Joulun kovimmat kännykkäuutuudet MTV3:n vertailussa

Jouluaatto koittaa jo reilun kuukauden päästä, ja moni odottelee vesi kielellä kovia ominaisuuksia sisältävää älypuhelinpakettia.

Loppuvuodesta kännykkävalmistajat ovat julkistaneet joulumarkkinoita silmälläpitäen useita varteenotettavia kännyköitä pukinkonttiin paketoitavaksi. Otimme vertailuun kolme uutuuskännykkää, jotka kaikki toimivat eri käyttöjärjestelmillä.

Vertailuumme osallistuvat hiljattain julkaistut Applen iPhone 4S, Nokia N9 ja HTC Sensation XL. Puhelimissa on paljon samankaltaisuutta, mutta myös huomattavia eroja, jotka vaikuttavat hankintapäätökseen. Yhdessä tarkasteltuna vertailun kännykät herättävät teknologia-intoilijassa aitoa poikamaista intoa. Luvassa on aimo kourallinen tekno-dynamiittia.

iPhone 4S

Tämä puhelin ei esittelyjä kaipaa. Ennätysmäiseen suosioon ampaisseen Applen iPhone-malliston uusimman tulokkaan julkistusta odotettiin jo loppukesällä niin kuumeisesti, että ennen varsinaista julkistusta älypuhelinten myynnin kasvun kerrotaan pysähtyneen Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Odotettua iPhone 5 -mallia ei tullut, mutta sen sijaan paranneltu versio iPhone 4 -mallista.

iPhone 4S ei ole ulkoisesti muuttunut aiemmasta versiosta. Näyttönä toimii edeltäjästäänkin tuttu 3,5 tuumainen, tarkka (960 x 640 p) retinanäyttö, joka fyysisen kokonsa puolesta alkaa tosin käydä hieman pienen oloiseksi muiden uutuuskännyköiden rinnalla. Laitteen käyttötuntuma on tuttuun tapaan loistava, mutta näytön pieni koko rokottaa esimerkiksi nettisivujen selailun mielekkyyttä.

iPhone 4S on edeltäjäänsä nopeampi. Laitteen sisuksissa sykkii A5-tuplaydinprosessori, ja käyttöjärjestelmänä on iOS5. Kameran tarkkuus on nyt kahdeksan megapikseliä. Laitteen kohutuin ominaisuus on kuitenkin ollut puheohjauksen mahdollistava Siri-teknologia.

Juttelua ja vitsailua puhelimen kanssa

Tietokoneen kanssa ääneen keskustellakseen ei enää tarvitse olla avaruusalus Enterprisen kapteeni James T. Kirk. iPhone 4S:n Siri-ominaisuus nimittäin mahdollistaa käyttäjän ja koneen vuorovaikutteisen kommunikoinnin.

Keskustelu Sirin kanssa:

Sirin avulla voi tehdä helposti mm. muistiinpanoja, kalenterimerkintöjä, säätää herätyskelloa, tiedustella säätietoja ja tehdä nettihakuja. Sen sijaan sijaintihaut eivät valitettavasti ainakaan toistaiseksi toimi Suomessa.

Sirin saa käyttöön painamalla valikkonäppäintä tovin tai nostamalla luurin korvalle ja aloittamalla puhuminen. Testin perusteella Siri-tekniikka toimii jopa yllättävän luontevasti kun ottaa huomioon, että kuljetaan vielä puheentunnistusteknologian alkutaipaleella kuluttajalaitteissa. Valitettavasti Siri ei vielä ymmärrä suomen kieltä, mutta englantia suomalaisittain murtavan toimittajan puheesta se saa jopa loistavasti selvää.

Myös itse Sirin tuottama puhe kuulostaa hyvin luontevalta, eikä onneksi kovin robottimaiselta. Mieleen tulee kuitenkin hieman Avaruusseikkailu 2001:n HAL-9000 tietokoneen flegmaattinen tapa puhua.

