Kesän kuuma pakkaus: HTC Flyer -tabletkone

Taiwanilainen matkapuhelinyhtiö HTC on hypännyt mukaan rajusti kilpailluille tabletkonemarkkinoille. Yhtiön ensimmäinen tabletti on nimeltään Flyer.

Flyer on seitsemäntuumaisella kosketusnäytöllä varustettu tietokone, joka toimii HTC:n Sense-käyttöliittymällä terästetyllä Android Gingerbread -käyttöjärjestelmällä. Tosin varta vasten tabletkoneille kehitetyn Android Honeycomb -päivityksen kerrotaan olevan tulossa laitteeseen lähiaikoina.

MTV3 otti tuntumaa kesän kuumaan uutuuteen.

Pienemmän kokoluokan laite

Flyerin seitsemäntuumainen näyttö edustaa nykytablettien pienempää kokoluokkaa. Näytön tarkkuus on 1024 x 600. Potkua laitteelle antaa yksiytiminen Qualcommin 1,5 GHz –prosessori. Edestä löytyy kamera videopuheluita varten. Kamera on integroitu kehyksen pitkälle sivulle, eikä ylänurkkaan, kuten usein on tapana.

Takaa löytyy stereokaiuttimet sekä viiden megapikselin kamera, jossa ei ole salamaa. Takaosaa hallitsee pyöristetty alumiinirunko, joka muistuttaa iPadin vastaavaa ratkaisua. Flyerin takana on käytetty myös valkoista muovia ylä- ja alareunoissa. Yläreunan muovikansi liukuu auki ja sieltä löytyy microSD-muistikorttipaikka sekä paikka sim-kortille. Yläreunan sivustalla on myös 3.5 mm kuulokeliitäntä sekä virtakytkin. Alaosan sivussa on puolestaan Micro-USB –liitäntä.

Jämäkkyys tuo painoa

Flyer on jämäkkärakenteinen laite. Painoa laitteelle on kertynyt 420 grammaa, joka pidemmässä käytössä tuntuu olevan tämän kokoluokan laitteelle hieman liikaa. Laite on kuitenkin selvästi kevyempi iPadin kaltaisiin suuremman kokoluokan tabletteihin verrattuna.

Laitteen kehyksissä olevat perinteiset valaistut valikkonäppäimet vaihtavat paikkaa sen mukaan pitääkö laitetta pystysuorassa vai vaaka-asennossa. Kolmen perinteisen valikkonäppäimen lisäksi löytyy erillinen kynä-näppäin, jonka tarkoitukseen palaamme tuonnempana.

Näyttö edustaa hyvää keskitasoa. Kuva on terävä ja näyttö reagoi kosketuksiin tarkasti. Taustavalon vuotoa ei esiinny ja katselukulma on laaja. Näytön lasi on kuitenkin todellinen sormenjälkimagneetti. Flyerin mukana tulee pieni suojapussi, jonka sisäosa on mikrokuituliinan kaltaista materiaalia. Tämä ei kuitenkaan tuntunut pyyhkivän näyttöön kertyneitä sormenjälkiä riittävästi.

Sense-käyttöliittymän kotivalikon rullaus on animoitu siististi. Valikkoon voi luonnollisesti kerätä haluamiaan ohjelmia.

Puhelinominaisuus puuttuu

Flyerillä pystyy lähettämään ja vastaanottamaan normaaleja tekstiviestejä, mutta puhelinominaisuutta ei kuitenkaan ole, kuten vaikkapa saman kokoluokan kilpailijalla, Samsung Galaxy Tabilla. Puheluita voi kuitenkin tehdä Flyerilla verkon kautta vaikkapa Skype-ohjelmalla. Vaikka tabletteja ei ole suunniteltu tavanomaisten puheluiden tekoon, olisi tämäkin ominaisuus kuitenkin hyvä lisä.

Kameran kuvan laatu ei ole häävi, lisäksi kamerasta puuttuu salama. On kuitenkin huomioitava, että tabletkoneita ei edes varsinaisesti ole tarkoitettu valokuvaamiseen.

Erikoisuutena erinomainen Scribe-kynä

HTC Flyerin erikoisominaisuutena on paketin mukana tuleva kapasitiivisen näytön kynä. Kyseessä ei siis ole takavuosien resistiivisistä näytöistä tutuksi tullut Stylus-kynä, jonka avulla surffataan laitteen kaikissa valikoissa. Pienellä paristolla toimiva digitaalinen Scribe-kynä toimii nimittäin vain sille varta vasten tarkoitetuissa ohjelmissa eikä sitä ole lainkaan tarkoitettu valikoissa navigointiin tai muuhun surffaukseen.

Kynän ja Scribe-teknologian avulla käyttäjä voi ottaa esimerkiksi kuvakaappauksen näytöstään ja piirtää tai kirjoittaa siihen merkintöjä ja kommentteja kynällä. Kuvakaappaukset voi tallentaa ja lähettää postina eteenpäin.

Flyerin reunassa on erillinen kynänäppäin, joka aktivoituu ainoastaan Scribe-kynällä koskettaessa. Kuvaruudun reunaan ilmestyvästä valikosta voi valita mm erilaisia kynätyyppejä ja värejä. Kynän kärki tunnistaa myös painalluksen voiman, jolloin tekniikka tarjoaa kokonaisuudessaan sujuvan ja luonnollisen piirtokokemuksen.

