Mainos

MTV3:n imaamin haastattelu säikäytti Norjassa - edistyspuolue vaatii pidätystä

Norjassa edistyspuolue Fremskittpartiet (FrP) vaatii, että 45 minuuttia -ohjelmassa esiintynyt imaami mullah Krekar tulisi saada vastuuseen puheistaan. Puolueen maahanmuuttoasioiden puhemies Morten Ørsal Johansen kertoo norjalaisissa viestimissä, että Krekar tulisi pidättää välittömästi.

Norjassa asuva entinen terroristijohtaja ja äärilinjan imaami mullah Krekar uhkasi 45 minuuttia -ohjelmassa länttä kahdella uudella World Trade Center -iskujen kaltaisella terrori-iskulla. Hän ei myöskään peitellyt vihaansa amerikkalaisia joukkoja kohtaan Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa.

– Olemme juuri esittäneet uutta lakia, jonka mukaan ne ihmiset, jotka uhkaavat kansallista etua, tulisi pidättää. Ei ole epäilystä, miksi Krekaria ei voitaisi pidättää, Johansen toteaa sanomalehti VG:n haastattelussa.

– Tämä mies on vaarallinen Norjalle ja länsimaille. Tämän on tultava loppu. Jos hän saa jatkaa tekemisiään, Norja joutuu naurunalaiseksi muualla maailmassa, Johansen toteaa Norjan TV2:lle.

Krekar päätettiin karkottaa Norjasta jo vuonna 2005, mutta Irakin epävakaan turvallisuustilanteen ja Krekaria uhkaavan kuolemantuomion vuoksi karkotusta ei pantu toimeen. Krekaria syytettiin terrorismista Norjassa ja Norjan käyttämisestä tukikohtana.

Oikeus ei kuitenkaan pystynyt todistamaan Krekaria ja hänen johtamaansa Ansar al-Islam järjestöä terrorismista Irakissa.

Norjassa entisen terroristijohtajan harvinaisesta haastattelusta on sanomalehti VG:n ja TV2:n lisäksi uutisoinut muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK.

TV2: Krekar oikeuteen helmikuussa

Norjalainen TV2 pohtii uhkauksien ajankohtaa. Mullah Krekar uhkaa länttä iskuilla vain paria kuukautta ennen kuin hänen on määrä vastata oikeudessa syytteeseen konservatiivipoliitikko Erna Solbergin uhkailusta.

Krekar uhkasi kesällä 2010, että Norjan yhteiskunta joutuu maksamaan kalliisti, jos hänet heitetään maasta.

– Jos esimerkiksi Erna Solberg heittää minut ulos maasta ja kuolen sen vuoksi, hän kokee saman kohtalon, Krekar uhosi.

Sanomalehti VG ei tavoittanut Krekarin asianajajaa Brynjar Melingiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.