Mainos

Dell Streak MTV3:n testissä - pieni iPad vai suuri älypuhelin?

Tietokonevalmistaja Dellin Streak -tabletkone on jäänyt Suomessa melko vähälle huomiolle. Kyseessä on kuitenkin erittäin kiinnostava tuote, jossa tablet-tietokoneen ja älypuhelimen ominaisuudet yhdistyvät melko onnistuneesti.

Android käyttöjärjestelmän vauhdittamassa Streakissa on vaikuttavan kokoinen viiden tuuman WVGA (800 x 480) -kosketusnäyttö, joka tekee esimerkiksi nettisurffailusta tavallista älypuhelinta helpompaa ja sujuvampaa. Näytölle mahtuu myös esimerkiksi suurempi kosketusnäppäimistö, jonka avulla virhepainalluksia ei helposti synny.

Muita ominaisuuksia ovat mm. 1GHz Snapdragon -suoritin, 5 megapikselin kamera dual Led -salamalla, VGA-videopuhelukamera, 3,5mm kuulokeliitäntä sekä Wi-Fi ja Bluetooth-yhteydet. Micro SD -kortilla muistia voi laajentaa 32 Gigaan asti. Kaiken kaikkiaan laitteesta löytyy kaikki nykyaikaisen älypuhelimen ominaisuudet valtavalla näytöllä terästettynä. Suuri näyttö soveltuu luonnollisesti hyvin esimerkiksi navigointiin.

Miltä Streak tuntuu?

Streak on laadukkaan tuntuinen laite. Laitteessa on metallinen takaosa. Takana olevan metallisen levyn saa auki ja luukun takaa löytyy irrotettava akku, sim-korttipaikka sekä muistikorttipaikka. Näyttöä suojaa kestävä Gorilla Glass -lasi, jonka kerrotaan olevan tavanomaista lasia kestävämpää. Rakenne on tukeva eikä natinoita kuulu.

Viiden tuuman näyttö tekee Streakista fyysisiltä mitoiltaan selvästi markkinoilla olevia älypuhelimia suuremman. Laite on myös selvästi älypuhelimia raskaampi. Suuresta koostaan huolimatta Streak mahtuu yllättävän hyvin povitaskuun tai farkkujen etutaskuun, samaa ei voi sanoa monista tabletkoneista. On itse asiassa vaikea päättää luonnehtisiko laitetta tabletiksi vai älypuhelimeksi. Periaatteessa Streak on älypuhelin tavallista suuremmassa koossa. Puheluita tehdessä se toimii aivan muiden luurien tavalla, tosin valtava luuri korvalla palauttaa 80-luvun monien mieleen.

Laitteesta löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet, virtakytkin, kamerapainike, sekä kolme selauspainiketta (back, menu, home), eli älypuhelimen perusnäppäimet.

Pakkauksesta löytyvät laturin lisäksi kuulokkeet ja pieni säilytyspussi laitteelle. Säilytyspussin mikrokuitumaisen materiaalin avulla saa pyyhittyä nopeasti ja tehokkaasti näyttöön kertyneet sormenjäljet.

Uutta käyttöjärjestelmää odotellessa

Testatussa laitteessa käyttöjärjestelmänä on Android 1.6 -versio. Uuden 2.2 Froyo -version kerrotaan kuitenkin tulevan saataville vielä tämän kuukauden aikana. Kyseessä on tärkeä uudistus, sillä nyt testatun laitteen ohjelmat tuntuivat menevän jostakin syystä ajoittain jumiin.

Toinen havaittu ongelma aiheutuu näytöstä, sillä näytön reunat reagoivat kosketukseen lcd:lle tyypillisillä "aaltoilevilla varjoilla". Tämän huomaa etenkin vaaleiden taustojen kanssa. Muuten näyttö on varsin mainio ja värit toistuvat kirkkaina. Näyttö reagoi kosketukseen luontevasti ja täsmällisesti.

Streakin akku on yllättävän kestävä, kun ottaa huomioon näytön suuren koon. Melko kovalla käytöllä akku kestää muutaman vuorokauden lataamatta. Tämä on merkittävä asia vaikkapa matkustettaessa pitkiä matkoja. Esimerkiksi elokuvia katsellessa ei tarvitse olla koko ajan huolissaan akun kestosta.

Millaiseen käyttöön Streak sopii?

Streak on kokonsa puolesta hyvin innovatiivinen tuote. Samalla se varmasti jakaa potentiaalisten käyttäjien mielipiteitä. Toiset ihastuvat laitteeseen ja suureen näyttöön välittömästi, kun taas toisten mielestä kyseessä on vain liian iso älypuhelin. Pelkkää tabletkäyttöä ajatellen laite taas jää hieman liian pieneksi.

Mutta toisaalta Streak on juuri sen kokoinen tuote, että se vielä kulkee mukana kohtalaisen vaivattomasti. Laitteen reunat on pyöristetty siten, että ne osaltaan keventävät olemusta. Tietyllä tavalla Dell Streak edustaa kahta äärilaitaa: Älypuhelinta ei voi tehdä sitä isommaksi ja tabletkonetta ei voi tehdä pienemmäksi. Kokonaisuutena Streak on siis melko onnistunut sekoitus kumpaakin. Tuloksena on laite, jota toiset ihmettelevät epäluuloisina ja jota toiset eivät voi olla rakastamatta.

Ainakaan toistaiseksi Dell Streakia ei saa Suomesta, mutta ulkomailta sim-lukitsemattomia tuotteita on saatavilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.