Muistatko nämä hätkähdyttävät meikkityylit vuosikymmenien takaa?

Vuonna 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa poseeraa voitokkaasti luonnollinen meikki kasvoillaan. 1970-luvulla asiat olivat toisin. Silloin tekoripset, vaaleat huulet ja voimakas huultenrajaus oli muodikasta. Missit näyttävät mallia, kuinka menneinä vuosikymmeninä meikattiin.

Vuonna 1952 Miss Universum Armi Kuusela valloitti maailman luonnollisella lookillaan. 1950-luvulla ihannointiin erityisesti Marilyn Monroen kaltaisia kaunottaria. Vaikka Kuusela olikin luonnollinen kaunotar, myös dramaattinen look paksuine rajauksineen alkoi tulla muotiin. Poskipunissa erityisesti persikan sävyt olivat suosiossa, mutta avainsana oli luonnollisuus.

1960-luvulla trendi voimistui. Vuoden 1965 Miss Suomi Virpi Miettinen hätkähdytti näyttävissä tekoripsissä ja voimakkaasti rajatuissa huulissa. 60-luvulla meikkivoide oli ohuempi kuin 50-luvulla, mutta erityisesti silmiä korostettiin nyt todella voimakkaasti. Rajaukset olivat näkyviä ja tekoripsimäinen look saatiin aikaan paksulla maskaran käytöllä. Huulet olivat 1960-luvulla muodikkaat nudena, mutta rajaukset olivat paksummat kuin nykyään.

Pirkko Mannola näytti vuonna 1973 mallia, kuinka turkissa poseerataan. 1970-luvulla meikkivoidetta käytettiin varsin luonnollisesti. Meikki oli muutenkin luonnollisempi kuin hurjalla 1960-luvulla. Paksut huultenrajaukset vaihtuivat kevyeen huulikiiltoon.

Missinäkin tutuksi tullut tv-kasvo Riitta Väisänen oli upeina kiharoineen 1980-luvun esimerkki aikakauden naisihanteesta. Meikki muuttui 1980-luvulla jälleen raskaammaksi. Madonnan kaltaiset tyyli-ikonit näyttivät tietä punk-henkiselle lookille. Tummat silmärajaukset ja paksu maskara pitivät huolen, että 1980-luvulla muodikkain look oli hyvin räväkkä.

Heli Pirhonen oli vuonna 1995 niin onnellinen valinnastaan Miss Suomeksi, että nainen puhkesi kyyneliin. 1990-luvulla naisilla oli enemmän vapautta valita oma lookinsa. Kulttuuri muuttui pirstaloituneemmaksi, joten naiset meikkasivat kukin oman tyylinsä mukaan. 1990-luvun yksi hätkähdyttävimmistä tyyleistä oli goottityyli, jossa erityisesti vahvat tummat huulet pääsivät oikeuksiinsa. Luonnollisuus oli kuitenkin sitäkin vahvempi trendi, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.

Yksilöllisyys on yhä suosiossa, vaikka tietyt trendit nousevat vieläkin aika ajoin muiden ohi. Vuoden 2009 meikkitrendejä esittelee Miss Suomi Essi Pöysti. Hän korosti upeita silmiään tummalla meikillä.


Maarit Rasi

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja