MTV Uutisten toimittaja joutui päiväksi "konttiin kuulusteltavaksi" Afganistanin rajalla, jossa kännykkä ei toiminut lainkaan – syynä pelko pommi-iskuista

Tällaista vaikeuksia MTV Uutisten toimittaja kohtasi Afganistanin rajalla raportoidessaan 3:24
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo ulkomaisena toimittajana toimimisesta Pakistanissa: "Vapaata mediaa ei siellä ole"

MTV Uutisten toimittaja ja tuottaja Niko Nurminen matkusti noin viikoksi Pakistanin rajalle seuraamaan naapurimaa Afganistanin nopeasti huonontunutta tilannetta lähietäisyydeltä. Aivan yksinkertaista ei alueella toimiminen toimittajalle ollut.

Nurminen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että maahan laskeuduttua kaikki sujui vielä mallikkaasti. Nurmiseen suhtauduttiin myötämielisesti, ja hän pääsi turvatarkastuksesta läpi. 

– Mutta siinä vaiheessa, kun alettiin tehdä tulliselvitystä ja kysyttiin, paljonko minulla on rahaa taskussa ja kuinka kauan viivyn alueella, heitä alkoi kiinnostaa se, että olen nimenomaan halukas kuvaamaan Pakistanin puolella.

MTV Uutiset valitsi Nurmisen raportointipaikaksi tarkoituksella Pakistanin, sillä tilanne Afganistanin puolella on erittäin tulenarka. Pakistanin rajaviranomaiset eivät kuitenkaan pitäneet ajatuksesta, että Nurminen oli kiinnostunut Pakistanissa toimimisesta.

– Siinä vaiheessa minulle oli jo lyöty Exit Pakistan -lappu käteen ja toivotettiin tervemenoa.

– Nopeasti olisin päässyt Afganistaniin, mutta kun kävi ilmi, että olen kiinnostunut toimimaan juuri rajalla, niin sitten vietettiinkin päivä kontissa kuulusteltavana.

Ei yhteyttä toimitukseen

Kun Nurminen pääsi kuulustelujen jälkeen aloittamaan työnsä rajalla, hankaluuksia aiheuttivat huonot yhteydet. 

– Raja-alueella ei kännykkäkenttiä ole. Esimerkiksi toimitukseen ei pystynyt pitämään yhteyttä lainkaan.

Pakistanin ja Afganistanin raja-alue on vuoristoista, joten viestintä alueella on haasteellista. Tämän lisäksi yhteydet pyritään rajalla muutenkin pitämään poikki turvallisuussyistä.

– Siellä halutaan, että potentiaaliset iskujen tekijät eivät käytä esimerkiksi kännykkälaukaistavia räjähteitä.


Lue myös:

    Uusimmat