä

Liikkumattomuus monesti vain kasvaa, kun vihdoin omasta kodista joutuu luopumaan. Päivittäistä ulkoilua ajetaan nyt lainsäädäntöön kansalaisaloitteen avulla. Aloitteessa vaaditaan oikeutta tunnin päivittäiseen ulkoiluun. Sellainen on lailla turvattu vangeille, aloitteessa todetaan.

- Ulospääseminen kuuluu myös laitoksissa asuvien ihmisten jokapäiväiseen elämään. Se on heidän oikeutensa. Suomessa on nyt tekeillä potilaita rajoittava itsemääräämisoikeuteen liittyvä laki. Siinä säädetään muun muassa siitä, saako ovet olla lukossa ympärivuorokautisessa hoidossa. Tällä aloitteella toivomme, että tekeillä olevaan lakiin otettaisiin myös tällainen positiivinen oikeus eli oikeus päästä ulos, sanoo Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo.

Ikäinstituutissa oikeus ulkoiluun voi tuoda jopa säästöjä. Topon mukaan on olemassa tutkittua tietoa siitä, että ulkoilua lisäämällä voidaan tukea työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja.

Lue myös:

    Uusimmat