Itse kynässä on kaksi näppäintä. Toista näppäintä painamalla saa korostettua tekstiä. Toista näppäintä painamalla kynää voi puolestaan käyttää pyyhekumina.

Kynän käyttömahdollisuus on erityisen hyödyllinen Flyerin muistikirjaohjelman yhteydessä. Flyerilla voi samanaikaisesti nauhoittaa ääntä ja kirjoittaa kynällä, joka on erityisen kätevä ominaisuus vaikkapa luennoilla ja kokouksissa. Tietenkin kirjoittaminen onnistuu myös halutessaan kosketusnäppäimistön kautta.

Muistikirjaohjelma tekee ääninauhoituksiin kirjanmerkkejä, joten puhuttuja asioita on helppo tarkistella jälkikäteen hyppimällä nauhoituksessa vaikkapa kirjoittamiaan muistiinpanoja klikkaamalla. Myös kuvien liittäminen muistiinpanoihin on mahdollista. Muistikirjan merkinnät tallentuvat ja synkronoituvat Evernote-verkkopalveluun, josta niitä voidaan katsoa ja muokata kätevästi muilta laitteilta.

Juuri Scribe-kynä erottaa Flyerin muista kapasitiivisella monikosketusnäytöllä varustetuista tableteista. Kynään saa hyvän tuntuman ja sillä piirtäminen on erittäin luontevaa ja tarkkaa. Scribe-tekniikalla on saatu onnistuneesti yhdistettyä resistiivisestä näytöstä tuttu kynäominaisuus monipuoliseen kapasitiiviseen näyttöön. Tulevaisuudessa Scribe-kynää hyödyntävien sovellusten kirjo saattaa hyvinkin lisääntyä.

Kynälle ei ole kuitenkaan varattu omaa säilytyspaikkaa itse laitteessa. Ainoastaan mukana tulevassa suojapussissa on kyljessä paikka kynälle. Kannattaakin olla varuillaan, että arvokas kynä ei pääse hukkumaan.

Katso video scribe –tekniikan käytöstä. Tekniikkaa esitellään videolla HTC:n Evo View –tabletilla, joka on Sprint-operaattorille tehty versio Flyerista.

Pienellä tabletilla on omat etunsa

Flyer on HTC:n ensimmäinen yritys astua kiivaseen tabletkilpailuun. Joillakin teknologiasivuilla on pohdittu, että yhtiön ratkaisu tuoda markkinoille ensin pienemmän kokoluokan tabletkone on järkevä, sillä pienempien tablettien kategoriassa ei ole tällä hetkellä niin rajua kilpailua.

Tällä hetkellä on tarjolla enemmän kymmenen tuuman kokoluokassa olevia laitteita. Tähän on myös syynsä: Vaikka seitsemän tuuman näyttöä onkin sujuvampi käyttää kuin älypuhelimien nelituumaisia näyttöjä, se ei pärjää suurempien tabletkoneiden näytöille.

Seitsemän tuuman näytöllä varustettu laite edustaa eräänlaista välimallia suurimpien älypuhelimien ja suuremman kokoluokan tablettien välillä. Se ei toimi älypuhelimen korvaajana eikä se ole välttämättä paras vaihtoehto täysipainoiseksi ”sohvasurffaustabletiksi”.

Missä käyttötarkoituksessa Flyerista sitten pääsee parhaiten hyötymään? Kokonsa puolesta Flyer voisi toimia hyvin auton äänijärjestelmään ja telineeseen kytkettynä auton navigointi- ja mediakeskuksena. Laitteestahan löytyy myös GPS. Tosin kirkkaassa auringonvalossa näyttö jää liian himmeäksi.

Povitaskuun Flyer on hieman liian järeä. Laite on joka tapauksessa sangen kätevä kokouksissa mukana kulkevana monipuolisena viestintävälineenä. Ja esimerkiksi kahvilassa istuskellen tapahtuvaan nettisurffailuun Flyer edustaa juuri sopivankokoista kompaktia kokoluokkaa.

Pystysuorassa asennossa Flyer mahtuu vielä tukevasti kämmenelle, jolloin toinen käsi jää hyvin vapaaksi laitteen ohjaamiseen. Suuremmat tabletit eivät mahdu samaan tapaan kämmenelle, vaan niitä täytyy pidellä kummassakin kädessä tai tukea laite istuma-asennossa esimerkiksi polveaan vasten.

Flyer on selvästi haluttu jalostaa puhtaasti tabletiksi jättämällä puhelintoiminnot pois, toisin kuin vaikkapa Samsungin Galaxy Tabin tapauksessa. Myös tulevan Honeycomb-tabletkäyttöjärjestelmäpäivityksen tarkoituksena on parantaa laitteen tabletkäyttöä.

HTC Flyer on varteenotettava vaihtoehto pientä tabletkonetta tarvitsevalle. Siinä on riittävästi potkua moneen lähtöön, eikä laite takkuillut testin aikana millään tavalla.

3G-version melko suolainen, noin 650 euron hinta saattaa tosin karkottaa ostajaehdokkaita. Karsitumman Wifi-version saa hieman halvemmalla.

Lue myös:

    Uusimmat