Mainos

"Muistan vieläkin, miltä aukeavan viini- tai viinapullon korkin ääni kuulostaa" – Lean lapsuuden jouluja varjosti vanhempien alkoholismi

Lea Ansamaa sai Vuoden raittiusteko 2016 -tunnustuksen blogitekstistään. Ansamaa muistuttaa, että lasillinen alkoholilla terästettyä glögiä ei alkoholistiperheessä merkitse joulun lämmintä juhlintaa.

Lea Ansamaa sai Vuoden raittiusteko 2016 -tunnustuksen blogitekstistään Anna lapselle raitis joulu – tai koko elämä. Aihe on monelle kipeän tuttu: vanhemman alkoholinkäyttö ja se, miten pulloon tarttuminen varjostaa juhlapyhää.

– Lapsuuteni ja nuoruuteni jouluja varjosti vanhempieni alkoholismi, jonka takia jouluun liittyi aina jännitteitä ja odotuksia, jotka eivät olleet normaalia joulujännitystä, vaan joka vuonna toistuvaa pelkoa siitä, miten joulu sinä vuonna menee. Onko vanhempi humalassa? Kykeneekö seurustelemaan, valmistuvatko jouluruuat, kaatuuko joku? Tarvitaanko pakenemista oman huoneen hiljaisuuteen sammumisen katsomiselta, sammaltavan puheen ärsytytykseltä tai sänkyyn pissaamisen hajulta? Ansamaa kirjoittaa.

"Vanhempana sinä luot lastesi lapsuuden joulut"

Lapsuuden jouluista jäi myös hyviä muistoja, joihin liittyy joulun lämpö ja taika. Arpiakin kuitenkin jäi; esimerkiksi kuohuviinilasillinen tai terästetty glögi eivät merkitse Ansamaalle juhlaa.

– Olen todistanut jouluaattoiltana muutaman täydellisen sammumisen. Olen joutunut liian nuorena itse järjestämään joulua, kun vanhemmasta ei siihen ollut. Muistan vieläkin, miltä aukeavan viini- tai viinapullon korkin ääni kuulostaa, Ansamaa kirjoittaa.

– Tiesin kyllä, milloin on juotu kolmasosa pullosta ja milloin kokonainen pullo. Vaivatta tunnistin myös yhden lasin aiheuttamat reaktiot. Tiesin kaikki pullojen piilopaikat ja osasin kaataa pulloista tasaisesti lavuaariin alkoholia juuri sen verran, että vanhempi ei huomaa. Kun humala oli kovempi, määrää pystyi lisäämään, koska sitä ei enää huomattaisi.

Ansamaan mukaan lapsi ei toivo joululta suuria. Hänelle itselleen olisi riittänyt se, että vanhempi on ajokuntoinen ja ennalta-arvattava. Ansamaan perheen jouluihin alkoholi ei kuulu.

– Vanhempana sinä luot lastesi lapsuuden joulut juuri nyt, tänä vuonna. Sinä olet itse vastuussa joulun tunnelmasta ja joulun tunteesta sydämessä ja odotuksissa – siitä lumouksesta, joka jouluun voi parhaimmillaan liittyä, hän kirjoittaa vanhemmille.

Näin pelottavalta humalainen lapsen silmissä näyttää:

0:53

Raittiuden Ystävät jakaa Vuoden raittiusteko -tunnustuksen henkilölle tai taholle, joka toiminnallaan edistää merkittävästi raittiutta ja terveitä elämäntapoja.

***

15:27

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.