MTV vieraili meteorologien luona: "Kymmenen myrskyä puuttuu vielä"

Mitä joulukuun säästä voi jo sanoa? 1:06

Vaikka viime yönä myrskytuuli ujelsi ympäri maata, vuoden 2016 myrskytilastot ovat jäämässä paljon alle keskiarvon. Keilaniemen konttorilla Forecan meteorologit naureskelevat, että kymmenisen myrskyä puuttuu vielä.

Viime yönä käytiin kamppailua siitä, tuuleeko kovemmin tunturilla vai merellä. Meteorologi Joanna Rinne kaivaa tarvittavat tiedot päätteeltään ja ilmoittaa tunturin voittaneen.

– Kaikista voimakkain keskituuli on ollut Muonion Laukukero-tunturilla. Siellä keskituuli on ollut 24.3 m/s

Bogskärin ja Märketin meriasemien lukemat eivät tosin jääneet paljoa jälkeen ja laivakyyti on voinut olla keikkuvaa.

– Bogskärissä oli 24 m/s kymmenen minuutin keskituuli, mutta puuskat ovat olleet huomattavasti voimakkaammat. Muonion Laukukerolla puuskat ovat olleet jopa 31,1 m/s  ja vastaavasti Bogskärissä 28,3 m/s ja Märketillä 27.1 m/s.

Helsingin edustallakin päästiin ripeisiin tuuliin. Viime yönä kymmenen minuutin keskituuli on ollut yli 20 m/s.

Nyt myrskytuulet ovat tauonneet ainakin hetkeksi. Pohjoisesta puhaltava leudompikin tuuli tuo kuitenkin mukanaan jäätävää ilmaa. Sitä tosin tuskin huomaa. kun monien kaipaama aúrinko on näyttäytynyt monin paikoin pitkän ja pimeän jakson jälkeen.

– Nyt on pikkaisen keskimääräistä viileämpää, mutta asia tässä korjaantuu. Pariksi päiväksi tulee vähän lauhempi jakso huomisesta alkaen, kertoo Rinne.

Valkoinen joulu mahdollinen koko maassa!

Myrskyjen osalta vuosi 2016 ei ole ollut tavanomainen. Normaalisti myrskyjä on keskimäärin yli 20 vuodessa. Nyt ollaan jääty reiluun kymmeneen.

Meteorologit Markus Mäntykangas ja Petri Takala naureskelevat Forecan taukotilassa.

– Jotta päästään edes keskiarvoon, joulukuussa pitäisi myrskytä melkein päivittäin.

Onneksi kukaan ei ainakaan vielä ennusta poikkeuksellisen myrkyisää joulukuuta.

– Se nyt on varsin epätodennäköistä ja tietäisi aika hirveää säätä koko joulukuuksi eli onneksi ehkä tänä vuonna jäädään sinne keskiarvon alapuolelle, Rinne lohduttaa.

Takalan mukaan parhaimmillaan jäädään alle kymmeneen myrskyyn vuodessa, pahimmillaan niitä on ollut liki 40.

– 1990-luvun alkuvuosina oli 34 tai jopa 38 myrskyä aika monena vuonna. Nyt jos on 27 se on aika kova, Takala muistaa.

Joulujen ja juhannusten säätä on yritetty jo vuosia ennustaa – myös mitä erilaisimmin poppakonstein. Forecassa ei ole sammakoita eikä muitakaan säätä ennustavia eläviä. Turhia toiveita joulun säästä ei haluta herätellä myöskään nyt.

– Se on kyllä pikkusen kaukana. Tässä odotellaan uutta kuukausiennustetta joka tekee meidät viisaammaksi, sanoo Joanna, mutta antaa kuitenkin hieman suuntaviivoja.

Niiden perusteella valkoinen joulu on vielä mahdollinen koko maassa.

Lue myös:

    Uusimmat