Mugabe sai moitteita ja tunnustusta Afrikan unionilta

Afrikan unioni yrittää painostaa Zimbabwen presidenttiä Robert Mugabea neuvottelemaan opposition kanssa. Etelä-Afrikka toivoo, että Mugabe muodostaisi hallituksen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirain kanssa. Valtakamppailun pelätään muuten kärjistyvän yhä verisemmäksi.

Afrikan unionin tarkkailijat ovat tuominneet presidentinvaalit, joissa ei ollut toisella kierroksella muita ehdokkaita kuin Mugabe.

Tsvangirai vetäytyi vaaleista väkivaltaisuuksien ja uhkailun takia. Hän syyttää Mugaben kannattajia kymmenien oppositioaktivistien tappamisesta.

-Mugaben Zanu-PF-puolueen ja Tsvangirain MDC:n täytyy ryhtyä vuoropuheluun. Zimbabween on saatava siirtymäajan hallitus, joka pystyy tarttumaan ongelmiin, korosti Etelä-Afrikan ulkoministeri Nkosazana Dlamini Zuma huippukokouksessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä.

Mugabe, 84, saapui Sharm el-Sheikhiin heti kun oli vannonut virkavalansa. Hän on ollut vallassa 1980-luvulta lähtien. Tänä aikana talous on romahtanut, eikä Zimbabwea tunneta enää eteläisen Afrikan vilja-aittana. Nykyinen hyperinflaatio johtuu muun muassa korruptiosta ja viljelysmaiden uudelleenjaon epäonnistumisesta.

Kenian pääministeri vaati ankarampia toimia

Useilla johtajilla näytti olevan vaikeuksia päättää, miten suhtautua mieheen, jota pidetään myös mustien vapaussankarina.

Etiopian pääministeri Meles Zenawi vaati Etelä-Afrikan tavoin opposition päästämistä hallitukseen. Kenian pääministeri Raila Odinga haluaisi taas erottaa Mugaben Afrikan unionista, kunnes maassa on pidetty vapaat vaalit.

Odinga oli vielä muutama kuukausi sitten samanlaisessa ahdingossa kuin Tsvangirai, mutta hän pääsi lopulta sopimukseen presidentti Mwai Kibakin puolueen kanssa.

-Afrikan unionin ei pidä hyväksyä ja kestitä Mugabea, Odinga moitti Nairobissa.

Gabonin presidentti Omar Bongo korosti puolestaan sitä, että Mugabe on presidentti riippumatta vaalien kulusta. Hänen mielestään Afrikan unionin ei tarvitse välittää EU:n ja Yhdysvaltain suunnittelemista uusista pakotteista.

-Meillä ei ole mitään velvollisuuksia noudattaa käskyjä, joita annetaan ulkopuolelta, Bongo muistutti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat