MTV Uutisten tiedot: Näin budjettiriihineuvottelut etenevät nyt – energiaveropaketti ja turve hiertävät hallituspuolueiden välillä

Pääministeri Sanna Marin saapui Säätytalolle:"Budjettiriihessä on poikkeuksellisen hankalia kysymyksiä" 2:35
Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi päivän neuvotteluja saapuessaan Säätytalolle.

Energiaverouudistus on iso hallitusta hiertävä kokonaisuus Säätytalon neuvotteluissa. 

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eli viisikko ja valtiovarainministeri ovat vääntäneet sopua asiasta eilen ja tänään liittyen mm. turpeen verotukseen ja päästökompensaation jatkoon.

Keskusta ei halua luopua turpeen energiakäytöstä yhtään nopeammassa aikataulussa kuin mitä hallitusohjelmassa on sovittu. Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Tulkinta tästä lauseesta eroaa hallituspuolueiden välillä. Vihreät lukee sen painottaen sanaa "vähintään", kun keskusta sen sijaan painottaa kohtaa "puolitetaan".

Ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Hannu Hoskosen (kesk.) mukaan hallitus suunnittelee turpeen energiaveron tuplaamista. Se tarkoittaa, että hinta nousee niin korkeaksi, että turpeesta on luovutettava. 

– Aivan karmeaa tappaa kokonainen ala tällä tavalla. Se tulee ohjaamaan puunpolttoon. Tämä hulluus on lopetettava ja hyvin äkkiä, Hoskonen sanoo MTV Uutisille. 

"Kaikki hyssyttelee, että menee hyvin, mutta ei mene. Menee helvetin huonosti"

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui aamulla ennen budjettineuvotteluja ja siksi budjettiriihi alkoi hieman myöhemmin kuin oli suunniteltu.

Kokouksessa käytiin muun muassa läpi turpeen energiaveroa. Hoskosen mukaan energiaveron nostamisesta seuraisi 3000–4000 hengen työttömyys.

– 30 000 uutta työpaikkaa on unten näkeminen, jos turpeen poltosta luovutetaan.

Hoskosen mukaan energiaveron nosto saattaa myös johtaa sellutehtaiden sulkemiseen, jos puun hinta nousee niin korkeaksi, että sellutuotanto ei enää kannata Suomessa. 

– Kaikki hyssyttelee, että menee hyvin, mutta ei mene. Menee helvetin huonosti, Hoskonen kiteyttää.

Keskustassa Hoskosen rivakkaan ulostuloon suhtaudutaan rauhallisesti.

– Hoskonen aina kuumenee turpeesta, keskustalainen kuittaa

Työllisyyspaketti etenee 

MTV Uutisten tietojen mukaan työllisyyspaketti alkaa olla hallituksella kasassa eli mistä kasataan 30 000 työllistä lisää. 

Eniten erimielisyyttä on paikallisesta sopimisesta. Keskusta haluaa edistää sitä mahdollisimman paljon ja on samoilla linjoilla kuin EK ja Suomen Yrittäjät, sanoo puolueen edustaja MTV Uutisille. 

– SDP ja vasemmistoliitto taas ovat ay-liikkeen puolella yhtä jyrkästi eli tästä riittää vääntöä.

MTV uutisten tietojen mukaan hallitus ei päätä vielä tässä budjettiriihessä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta. Se siirtyy työmarkkinaosapuolten työryhmien käsiteltäväksi, samalla tavalla kuin eläkeputken poisto. Jos työryhmät eivät saa aikaan ratkaisua, hallitus aikoo tehdä päätökset itse.

Työmarkkinajärjestöissä odotetaan mielenkiinnolla, miten tiukasti hallitus kirjaa niille tulevan toimeksiannon työttömyysturvan lisäpäivien eli eläkeputken poistamisesta. 

Kolmanteen riihipäivään varaudutaan jo

Hallituslähteet eivät usko, että budjettiriihi saadaan päätökseen vielä tiistaina. Edelleen on myös epäselvää kutsutaanko muu hallitus Säätytalolle tänä iltana.

Hallituksen pöydällä ovat lisäksi kuntien talouskurjuus, koronakuluihin varautuminen, Veikkauksen voittovarojen tulouttaminen järjestöille sekä EU:n elpymispaketin rahojen kohdistaminen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan hallituksen kaavailemissa tulevaisuusinvestoinneissa voi olla päällekkäisyyttä EU:n 3,2 miljardin elvytysrahaston kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat