MTV Uutisten tiedot: Opintotuen tulorajoja ollaan nostamassa, hallituksen ilmastokiista jatkuu – "Jos ketään ei satu, vihreille ei kelpaa"

MTV Säätytalolla: Kaksipäiväiset budjettiriihineuvottelut alkavat – nämä ovat lähtökohdat 8:59
Ministerit antoivat ennen neuvotteluja kommentteja mielenosoittajien kovaäänisessä kakofoniassa – katso video!

MTV Uutisten tietojen mukaan kiista ilmastotoimista jatkuu budjettiriihessä. Opintorajojen tulorajoihin on tulossa korotus ja poliisille määrärahoja.

MTV Uutisten tietojen mukaan pöydällä ovat yhä avoimet kiistat sekä ilmasto- että työllisyystoimista.

Perusasetelma ei ole muuttunut aamun jälkeen. Kasassa on paketti ilmastotoimia, joilla saataisin 11 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennykset, mutta vihreät haluaa hallituslähteiden mukaan pakettiin vielä konkreettisempia toimia.

– Jos ketään ei satu, vihreille ei kelpaa, MTV Uutisten tavoittama keskustalähde sanoo.

– Tässä vaiheessa ei ole mitään uusia liikahduksia tapahtanut, vihreistä sanotaan.

Esimerkiksi lämmityspolttoaineen veronkorotus olisi vihreille kelpaava ja vaikuttava toimi, mutta hallituskumppaneista etenkään keskusta ei hyväksy tätä.

Pöydällä ovat olleet myös keskustalle vaikeat maatalouden päästöt, esimerkiksi maatalouden energiaverotuksen palautuksen poistaminen.

Opintotuen tulorajoihin tulossa korotus

Työllisyystoimista etenemässä ovat valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen työryhmän ehdotukset, joiden avulla pyritään nopeasti puuttumaan yritysten kohtaamaan työvoimapulaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan opintotuen tulorajoihin on luvassa pieni korotus. Keskeinen kysymys neuvotteluissa on se, miten työperäistä maahanmuuttoa voitaisiin lisätä.

Pidemmälle aikavälille tarkoitetut rakenteelliset työllisyystoimet, joita hallitus aikoo kautensa aikana tehdä vielä 110 miljoonan euron edestä, jakavat neuvotteluissa mielipiteitä.

Keskusta ja RKP katsovat, että ainakin joitain päätöksiä tulisi tehdä jo nyt. Vasemmistopuolueet katsovat, että koko paketti sorvattaisiin myöhemmin.

Poliisille tulossa lisää rahaa, lähdevero vastatuulessa

Poliisien määrärahoja tullaan nostamaan valtiovarainministeriön pohjaesityksestä. Ministeriön budjettiehdotuksessa poliisin budjetti oli ensi vuoden osalta 35–40 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Hallitukselle on tärkeää, että nyt myönnettävä raha kuluu poliisin varsinaiseen toimintaan, ei esimerkiksi kiinteistöihin.

Veropäätöksistä on käytännössä pääosin jo yhteisymmärrys, kuten pääministeri Sanna Marin (sd.) aamulla totesi.

Etenkin SDP on ajanut vaaliohjelmaansa myöten lähdeveroa, mutta MTV Uutisten tietojen mukaan se on vahvasti vastatuulessa.

Kaavailussa oli viiden prosentin lähdevero nykyisin verovapaille sijoitusrahastoille ja eläkeyhtiöille. Etenkin keskusta ja RKP ovat kuitenkin vastustaneet lähdeveron käyttöönottoa.

SDP:n on hyvin vaikea perustella, miksi valtiovarainministeriön asiantuntijatyöryhmän tyrmäämä vero otettaisiin käyttöön.

Poliitikoille positiivinen viesti taloudesta

Riihen neuvotteluissa on tarkoitus päästä tänään vähintäänkin lähelle ratkaisua. Tiedotustilaisuus voisi olla huomenna iltapäivällä, mikäli neuvotteluissa päästään maaliin.

Ennen varsinaisia riihineuvotteluja hallitus kuuli perinteiseen tapaan talouskatsaukset Suomen Pankilta ja valtiovarainministeriöltä.

Ministerien saaman katsauksen yleisviesti oli positiivinen. Talouskäyrät osoittavat tällä hetkellä ylöspäin. 

Eniten huolta kannettiin työvoiman saatavuudesta. Myös investointeja tarvitaan jatkossakin.

Myös julkisen velan suuri määrä on huolenaihe, jos korkotaso lähtee 2020-luvun aikana nousemaan.

Lue myös:

    Uusimmat