Parhaimmillaan kommunikointi Sirin avulla tuntuu jopa todelliselta keskustelulta, mutta pahimmillaan kommunikointi takkuilee pahasti ja menee täysin sivuraiteille. Oheisessa tekstilaatikossa on esimerkkikeskustelu Sirin kanssa:

Joskus Sirin toimintaan saattaa kimpaantua siinä määrin, että laitteelle tulee sanottua tunnettu englanninkielinen f-alkuinen voimasana. Tällöin Siri toruu käyttäjää huonosta kielenkäytöstä. Siriin on ympätty mukavasti huumoria, joka osaltaan parantaa käyttökokemusta ja tekee käytöstä luontevampaa.

Siri on kyllä iPhone 4S:n ehdoton myyntivaltti ja se osoittaa, että jo nykyiselläänkin puhetunnistusta voidaan käyttää monipuolisesti laitteen ohjaukseen ja tiedon hankintaan. Voi vain kuvitella, missä muutaman vuoden päästä mennään, jos kehitys jatkuu samalla tavalla. Eri asia on kuitenkin se, haluaako puhelimensa kanssa jutella ääneen yleisellä paikalla...

Kun Siri-järjestelmän yhdistää iPhonen jo entuudestaan loistavaan käytettävyyteen ja 4S:n teknisiin parannuksiin, niin käsissä on puhelin, joka soveltuu moneen makuun - niin nuorelle kuin vanhallekin käyttäjälle. Näyttökin varmasti tulee olemaan suurempi jo seuraavan iPhone-mallin kohdalla.

Sensation XL kokeilee näytön koon rajoja

Jos iPhone 4S:n kanssa tuli toivottua hieman suurempaa näyttöä, niin HTC:n Sensation XL ampaisee näytöllään aivan toiseen äärilaitaan.

Laitteessa on hulppea 4.7-tuumainen kosketusnäyttö, jonka resoluutio on kuitenkin vain 480 x 800. Näytön koossa on siis järkyttävä kokoero iPhoneen verrattuna, mutta silti Sensation XL:n resoluutio on pienempi. Tämä myös näkyy sellaisissa tapauksissa, kun ruudulta katsotaan hyvin pienenä näkyvää tekstiä. Teksti alkaa tällöin pikselöityä eikä siitä saa enää selvää. Tällöin tosin puhutaan erittäin pieneksi skaalatusta tekstistä.

Teknonörteille tämän kokoinen näyttö saattaa olla "must have" -tuote, mutta monelle tavalliselle käyttäjälle valtava näyttö venyttää puhelimen mitat jo liian suuriksi. Tosin laitteen pyöristetty muotokieli saa sen vaikuttamaan kokoistaan sirommalta.

Nettisivujen selaus onnistuu HTC:n suurelta näytöltä kuitenkin testikolmikosta ehdottomasti parhaiten. Ja tietenkin elokuvien katselu saa isolta näytöltä aivan uudenlaista lisäpotkua.

Sensation XL muistuttaa teknisiltä ominaisuuksiltaan viime kuussa testattua Titan-mallia. Erona on kuitenkin se, että Sensation XL toimii Android-käyttöjärjestelmällä, jota on höystetty yhtiön Sense-käyttöliittymällä. Titan taas on puolestaan Windows Phone -laite. Voit lukea arvostelun Titanista täältä.

Sensation XL -mallia markkinoidaan musiikkipuhelimena, ja laitteen mukana toimitetaan mm. Beats Audion nappikuulokkeet, joiden äänenlaatu on todella jyhkeä. Kuulokkeiden mukana tulee myös erilaisia sovitintulppia, joista voi valita omiin korviinsa soveltuvimmat kuulokenapit.

Esimerkiksi lenkkeillessä kyseiset kuulokkeet eivät kuitenkaan ole parhaimmillaan, sillä kuulokkeiden johdon liikkeet ja askelluksen aiheuttamat tömähdykset välittyvät kuulokkeisiin jättäen musiikin taustalle. Sen sijaan paikallaan istuessa kuulokkeet antavat loistavan elämyksen.

