Mainos

Taivas varjele mikä näyttö - MTV3 testasi HTC Titanin 4,7 tuuman näytöllä

Taiwanilainen matkapuhelinvalmistaja HTC on tuonut markkinoille uuden Windows Phone 7 -älypuhelimen, jonka silmiinpistävin ominaisuus on laitteeseen ympätty valtava näyttö. HTC Titan -älypuhelimen kosketusnäyttö on kooltaan hulppeat 4,7 tuumaa, joka saa tavallisen nelituumaisen älypuhelinnäytön vaikuttamaan sangen pieneltä.

Titanin käyttöjärjestelmänä pyörii Windows Phone 7.5 Mango -versio, jossa sovellusten toiminnallisuutta on pyritty parantamaan aiempaan versioon nähden. Yleisilme käyttöjärjestelmässä on kuitenkin tuttu "tiilistä" rakentuvine kotivalikkoineen ja sovellusvalikkoineen.

Laitteessa on valmiina mukana myös muutamia HTC:n omia sovelluksia, kuten HTC Hub -palvelu, jonne on koottu valmistajan omaa sovellustarjontaa, sekä Watch-videolatauspalvelu.

Titanin sisuksissa hurisee Qualcommin MSM8255 1.5GHz yksiytiminen prosessori, joka kieltämättä tuntuu pyörittävän käyttöjärjestelmää ja sovelluksia hyvin joutuisasti. Tallennustilaa on 16 GB. Ylimääräistä muistikorttipaikkaa ei ole. Muista ominaisuuksista mainittakoon kahdeksan megapikselin kamera dual LED -salamalla. Laitteen edessä on puolestaan 1,3 megapikselin kamera.

Nykyälypuhelimille tyypilliset liiketunnistimet, langattomat yhteydet ja GPS-toiminnot luonnollisesti löytyvät Titanistakin.

Liitäntäpuolelta löytyy 3,5mm:n kuulokeliitäntä. Micro-USB on sijoitettu HTC:lle tuttuun tapaan laitteen kylkeen, joka on juuri harmittavasti tiellä esimerkiksi silloin, kun puhelin on latauksessa. HTC:n laitteita testatessa on tullut joka kerta toivottua, että liitäntä sijoitettaisiin laitteen alareunaan, jolloin se olisi vähiten tiellä. HTC:lla ollaan näköjään kuitenkin jostakin syystä miellytty kyljessä sijaitsevaan liitäntään.

Massiivinen näyttö helpottaa käyttöä ja kasvattaa kokoa

Mutta palataanpa takaisin jo alussa mainittuun valtavaan näyttöön. Näytön ollessa tätä kokoluokkaa kasvavat laitteen leveys ja korkeus väistämättä perinteistä älypunelinta suuremmiksi. Korkeutta Titanilla onkin yli kolmetoista senttiä ja leveyttäkin yli seitsemän senttiä.

- Siroissa käsissä tämä laite tuntuu jo liian järkälemäiseltä, totesi eräs toimituksen naispuolinen työntekijä välittömästi kokeiltuaan puhelinta.

Titan on kuitenkin himpun verran alle sentin paksuisena melko litteä, joten laite kyllä mahtuu vaivatta farkkujen taskuun. Yhdellä kädellä joidenkin kosketustoimintojen käyttö voi olla tosin ajoittain hankalaa, sillä peukalo ei aina kunnolla yletä aivan näytön kaikkiin reunoihin. Joissakin tapauksissa apuna käyttääkin mieluusti toisen käden sormia.

Suurinäyttöisistä kännyköistä pitäville Titan kyllä osoittautuu varsin huomionarvoiseksi laitteeksi. Suuren näytön ansiosta Titanin käyttö on kilpailijoitaan huomattavasti helpompaa laitteen ollessa esimerkiksi autotelineessä. Näytöllä näkyvät tekstitkin näkyvät paremmin hieman kauempaakin katsottuna.

