MTV:n toimittaja seurasi päivien ajan Afganistanin tilannetta Pakistanista käsin – kertoo nyt näkemästään hädästä ja ahdingosta

9:34
MTV:n toimittaja palasi Afganistanin rajalta – näin hän kertoo kokemuksistaan

MTV Uutisten toimittaja ja tuottaja Niko Nurminen kertoo yllä olevalta videolta, millaista oli seurata Afganistanin levottomuuksia lähietäisyydeltä. 

Elokuun puolivälissä koko maailman katseet kohdistuivat Afganistaniin. Äärijärjestö Taleban otti valtaansa kaupunkeja toisensa perään.

Vain hetkessä järjestö oli saanut haltuunsa myös maan suurimman kaupungin, Kabulin

Seurasi kaaos, jonka keskeltä maat ympäri maailmaa aloittivat evakuointioperaatiot omiensa ja afgaanien pelastamiseksi. 

Myös Suomi aloitti historiallisen operaation, kun Puolustusvoimien suojausjoukko lähetettiin Kabulin lentokentälle turvaamaan evakuointioperaatiota. 

Elokuun 24. päivä MTV Uutisissa toimittajana ja tuottajana työskentelevä Niko Nurminen otti suunnakseen Pakistanin, Afganistanin naapurimaan. Lähtö tapahtui suhteellisen yllättäen ja paikallisten viettämä joulu toi pieniä kapuloita rattaisiin. 

Afganistaniin ei ollut asiaa sen levottoman ja kaoottisen tilanteen vuoksi. Nurminen seurasi tilannetta Pakistanin rajalla ja todisti ihmisten hätää.

Eilen, maanantaina hän palasi takaisin Suomeen. 

Nyt hän kertoo MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä, millainen kokemus noin viikon mittainen matka oli.

"Toimittajilla vaikeuksia Pakistanissa" 

– Kyllä se oli sellainen rivakka viikon pyrähdys, jossa toivottavasti joitakin uusia näkökulmia MTV:n seuraajille saatiin, summaa Nurminen matkaansa.

Nurminen kertoo, että Pakistanhan on itsekin kriisimaa.

– Siellä on ollut käytännössä koko sen olemassaolon ajan käynnissä jonkilainen sotatila tai taistelu jossain päin jotain provinssia. Afganistanin rajalla heimoalueilla on erityisen paljon ollut jatkuvia selkkauksia

Nurmisen mukaan vaikeudet toimittajana liittyvät erilaisiin lupiin ja viranomaisten siunauksiin.

– Vapaata mediaa ei siellä oikeastaan ole ja toimittajan työ ja vapaa journalismi on hyvin epäilyttävää pakistanilaisten vallanpitäjien mielestä. Käytännössä jostain kulman takaa aina ilmestyy uusi viranomainen joka on sitä mieltä, että tähän pitää saada nimenomaan heiltä lupa.

Nurminen kertoo näkemästään inhimillisestä tragediasta ja ihmisten tarinoista.

– Näin perheitä ja ihmisiä, jotka olivat tulleet rajan yli liftaamalla, jalkaisin ja hevosella. He olivat hakeutuneet siellä pakolaisleireille Islamabadin liepeillä.

– Heillä oli perusteltuja pelkoja siitä, että heitä tultaisiin vainoamaan, koska heidän perheenjäseniään tai sukulaisiaan oli ollut työskentelemässä edesmenneessä kaatuneessa hallituksessa.

2:08
Videolla Niko Nurminen kertoo, miten tuimailmeiset Taleban-taistelijat ovat siirtyneet rajavartiomiehiksi. Liikenne Torkhamin rajanylityspaikalla on romahtanut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja