Mainos

MTV3 testasi älypuhelimien ykköshaastajan

Nykyaikaiselta älypuhelimelta odotetaan paljon: Siinä on oltava kaikki viimeisimmät herkut tuplaydinprosessorista ja langattomista tekniikoista aina suurikokoiseen kosketusnäyttöön. Lisäksi siinä on oltava hyvät kuvausominaisuudet. Sen käytön on oltava nopeata ja helppoa ja siihen pitää löytyä paljon mielenkiintoisia ohjelmia. Ja tietenkin laitteen on oltava kevyt ja kompakti.

Sopivien huippupuhelin-kandidaattien mallinimiä selaillessa olet jo saattanut törmätä Galaxy S2:n nimeen. Kyseessä on Samsungin uusin lippulaivapuhelin, johon saimmekin jo pikaisen ensituntuman helmikuussa Barcelonan MWC-mobiiliteknologiamessuilla.

Hulppeat ominaisuudet

Galaxy S2 on suositun Galaxy S –Androidpuhelimen seuraaja. Uuteen malliin on tehty kuitenkin useita parannuksia. Luurin teknisistä ominaisuuksista löytyvät mm. 4,27 tuuman Super Amoled+ -kosketusnäyttö (800 x 480), 1,2 GHz Orion -tuplaydinsuoritin, 8 megapikselin kamera led-salamalla, Bluetooth, WiFi, GPS sekä ylimääräinen SD-muistikorttipaikka. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.3.3 Gingerbread, jonka päälle on ympätty Samsungin uudistettu TouchWiz 4 -käyttöliittymä.

Teknisten ominaisuuksien puolesta Galaxy S2 vaikuttaakin erittäin pätevältä tapaukselta, mutta miten on asian laita käytännössä? Testasimme, lunastaako S2 odotukset tämänhetkisten älypuhelimien ykköseksi.

Yllättävän kompakti paketti

Kun Galaxy S2:sta pitelee kädessä kiinnittää välittömästi huomiota laitteen keveyteen ja hoikkaan muotoiluun. Laite painaa vain 116 grammaa ja se on vain 8,49 mm paksu. 4,27 tuuman Super Amoled+ -näyttö on vaikuttavan kokoinen ja se edustaa tämänhetkisten älypuhelinten suurta luokkaa. Suuri näyttö venyttää luonnollisesti laitteen korkeutta ja leveyttä, mutta kapeiden reunojen ansiosta S2 ei kuitenkaan vaikuta lainkaan järkälemäiseltä.

Muotokieli muistuttaa pitkälti ensimmäisen sukupolven Galaxya, mutta se on nyt hieman kulmikkaampaa. Näytön yläpuolelta löytyy videopuhelukamera ja takana on salamalla varustettu kahdeksan megapikselin kamera. Pääkamera kohoaa hieman taustasta. Alareunassa on myös hieman paksumpi pykälä. Näiltäkin kohdilta puhelin jää kuitenkin todella ohueksi.

Alareunan paksumpaan kohtaan on sijoitettu kaiutin, joka saattaa välillä jäädä käsien peittoon etenkin kun laitetta pitää vaakatasossa.

Hyvin sijoitetut liitännät

Micro-USB liitäntä on sijoitettu käytön kannalta optimaalisesti laitteen alareunaan, jolloin latausjohto ei tule häiritsevästi tielle laitteen ollessa kiinni pistorasiassa. Kuulokeliitäntä löytyy puolestaan sopivalta paikalta laitteen yläreunasta.

Varsinaisia fyysisiä painikkeita ei juuri löydy: Virtanäppäin on oikealla reunalla ja äänenvoimakkuuspainike vasemmalla reunalla.

Näytön alapuolelta löytyy kolme näppäintä. Kotipainikkeen kummaltakin puolelta löytyvät hipaisulla toimivat taustavalaistut selausnäppäimet.

Kompromisseja materiaalivalinnoissa

Galaxy S2:n keveys näkyy materiaalivalinnoissa. Rungossa ei ole käytetty metallia ja laite on kieltämättä hieman muovisen oloinen joihinkin kilpailijoihinsa verrattuna. Esimerkiksi irrotettava karkeapintainen takakansi on todella ohutta muovia. Jos kansi olisi yhtään ohuempi, se olisi jo lähes läpikuultava. Tästä huolimatta kansi lukittuu napakasti paikoilleen ja kokonaisuutena S2 on yllättävän jämäkän tuntuinen kädessä. Mitään ylimääräisiä nitinöitä ei kuulu puhelinta käytettäessä.

