MTV3 testasi kännyköiden jättinäytön - Onko tämä enää puhelin?

Viime viikolla avasimme erityyppisiä mobiililaitteita testaavan MTV3:n IT-joulukalenterin ensimmäisen luukun. Tuolloin testasimme HTC Rhyme -älypuhelimen, joka edustaa ominaisuuksiltaan ja kooltaan melko tavanomaista nykyaikaista älypuhelinta.

Kalenterin toisen luukun takaa paljastuu astetta suurempi laite, joka sijoittuu kännykän ja tabletkoneen välimaastoon. Kyseessä on Android-käyttöjärjestelmällä toimiva Samsung Galaxy Note, jossa on hulppea 5,3 tuumainen Super Amoled -kosketusnäyttö.

Laitteen erikoisuutena on myös oma kynäohjain, jolla voi tehdä vaikkapa muistikirjaohjelmaan merkintöjä ja ohjata muutenkin laitteen toimintaa.

Uskomattoman kokoinen näyttö

Samsung Galaxy Note muistuttaa huomattavan paljon saman yhtiön Galaxy S2 -älypuhelinta, mutta se on huomattavasti suurempi. Galaxy S2:n 4,3 tuumainen näyttö on edustanut kännykkänäyttöjen suurempaa mittaluokkaa, mutta Galaxy Noten näyttö on kokonaisen tuuman isompi. Kännyköistä puhuttaessa se on jo todella paljon.

Suurempaan näyttöön on saatu ympättyä kunnioitusta herättävä resoluutio: Siinä missä esimerkiksi Galaxy S2:n resoluutio on 480 x 800 pikseliä, niin Galaxy Noten resoluutio on 800 x 1280 pikseliä.

Galaxy Note tarjoaakin käyttäjälleen jo lähes tabletkonemaisen käyttökokemuksen.

Tabletti vai älypuhelin?

Valtava näyttö näkyy väistämässä myös laitteen mitoissa: Korkeutta Galaxy Notella on nimittäin lähes 15 senttiä ja leveyttäkin reippaasti yli kahdeksan senttiä. Itse asiassa yhden käden varassa tämän kokoluokan laitetta on jo vaikea käyttää

Laite on kuitenkin vain alle sentin paksuinen ja muiden Galaxy -sarjan tuotteiden tavoin yllätän kevyt kokoisekseen. Ohut muotoilu tekee laitteesta siromman kuin alkuun saattaisi kuvitella.

Galaxy Note kulkeekin vielä jopa yllättävän vaivattomasti menossa mukana, mutta aivan perusfarkkujen taskuun ei tätä laitetta välttämättä kannata alkaa tunkea. Luontevin kuljetuspaikka Noten kokoiselle tuotteelle lieneekin vaikkapa povitaskussa tai laukussa.

On aivan perusteltua kyseenalaistaa, että onko Note enää oikeastaan kännykkä, vai puhelinominaisuuksilla varustettu tabletkone. Parhaiten laitetta voisi kuvailla niin, että se on hyvin kompakti tabletkone. Samsungilla laite kuitenkin luokitellaan puhtaasti älypuhelinten kategoriaan.

Yksi asia on varmaa: Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen uutuus, joten edetäänpä seuraavaksi hieman tarkemmin Noten olemukseen.

Laadukas tuntuma muoviosista huolimatta

Samsung Galaxy Noten ominaisuuksia:

Galaxy Noten kuoriosissa muovi on vahvasti läsnä, mutta tästä huolimatta laite ei vaikuta halvalta tai lelumaiselta. Päinvastoin - kyseessä on melko laadukkaan ja tyylikkään oloinen laite.

Valtavaa näyttöä kehystää krominvärinen kehys. Kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtakytkin. Yläreunassa on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja micro-USB liitäntä löytyy puolestaan alareunasta.

Edessä on tuttuun tapaan kahden megapikselin kamera videopuheluita varten ja takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera led-salamalla. Kahdeksan megapikselin tarkkuus tuntuu nykyään olevan yleisesti käytössä korkeamman hintaluokan älypuhelimissa. Noten kameralla saa napsittua varsin kelvollisia otoksia ja teräväpiirtovideoita.