On kuitenkin harmillista, että puhelimessa ei ole ylimääräistä muistikorttipaikkaa muistin laajentamiseksi. 16 Gt:n kapasiteetti saattaa joissakin tapauksissa olla alimitoitettu, etenkin jos kuljettaa mukanaan paljon mediatiedostoja. Ylimääräinen muistikorttipaikka uupuu myös muista testin laitteista.

Myös Android-järjestelmästä löytyy vakiona oma puheentunnistus, joka ei ole kuitenkaan aivan yhtä monipuolinen ja kehittynyt kuin iPhonen Siri. Androidin äänihaulla pystyy kuitenkin hakemaan helposti ja nopeasti tietoa netistä, ja järjestelmä tulkitsee puheen melko täsmällisesti.

Nokia N9

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä astuu estradillemme Nokian N9 -puhelin, jonka Meego-käyttöjärjestelmän kohtalo on aiheuttanut paljon kohua.

N9 on Nokian ainoa Meegoa käyttävä puhelin, ja ainoaksi se on myös jäämässä yhtiön siirryttyä Windows Phone -käyttöjärjestelmän kannalle. Tämä on todella sääli, sillä Meego vaikuttaa jo heti ensilähtökohdiltaan erittäin pätevältä käyttöjärjestelmältä.

iPhone 4S ja HTC Sensation XL muistuttavat käyttötuntumaltaan ja toiminnoiltaan huomattavan paljon toisiaan, kun taas N9 tarjoaa hieman erilaisen ja tietyllä tavalla raikkaan käyttötuntuman.

N9:n käyttöliittymä jaettu kolmeen osaan:

Sovellusnäyttö:

N9:n sovellusnäyttö muistuttaa pitkälti iPhonen ja Android-puhelimien ohjelmavalikkonäkymää. Valikkoa voi rullata näyttöä ylös/alas pyyhkäisemällä.

Events-näkymä

Events- eli tapahtumanäkymä on tarkoitettu päivittyvien nettisisältöjen, sosiaalisen median ja puhelimeen tulleiden viestien reaaliaikaiseen seuraamiseen.

Multitasking-näkymä

Multitasking-näkymässä näytetään pieninä kuvakkeina kaikki puhelimessa avoinna olevat sovellukset. Sovelluksia voi avata ja myös sulkea tämän näkymän kautta.

Meego tutuksi nopeasti

Meegon kanssa pääsee nopeasti sinuiksi, joskaan käyttö ei ole alkuun kaikilta osin yhtä intuitiivista kuin kahdella kilpakumppanillaan. Alkuun tulee vaistomaisesti haettua kotivalikko-näppäintä, mitä N9-mallista ei siis löydy. Kaikki tapahtuu pyyhkäisyelein. Lyhyen totuttelun jälkeen käyttö alkoi kuitenkin luonnistua mukavasti, ja laitteen toiminta on sutjakkaa ja loogista.

Käyttäjä saattaa alkuun kuitenkin hieman kompastella pyyhkäisyliikkeissä: Esimerkiksi avoimen sovellusikkunan saa suljettua näyttöä sivuttain pyyhkäisemällä. Sivuttaispyyhkäisyt sovellusten sisällä saattavat kuitenkin helposti johtaa siihen, että sovellusikkuna sulkeutuu vahingossa. Sivuttaispyyhkäisy ei kuitenkaan onneksi sulje avointa prosessia. Tämän jälkeen se täytyy vain avata uudestaan näkyville multitasking-näkymän kautta.

Kun ottaa huomioon, että kyseessä on Nokian ensimmäinen (ja viimeinen) Meego-puhelin, niin siinä on yllättävänkin viimeistelty järjestelmä. Se on ominaisuuksiltaan aivan kilpailijoidensa tasolla, ja sen käyttö on miellyttävää.

Rakenteensa puolesta N9 on joukon paras. Laitteen kuori on yhtenäinen, ja mattapinta tuntuu hyvältä puhelinta käsiteltäessä. Laitteen sivut ovat mukavasti pyöristetyt, ja N9 sujahtaa helposti ahtaampaankin taskuun. Laite on myös testikolmikon kevein. Ainoastaan kylkeen asetetut äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike tuntuvat turhan muovisilta.

