Mainos

MTV3:n kysely: Opposition yhteistyössä ongelmia

Sekä perussuomalaisten että keskustan kenttäväki pitää oppositioyhteistyötä ongelmallisena. Puolueen piirihallitusten jäsenet antavat oppositioyhteistyölle keskimäärin arvosanan 6,3 asteikolla 4-10. Perussuomalaisten vastaava luku on 6,6.

Kummankin puolueen kenttä on enimmäkseen tyytymätön juuri toisen oppositiopuolueen rooliin. Keskustan väki on perussuomalaisia hieman tyytymättömämpää.

Keskustan kenttäväen mielestä oppositiopolitiikka on keskustajohtoista eikä perussuomalaisilla ole omaa linjaa. Perussuomalaiset taas nimittävät keskustaa hallituksen apupuolueeksi

MTV3:n uutistoimitus kysyi oppositioyhteistyön toimivuudesta puolueiden piirihallitusten jäseniltä.

Vika ei löydy katsomalla peiliin

Oppositioyhteistyön toimimattomuuden lähde on molempien puolueiden kenttäväen mielestä toisessa puolueessa.

Keskustan piiriväestä tyytymättömiä perussuomalaisten rooliin oppositiossa on enemmistö eli 54 prosenttia. Vain 8 prosenttia vastaajista on tyytyväisiä.

Perussuomalaisten kentästä keskustan rooliin oppositiossa on tyytymättömiä 48 prosenttia ja tyytyväisiä 15 prosenttia .

Molempien leireistä myönnetään, että parempi yhteistyö auttaisi pistämään hallitukselle kampoihin jämäkämmin. Syitä opposition yhteistyön puutteille kenttäväki löytää ennen kaikkea siitä, että yhteistä arvopohjaa ei ole. Juha Simonen perussuomalaisten Uudenmaan piiristä kiteyttää asian näin.

– Kyllähän se hyvä olisi, että puhallettaisiin yhteen hiileen. Mutta tässä on varmaan oppositiossa sama tilanne kuin hallituksessa. "Sikspäkki" saattaa vähän nitistä liitoksissaan kun sieltä puuttuu se ideologinen liima, niin tässä voi olla opposition puolella samanlaista.

Linjattomuutta ja hallituksen myötäilyä

Keskustan kentällä perussuomalaisiin viitataan "uutena ryhmänä", jotka eivät oikein vielä osaa olla ja tehdä asioita niin kuin pitäisi. Perussuomalaisia moititaan myös euroasioihin jumittamisesta ja linjattomuudesta.

– Se, mitä asioita he ajavat, se heittelee. Ei ole menty ihan vaalilupauksien mukaan, keskusta on paljon yhtenäisemmin ajanut niitä asioita mitä lupasikin, sanoo Päivi Kvist keskustan Keski-Suomen piiristä.

Jasi Kuokkanen keskustan Uudenmaan piiristä taas sanoo, että oppositiopolitiikka on keskustavetoista.

Perussuomalaiset puolestaan eivät oikein tunnusta keskustaa aidoksi oppositiopuolueeksi ollenkaan. Kentällä vedotaan siihen, ettei keskusta ole päässyt hallituspuolueen roolista irti.

– Talousarvioäänestyksissä oli ihmeellistä seurata, millä tavalla keskustan edustajat äänestivät, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Osmo Kokko Pohjois-Karjalasta.

Näin kyselyt tehtiin

MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimituksen 4.-21.12. tehtyyn kyselyyn vastasi 224 keskustan piirihallitusten jäsentä. Vastausprosentti oli 61.

Perussuomalaisten piirihallitusten jäsenistä vastasi kyselyyn vastasi 15.12 ja 28.12. välisenä aikana 195, vastausprosentti 71.

Kysely toteutettiin sähköpostitse. Kyselyn toteutti Think If Laboratories.

Katso Hanna Takalan juttu: (Huomenta Suomi 7.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.