Karheapintaisen takakannen saa irrotettua kokonaan. Kannen alta pääsee käsiksi akkuun, sim-korttiin ja ylimääräiseen muistikorttipaikkaan. Mahdollisuus irrottaa akku pois paikaltaan osoittautui Galaxy Noten tapauksessa tärkeäksi, sillä testin aikana laite kaatui kerran niin pahasti, että sen sai käynnistettyä uudestaan ainoastaan nostamalla akun hetkeksi irti.

Itse takakansi on Galaxy S2:n tapaan lähes paperin ohut, mutta se lukittuu paikoilleen todella napakasti. Laitteen kokonaistuntuma onkin mukavan jämäkkä.

Suuri näyttö ei ole silkkaa autuutta

Samsung Galaxy Noten näyttö on sanalla sanoen loistava - monellakin tavalla. Silmiinpistävin ominaisuus on jo mainittu jättimäinen koko, mutta kokonaisuudessaankin kuvan laatu on mainio. Tarkka Super Amoled -näyttöteknologia tarjoaa erinomaisen kirkkauden, värikylläisyyden ja kontrastin. Kyseessä on malliesimerkki nykyisestä hyvälaatuisesta näyttöteknologiasta.

Suuri näyttö aiheuttaa käyttäjälleen kuitenkin myös haasteita, sillä se ei ole tavallisessa arkikäytössä yhtä kätevä käyttää kuin maltillisemman kokoiset kilpailijansa. Galaxy Noten suurta näyttöä on nimittäin hankala ja joskus jopa mahdotonta käyttää yhdellä kädellä.

Esimerkiksi jos puhelinta käyttää yhdellä kädellä niin sormi ei enää yletä näytön etäisimpiin nurkkiin. Samalla kämmenpohja osuu jo näytön alapuolella sijaitseviin, hipaisulla toimiviin valikkonäppäimiin, jolloin tulee vahingossa tehtyä ei toivottuja painalluksia. Suuri näyttö ei poista myöskään sitä ongelmaa, että nettisivuja selaillessa tulee välillä tehtyä virhepainalluksia, jos eri linkit tai navigointipalkit ovat toisiaan lähellä.

Parhaimmillaan Galaxy Note onkin silloin, kun laitetta voi käyttää kummallakin kädellä, niin että toinen käsi pitelee laitteesta kiinni ja toisen käden sormet ohjaavat näyttöä. Myös autotelineessä ollessaan laite on erinomainen ja tarjoaa laajan näkymän vaikkapa navigointia varten.

Kynä tuli takaisin mobiililaitteeseen

Stylus-kynät tulivat tutuiksi takavuosien kämmentietokoneista ja nyt kynä on tullut takaisin:

Mikäli omat sormet tuntuvat liian "nakkimaisilta" tarkan kosketusnäytön käyttämiseen, niin Galaxy Note tarjoaa mahdollisuuden kynäohjaukseen. Paineherkällä S Pen -kynällä voi ohjata puhelimen toimintoja tarkasti ja jouhevasti.

Kynän saa vedettyä ulos laitteen alanurkasta. Kyseessä on kätevä säilytyspaikka kynälle, sillä irrallaan säilytettävä kynä pääsisi luultavimmin hukkumaan ajan myötä.

Luurista löytyy S Memo -muistikirjasovellus, johon voi kirjoittaa kynällä omia muistiinpanojaan. Sovelluksen tekstitunnistuksessa (tai sitten toimittajan käsialassa) on kuitenkin parantamisen varaa, sillä tekstintunnistus tunnisti kirjoitettua tekstiä oikein vain osittain. Muutenkin kirjoittaminen näytölle on ajoittain hankalaa, kun käsi osuu kirjoittaessa väistämättä yläpuolen kosketusvalikkoihin.

S-Pen-kynällä ei voi myöskään ohjata näytön alapuolella olevia hipaisunäppäimiä.

Samsungin omaan sovelluskauppaan on koottu joitakin sovelluksia, joissa S Pen -kynää voi hyödyntää. Tällainen on esimerkiksi lapsille suunnattu värityskirja. Stylus-kynien suosion laskulle takavuosina on kuitenkin selvä syy: Vaikka S Pen onkin mukava pieni lisä, niin testin aikanakin todellinen tarve käyttää sitä jäi melko vähäiseksi.

Käyttöön uutta voimaa

Galaxy Notessa on käytössä Android 2.3.6 Gingerbread -käyttöjärjestelmä. Järjestelmän päälle on ympätty Samsungin oma TouchWiz -käyttöliittymä. Kokonaisuus on erittäin onnistunut ja laitteen käyttö on johdonmukaista ja helppoa.

1,4 GHz:n tuplaydinprosessori antaa puhelimelle mukavasti potkua, eikä turhaa tahmailua ole havaittavissa. Nettikäytössä linkkien painallusten jälkeen esiintyy kuitenkin puolen sekunnin viive. Tämä ei kuulosta paljolta, mutta ajan mittaan käyttäjä alkaa toivoa välittömämpää reagointia laitteeltaan.

Suurelle näytölle mahtuu enemmän mm sovelluskuvakkeita ja Galaxy Notessa onkin pystyasennossa käytössä viisi ikonia rinnakkain, siinä missä kilpailijoiden näyttöön mahtuu vain neljä ikonia.

Valikkotoimintojen käyttö ja puhelimen logiikan omaksuminen on helppoa ja aloittelijakin pääsee nopeasti sinuiksi Galaxy Noten käytön kanssa.

Rahkeita bisneskäytöstä aina senioripuhelimeksi asti

Galaxy Note vaikuttaa monikäyttöiseltä pikkutietokoneelta, joka oletettavasti tulee päätymään pienessä mittakaavassa myös kokouspöytien äärelle. Hyötysovellusten käyttö, kalenterimerkintöjen teko sekä sosiaalisten verkostojen hallinnointi ja yhteydenpito onnistuu loistavasti tämän kokoluokan laitteella.

Erityisesti videoiden ja muiden mediatiedostojen katselu on suurelta ja tarkalta näytöltä nautinnollista, joten Galaxy Note pystyy tarjoamaan varteenotettavan vaihtoehdon myös paljon reissaavalle leffafriikille.

Yhtälailla Galaxy Note voisi kuitenkin sopia myös iäkkäämmälle eläkeläiselle, jolle moni pieni-näyttöisempi puhelin on vaivalloinen käyttää. Valtavalla näytöllä puhelimen numeronäppäimistö ja yhteystietoluettelot erottautuvat hyvin selkeästi, joten virhepainallusten riski vähenee huomattavasti.

Galaxy Noten kuulokkeessa on kohtalainen äänenlaatu ja handsfree kaiutin on äänenvoimakkuudeltaan riittävä. Nokian tai HTC:n tasolle Note ei kuitenkaan aivan yllä.

Aivan eri asia on sitten, että millä tavalla näin järkälemäiseen luuriin puhuisi kaduilla ilman tunnetta siitä, että ohikulkijat varmasti ihmettelevät näkyä. Galaxy Noten tapauksessa hillitympi ratkaisu puheluiden tekoon julkisella paikalla onkin bluetooth-handsfreen käyttö.

Voice Talk ei pärjää iPhonen Sirille

iPhone 4S:n mainion Siri-puheominaisuuden vanavedessä myös Android-laitteiden puhetunnistus on monipuolistumassa. Galaxy Notessa käytössä olevalla Voice Talk -puheentunnistusversiolla voi antaa laitteelle useita erilaisia komentoja. Sen avulla voi tehdä mm. kätevästi nettihakuja, muistiinpanoja, hakea musiikkia kappaleiden nimellä jne.

Varsinaista keskinäisen kommunikoinnin tunnetta Voice Talk ei kuitenkaan Siristä poiketen tarjoa. Laitteen puheääni on selkeä, mutta konemaisen pitkästyttävä, eikä se tarjoa samanlaisia inhimillisen humoristisia elementtejä kuin Siri.

Myös suomalaiset paikannimet tuntuvat aiheuttavan väärinkäsityksiä puheentunnistuksessa. Esimerkiksi Tamperetta koskevissa hauissa laite saattaa antaa tiedot käyttäjän korostusta seuraillen vaikkapa Britanniassa sijaitsevasta Dunbethista tai Australian Canberrasta. Kun Tampereen lausuu "THAMBERII", niin johan alkaa löytyä haluttuja tuloksia. Esimerkiksi Helsinki toimii äännettävyytensä johdosta hakusanana huomattavasti tarkemmin.

