Muistitko kaikki kohdat? Ihmiset unohtavat aurinkovoiteen arasta paikasta

Tutkijat havainnoivat 84 ihmistä, kun he levittivät kasvoilleen aurinkosuojan sisältävää kosteusvoidetta ja aurinkosuojaa. Moni levittää suojavoidetta huonosti täysin tietämättään.

Kun levität aurinkovoidetta, muistatko myös silmäsi? Moni unohtaa, havaitsi Liverpoolin yliopiston tutkimus.

Monissa kosteusvoiteissa on aurinkosuojaominaisuuksia. Brittitutkimuksessa haluttiin selvittää, miten hyvin ihmiset osaavat erilaisia suojavoiteita käyttää.

14 prosenttia aurinkorasvaajista unohti silmäluomet

Tutkijat havainnoivat 84 ihmistä, kun he levittivät kasvoilleen aurinkosuojan sisältävää kosteusvoidetta tai aurinkovoidetta Tämän jälkeen osanottajien kasvot kuvattiin UV-kameralla, jotta suojan teho voitiin todentaa.

Kosteusvoidetta, jossa on aurinkosuoja, levitettiin huomattavasti huonommin kuin aurinkovoidetta. Erityisen paha tilanne oli silmäluomissa: 14 prosenttia aurinkorasvaajista unohti silmäluomet, mutta kosteusvoidetta käyttäneillä sama luku oli 20,9 prosenttia.

Toimittaja Ashleigh Walters jakoi kuvat tutkimuksesta Facebookissa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Koehenkilöt eivät tienneet levittäneensä voiteita huonosti

Vähiten aurinkosuojaa päätyi ripsien lähellä sijaitsevalle iholle sekä nenän ja silmäluomien väliin. Haastatteluissa kävi lisäksi ilmi, etteivät koehenkilöt tienneet levittäneensä voiteita huonosti.

– Silmäluomen iho on hyvin ohutta ja siksi tällä alueella on riski saada vaurioita UV-säteistä, kertoo tutkimusta tehnyt Austin McCormickBBC:lle.

McCormickin mukaan Iso-Britanniassa silmäluomissa olevat syövät muodostavat jo kymmenen prosenttia kaikista ihon tyvisolusyövistä.

Käytä aurinkolaseja!

Kosteusvoiteiden hinta voi vaikuttaa niiden käyttöön: kalliita voiteita saatetaan käyttää säästellen. Silmiin joutunut aurinkovoide voi myös kirvellä. Pitkä oleskelu auringossa kuitenkin vaatii aurinkovoidetta, sekä muunlaista suojaa auringolta.

– Jos käyttää kosteusvoidetta, suosittelemme voidetta, jossa on aurinkosuojakerroin; mikä tahansa suojakerroin on parempi kuin ei suojaa lainkaan, mutta sitä ei pidä pitää aurinkovoiteen veroisena, McCormick sanoo.

Tutkijoiden mukaan silmien aluetta voi suojata myös esimerkiksi aurinkolasein.

Lue myös:

    Uusimmat