Galaxy S2:n laatuvaikutelma tuntuu aiempaa versiota paremmalta. Taustan karkea pinnoite on tuskin yhtä altis naarmuuntumiselle kuin edeltäjänsä kiiltäväpintainen tausta. S2:n ulkoinen vaikutelma onkin kokonaisuudessaan erittäin houkutteleva, jos on valmis uhraamaan metallisen tuntuman muovilla saavutettuun keveyteen.

Pieneen kokoon on saatu puristettua kaikki nykypuhelimen teknoherkut. Ainoastaan langatonta lähitekniikkaa varten suunniteltu NFC-siru puuttuu, mutta sekin on ilmeisesti tulossa myöhemmin markkinoille tuleviin malleihin

Upea näyttö

Galaxy S2:n Super Amoled+ -kosketusnäyttö on yhdellä sanalla sanoen uskomaton. Suurelta ja kirkkaalta näytöltä niin netissä surffaaminen kuin kuvien ja videoidenkin katselu on tämän kokoluokan parasta A-luokkaa. Näytön tarkkuus on suuremmasta koosta huolimatta ennallaan, mutta se tuntuu edelleen riittävän hyvin. Pientäkin tekstiä pystyy lukemaan ja kuvat näyttävät teräviltä.

S2:n näytöstä puhuttaessa kirkas on todellakin kirkasta ja musta täysin mustaa. Vaikka mustia kohtia katsoisi täysin pimeässä ei minkäänlaista valovuotoa ole havaittavissa.

Ripeää toimintaa kautta linjan

Galaxy S2:n käyttöjärjestelmänä on Android 2.3.3, jonka päälle on asennettu Samsungin TouchWiz 4.0 –käyttöliittymä. Yleisvaikutelma ohjelmiston toimivuudesta on nopea ja luotettava. Tehokas prosessori ei takkuillut testailun aikana missään vaiheessa, oli kyse sitten valikkoruutujen animaatioista tai videoiden katselusta.

Suuri näyttö mahdollistaa netissä surffailun miellyttävästi. Testin aikana S2 tuli napattua useamman kerrankin sohvasurffauslaitteeksi, vaikka pöydällä olisi ollut valittavana kannettava tietokone ja tabletkone.

Kuormitettuna prosessorin tehot pääsevät jylläämään, jolloin laite lämpenee ajoittain selvästi takaosan kameran kohdalta. Takaosan karheaksi muotoiltu pinta mahdollistaa ilman kulkemisen paremmin käden ja laitteen välissä, jolloin jäähtyminen parantuu.

Kaiken kaikkiaan S2 on multimedialaite parhaasta päästä. Kosketusnäyttö toimii esimerkillisen tarkasti ja palaute on nopeata joka tilanteessa. Myös kameran laatu vaikuttaa testiotosten perusteella keskitasoa paremmalta.

Myös puhelinominaisuudet toimivat mukavasti. Galaxy S2:n kaiuttimen äänenlaatu ei kuitenkaan yllä huhtikuussa testaamamme HTC Incredible S:n tasolle. Incredible S sai kiitosta selkeästä ja terävästä puhelinäänestä. Galaxyn S2:n äänenlaatu on hieman pehmeämpi, mutta siitä huolimatta miellyttävä.

Tekstiviestien kirjoittaminen on nopeata ja mukavaa suuren ja herkän kosketusnäytön kautta.

Tämän hetken ehdotonta parhaimmistoa

Käyttötestin perusteella Samsungin Galaxy S2:lle voidaan antaa tämänhetkisten älypuhelimien ”koviksen” titteli. Kyseessä on toimiva, tehokas, monipuolinen ja vaikuttava paketti, joka tarjoaa kevyessä paketissa mobiilialan viimeisimpiä herkkuja joka lähtöön. Android-market tarjoaa ohjelmistoja ladattavaksi runsain mitoin.

Kilpailu käy nyt kovana älypuhelinmarkkinoilla. Samsungillakaan ei ole varaa ylpistyä liikaa, sillä uusia tulokkaita kulmakunnan kovimmaksi kännykäksi on jo kulman takana. Esimerkiksi Applen iPhone 5 –mallista liikkuu jo huhuja. Kiinnostavaa on myös nähdä mitä Nokialla on tarjota yleisölle tiistaina järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. Vahvojen ennakko-odotusten mukaan Nokia olisi julkistamassa ensimmäisen MeeGo-puhelimensa. Luvassa on siis kuuma kesä - ainakin älypuhelinmarkkinoilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.