Älypuhelimien puheentunnistus on vasta alkutaipaleellaan, mutta lähivuosiksi on jo ennustettu selvää kehitystä tällä saralla.

Onnistuneita kompromisseja

Suhtautuminen Galaxy Noteen on ajoittain hankalaa, välillä laite tuntuu pieneltä tabletilta ja välillä taas suurelta kännykältä. Joskus laite vaikuttaa aivan liian suurelta kännykäksi, kun se ei mahdu kaikkien housujen taskuun. Joskus taas näytön toivoisi olevan vielä suurempi, jotta tabletkäyttö olisi vaivattomampaa. Ja sitten tulee tietenkin niitä tilanteita, jossa Galaxy Note tuntuu juuri oikean kokoiselta.

Mikäli kännykällään haluaa surffailla paljon netissä, tarjoaa Galaxy Note siihen niin hyvät mahdollisuudet kuin vain vielä kännykän rajoissa voidaan puhua. Mutta jos tarkoituksena on hankkia luuri, jolla tehdään paljon perinteisiä puheluita, niin tällöin puhelimen suuri koko saattaa muodostua jo rasitteeksi.

Galaxy Note on siis eräänlainen kompromissilaite, mutta erittäin hyvä ja mielenkiintoinen sellainen. Se on lähes tavallisen kännykän tapaan mukana kuljeteltava monipuolinen matkakumppani vaikkapa junamatkoilla, joskaan käyttäjän ainoaksi puhelimeksi se ei välttämättä ole ihanneratkaisu.

Onko suuri näyttö sitten plussaa vai miinusta? Tähän ei pysty valitettavasti antamaan kaiken kattavaa vastausta. Sen määrittelee käyttötarkoitus ja käyttäjä itse. Varmaa kuitenkin on, että mikäli joulupukki tuo kontissaan Galaxy Noten, niin lahjan saaja on varmasti käyttäytynyt erittäin kiltisti, sillä mistään halvasta laitteesta ei ole kyse.

Muita vastaavia laitteita MTV3:n testeissä

Galaxy Notea on vaikea sijoittaa tarkkaan kategoriaan mobiililaitemarkkinoilla. Olemme kuitenkin poimineet muutamia testaamiamme laitteita, jotka tarjoavat ominaisuuksiltaan yhteneväisyyksiä.

Dell Streak

Galaxy Note on käyttötarkoitukseltaan huomattavan paljon samankaltainen tuote kuin reilu vuosi sitten testattu Dell Streak -Android-laite. Streakissa on viiden tuuman näyttö ja se toimii myös puhelimena. Vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon ja Galaxy Note vaikuttaa huomattavasti sirommalta ja "kännykkämäisemmältä" laitteelta.

Samsung Galaxy S2

Tämän vuoden aikana testatuista älypuhelimista Samsungin Galaxy S2 -älypuhelin muistuttaa ulkoisesti ja toiminnaltaan pitkälti Galaxy Notea, mutta sen 4,27 tuumainen näyttö on huomattavasti sirompi. Galaxy S2 tarjoaa kuitenkin tehokkaimman lähtökohdan Noten vertailuun.

HTC Titan ja Sensation XL

Noten jättinäytön kokoluokkaa lähemmäksi pääsevät HTC:n Windowsluuri Titan sekä Androidpohjainen Sensation XL. Kyseiset luurit ovat käyttöjärjestelmiä lukuunottamatta tekniikaltaan lähes identtiset keskenään. Niiden 4,7 S-LCD tuuman näytöt kalpenevat kuitenkin edelleen selvästi Galaxy Noten rinnalla.

Sensation XL oli hiljattain mukana vertailussa, jossa oli mukana myös hittipuhelimet iPhone 4S ja Nokia N9.

HTC Flyer

Kynäominaisuus on puolestaan ollut käytössä kesällä testaamassamme HTC Flyer-pikkutabletissa. Galaxy Notesta poiketen Flyer on kuitenkin täysiverinen tabletkone.

Ensi viikolla paljastamme IT-joulukalenterimme kolmannen laitteen. Etukäteen kerrotakoon, että kyseessä on kevyt tabletkone sohvasurffailijan makuun.

Lue myös:

    Uusimmat