Mainos

MTV3:n USA Road Show Chicagossa: Köyhillä ei ole varaa hammashoitoon

Illinoisin osavaltiossa on täysin selvää kuka kerää suurimman äänisaaliin tulevissa presidentinvaaleissa. Chicagon oma poika Barack Obama on ylivoimainen, vaikka kaikki eivät olekaan tyytyväisiä ensimmäiseen kauteen.

– Terveydenhuoltouudistus ei ole edennyt. Köyhillä on yhä vaikea päästä esimerkiksi sellaisiin "luksushoitoihin" kuin hammaslääkäriin tai mielenterveyshoitoon, kertoo MTV3:n haastattelema Mary Piemonte (ex-Johns).

Obaman kilpakumppani saa Chicagosta kuraa niskaansa.

– Hän ei välitä meistä. Hänen kohdallaan kaikessa on kyse vain rahasta, napauttaa Piemonte.

Gangsterikaupunki

Chicago on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin kaupunki. Metropolialueella asuu yli kahdeksan miljoonaa ihmistä. 1920-luvulla kaupunki oli tunnettu gangstereistaan ja mafiasta, nyt upeimman nähtävyyden The Beanin eli pavun kylkeen heijastuvat pilvenpiirtäjät.

Tämä on Obaman kotiseutua ja muhkea äänisaalis on takuuvarma. Obaman kannattajiin kuuluu myös MTV3:n Uutisten seurantaperhe Chicagossa. Afroamerikkalainen Mary Johns on vaihtanut nimeä ja on nykyään Piemonte.

Kahdeksan vuotta sitten hän äänesti George W. Bushia, mutta viime vaaleissa Obamaa. Syynä oli se, että hänen oma poikansa Antonio oli silloin jo kolmatta kertaa komennuksella Irakissa.

– Halusin sodan loppuvan ja olin huolissani pojastani, sanoo Mary Piemonte.

Raha ratkaisee

– Mielestäni tärkein asia Yhdysvalloissa on köyhistä ja vähäosaisista huolehtiminen ja Obama ainakin yrittää auttaa heitä. Mitt Romney sen sijaan vähät välittää köyhistä. Hän yrittää heikentää sosiaalipalveluja, lisätä koulumaksuja ja pitää muutenkin vain rikkaiden puolta, sanoo Mary Piemonte.

Vuosi sitten naimisiin Gabriel Piemonten kanssa mennyt Mary on sitä mieltä, että Romneyn kohdalla on vain kyse rahasta, kaikki arvot liikkuvat rahan ympärillä ja sitähän Romneylla riittää. Mitt Romneylla on erittäin paljon rahakkaita kannattajia. Vaalikampanjaan on kertynyt tukea 100 miljoonan dollarin kuukausivauhtia.

Hammashuolto on luksusta köyhille

Myös terveydenhuolto on näiden vaalien kuuma peruna ja vaaliväittelyjen teema talouden ohella.

– Julkinen terveydenhuolto täällä Chicagossa on mennyt huonompaan suuntaan. Terveyskeskuksia on lakkautettu, jonot ovat pitkiä ja lääkärit ylikuormitettuja. Esimerkiksi sellaisiin luksushoitoihin kuin hammaslääkäriin ja mielenterveyshoitoihin on todella vaikea päästä, valittavat Mary ja Gabriel Piemonte yhteen ääneen.

Vastikään pidetty laaja opettajalakko Chicagossa kuvaa tiukkaa tilannetta. Lakkoilevat opettajat vaativat rahaa kunnallisiin kouluihin, joissa on paljon väkivaltaa ja oppimisvaikeuksia. Luokassa voi olla jopa 40 oppilasta.

Opettajien palkkojen halutaan Chicagossa olevan riippuvaisia koululaisten menestyksestä, mikä myös herättää suurta vastustusta. Monilla köyhimmillä oppilailla kun on vaikea saada hyvä todistuksia tai yleensäkään tulla kouluun.

Romneylle pisteitä uskonnollisuudesta

Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney saa Chicagossa vain hajaääniä, eikä hänellä ole käytännössä mahdollisuutta saada Illinoisin valitsijamiespottia. Uskovaisena ihmisenä Mary Piemonte kuitenkin antaa Romneylle pisteitä hengellisyydestä.

– Olen samaa mieltä Romneyn kanssa monistakin uskonnollisista asioista. Vastustan aborttia ja homoliittoja, aivan kuten hänkin, kertoo Mary, jolla on itsellään kuusi lasta ja kymmenen lastenlasta.

– Köyhien puolustaminen menee kuitenkin näiden asioiden edelle minun ajatusmaailmassani.

Presidentti Barack Obama oli vuosina 2005 - 2008 Yhdysvaltain kongressin nuorempi senaattori Illinoisin osavaltiosta. Illinoisin osavaltiolla on 20 valitsijamiestä, yksi vähemmän kuin viime vaaleissa. Tämä siksi, koska väkiluku on vähentynyt 400 000:llä 12,8 miljoonaan.

Katso Tanja Huutosen juttu Chicagosta (Seitsemän uutiset 11.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.