3,9 tuumainen Amoled-näyttö on tarkkuudeltaan 854 x 480 pikseliä. Näyttö on laadukas ja mustat taustat toistuvat todellakin mustina - minkäänlaista valovuotoa ei ole havaittavissa.

N9 tarjoaa kilpailukykyiset ominaisuudet, ja luurista löytyy myös langatonta lähiteknologiaa hyödyntävä NFC-ominaisuus. NFC mahdollistaa mm. ostosten tekemisen puhelinta vilauttamalla NFC-päätteelle. NFC:tä käyttävien sovellusten uskotaan lisääntyvän katukuvassa hiljalleen.

Kova testikolmikko

Kaikki testin kolme laitetta tarjoavat loistavasti vastinetta rahalla, mutta edullisia ne eivät toki ole. Testilaitteiden hinnat vaihtelevat 600 euron ja 839 euron välillä.

Tällä rahalla saa laadukkaan puhelimen, jonka käyttö on vaivatonta ja monipuolista. Järjestelmien sovelluskaupoista löytyy monipuolista tarjontaa peleistä hyötyohjelmiin, ja monet ohjelmat ovat ilmaiseksi ladattavia.

Puhelin:

Nokia N9

Apple iPhone 4S

HTC Sensation XL

Käyttöjärjestelmä:

Meego 1.2 Harmattan

iOS5

Android 2.3 (Gingerbread)

Prosessori:

1GHz Cortex A8

800MHz A5 -tuplaydinprosessori

1.5 GHz Scorpion

Mitat (korkeus x leveys x syvyys):

116,45 x 61,2 x 7,6-12,1 mm

115,2 x 58,6 x 9,3 mm

132.x 70.7 x 9.9 mm

Paino:

135 g

140 g

162,5 g

Näyttö:

Amoled, 3,9 tuumaa, 854 x 480 p

Retina 3,5 tuumaa, 960 x 640 p

S-LCD 4.7 tuumaa, 480 x 800 p

Kamera:

8 megapikseliä

8 megapikseliä

8 megapikseliä

Muistikapasiteetti:

16 Gt tai 64 Gt

16 Gt, 32 Gt tai 64 Gt

16 Gt

Akku:

Puheaika 3G 7h, Valmiusaika 380h

Puheaika 3G 8h, Valmiusaika 200h

Puheaika 3G 6,8h, Valmiusaika 460h

Hinta:

16Gt: 599 e 64Gt: 699 e

16Gt: 619e 32Gt: 729e 64Gt: 839e

649 e

Kaikista laitteista löytyy toki huonojakin puolia:

Sensation XL:n valttikortti, eli valtava näyttö on samalla sen haittapuoli. Se nimittäin kasvattaa laitteen kokoa eikä täten sovellu kaikille. iPhone 4S:n tapauksessa näyttö on tarkka, mutta fyysiseltä kooltaan turhan pieni huipputason älypuhelimeksi. Myös Applen suljettu ohjelmistoalusta saattaa ärsyttää joitakin käyttäjiä.

N9 on puolestaan kaikin puolin edistyksellinen laite, mutta monia saattaa häiritä se tosiasia, että kyseessä on Nokian taholta jo valmiiksi kuopattu tuote. Olisi hieno nähdä, miten Meego-järjestelmä jalostuisi entistä intuitiivisemmaksi ja rikkaammaksi alustaksi, mutta nyt sen tulevaisuus on vaakalaudalla. Androidin ja iOS:n kohdalla tällaista ongelmaa ei ole.

Millekään testatulle laitteelle ei kuitenkaan voi antaa paljon risuja. Eli tuli joulupaketista sitten mikä tahansa näistä kolmesta puhelimesta, tietää lahjan saaja kyllä olleensa erittäin kiltisti.

Lue myös:

    Uusimmat