Titanin Super-LCD näyttö on kirkas ja värit toistuvat moitteettomasti. Kuvien mustat alueet näyttävät mustilta myös aivan pimeässä tilassakin katsottuna eikä häiritseviä valovuotoja ole havaittavissa. Myös näytön katselukulma on sopivan laaja.

Tässä kokoluokassa näytön resoluutio saisi kuitenkin olla suurempi. Vaikka näytön yleisilme onkin terävä, niin 800 x 480 pikselin tarkkuudella pienimmät tekstit alkavat näyttää suttuisilta. Useiden kilpailijoiden kännyköissä samaa kokoluokkaa oleva teksti on tiheämmän pikselöinnin ansiosta luettavampaa.

Laadukas rakenne ja mainio kaiuttimen äänenlaatu

Muotoilunsa puolesta Titan noudattelee tavallista nykyaikaista puhelinta sopivasti pyöristettyine reunoineen. Kokoluokka on Titanin tapauksessa tosin astetta isompi. Luurin rakenne on erittäin jämäkkä ja laadun tuntu korkea. 160 gramman paino ei ole keveimmästä päästä , mutta kyllä Titaninkin saa vielä vaivattomasti mukana kulkemaan.

Sim-korttipaikka ja irroitettava akku löytyvät kokonaan irtoavan takakannen alta.

Puheluiden äänenlaatu on kohtalaisen hyvä. Kuulokkeesta kuului muutamien testipuheluiden perusteella pientä tasaista sirinää, mutta tämä ei ollut mitenkään häiritsevää.

Titanin takaosasta löytyvä kaiutin saa erityistä kiitosta. Pienellä kaiuttimella saadaan videoiden ääneen ja musiikkiin yllättävän paljon voimakkuutta ja jopa tietynasteista kirkkautta. Vaikka laadukkaasta äänentoistosta ollaan vielä kaukana, niin Titan voittaa kyllä useimmat kilpailijat kaiuttimen osalta.

Toimiva paketti erityisesti WP7:n ystäville

Kokonaisuudessaan HTC Titan antaa erittäin toimivan ensivaikutelman. Windows Phone 7 -käyttöliittymä ei ole toistaiseksi lyönyt itseään läpi mobiililaitemarkkinoilla ja esimerkiksi sovellustarjonta on Applen Appstorea ja Android-marketia suppeampaa.

WP7:n käyttöliittymä eroaa tuntumaltaan selvästi Androidin, Applen ja Nokian tähänastisista kännykkäjärjestelmistä. Windows Phone -järjestelmään tottumattomalle Titanin käyttö saattaakin tuntua alkuun vieraalta ja jopa kankealta. Windows Phone 7 on kuitenkin käyttöjärjestelmänä looginen ja sen kanssa tulee toimeen alusta lähtien ilman ylimääräisiä ohjekirjojen lukua.

On hyvä, että markkinoilta löytyy erilaisia käyttöjärjestelmävaihtoehtoja mobiililaitteille. Uuden kännykän ostajan kannattaakin testata ennen älypuhelimen hankintaa eri käyttöjärjestelmällä toimivia kännyköitä, jotta löytää omaan makuunsa ja käyttötarkoitukseen parhaiten istuvan järjestelmän.

Titan edustaa uusinta mobiiliteknologiaa, mutta kun suurikokoinen luuri on korvalla, niin mieleen tulee menneiden vuosikymmenien NMT-muistoja, kun kännykät olivat isoja, painavia ja niiden piti näkyä pitkälle. Puhelimen sopiva kokohan on myös makuasia. Ison näytön tarjoamat edut sovellusten käytettävyydessä ovat kiistattomat, eivätkä markkinoiden pienimmät älypuhelimet sovi paksusormisille käyttäjille.

Mikäli massiivinen näyttö kuuluu oleellisena osana toivepuhelimesi ominaisuuksiin, niin Titan on tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Titanin hinta liikkuu 700 euron tuntumassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.