MTV Uutisten tiedot: Hallitus pohtii koronarajoitusten purkua illalla

Koronaministerityöryhmä kokoontuu tänään etänä kello 18 alkaen pohtimaan koronarajoitusten höllennyksiä. 

Nykyiset ravintolarajoitukset ovat voimassa 31. tammikuuta asti. Tämä tarkoittaa, että hallituksen täytyy antaa uusi asetus viimeistään maanantaina, muuten kaikki voimassa olevat ravintolarajoitukset raukeavat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL esittää sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa,että matalimman riskitason ravitsemisliikkeet, eli ruokaravintolat, voisivat olla auki esimerkiksi iltayhdeksään niillä alueilla, joilla sairaalahoidon kuormitus on nousussa. Alueilla, joilla sairaanhoidon kuormitus laskee tai on tasaantunut, ne voisivat olla auki puoleenyöhön.

Hallituslähteen mukaan poliittinen paine avata ravintoloita ja matalariskisiä tapahtumia on kova.

– Yrittäjien olisi hyvä tietää joitakin päiviä etuajassa, milloin voidaan avata esimerkiksi ravintoloita, kuntosaleja ja muita tiloja, hän sanoi MTV Uutisille. 

Hallituksessa on arvioitu, että esimerkiksi elokuvateatterit, konsertit ja teatterit, joissa on istumapaikat, voitaisiin avata ennen helmikuun puoltaväliä. Tällä hetkellä rajoitukset ovat voimassa siihen asti.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli koronrajoitusten keventämistä tiistaina.Kevennykset koskisivat matalan riskin tiloja ja ne voisivat toteutua helmikuun ensimmäisestä päivästä alkaen.

Matalan riskin tiloiksi määritellään muun muassa kuntosalit, sisäliikuntatilat, uimahallit, kylpylät ja harrastajateatteri tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, sisäleikkipuistot, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat sekä huvi- ja teemapuistot.

Vastaavia suosituksia on myös annettu muualla Suomessa. Esimerkiksi kuntosalit on avattu Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo pari viikkoa sitten. Hallinto-oikeus keskeytti välipäätöksellään Lounais-Suomen aluehallintoviraston tekemän päätöksen kuntosalien ja muiden yksilöurheiluun käytettävien sisäliikuntatilojen sulkemisesta.

Pääministeri Sanna Marin kertoi aikaisemmin tällä viikolla Twitterissä, että hallitus tulee arvioimaan koronarajoitusten välttämättömyyttä.

Myös muiden hallituspuolueiden edustajat ja ministerit olivat samoilla linjoilla. 

Marinin mukaan "matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa".

Hallitukselle kuuluu ravintolarajoitukset

Hallitus päättää ainoastaan ravintola rajoituksista. Muiden tilojen ja tapahtumien rajoitukset ovat aluehallintovirastojen päätösten alla.  

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi eilen MTV Uutisille kannattavansa ruokaravintoloiden aukioloaikojen pidentämistä kello 23:een asti. Anniskelu loppuisi tuntia aikaisemmin eli kello 22.

Hallitus päätti tiukentaa ravintolarajoituksia koko maassa tammikuun puolessa välissä. Ruokaravintolat sulkevat tällä hetkellä ovensa jo kello 18 ja anniskelu loppuu tuntia aikaisemmin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan tämä oli "tavattoman huono päätös".

– Päätös on johtanut siihen, että esimerkiksi turistiryhmiä Pohjois-Suomessa on jouduttu sijoittamaan samaan aikaan ravintolaan, kun ei ole ollut mahdollista järjestää kahta kattausta. Ei kovin terveysturvallista, totesi Lintilä MTV Uutisille.

Samoilla linjoilla on ollut Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas parisen viikkoa sitten MTV Uutisten haastattelussa.

Lintilän mukaan olisi järkevää, että kulttuurialan tapahtumia avattaisiin kokonaan, eikä vain rajoitetulle yleisömäärälle. 

– Kustannukset ovat aina sataprosenttiset, vaikka yleisöä olisi vain puolet normaalista, Lintilä muistuttaa.

Lintilä totesi, että rajoitukset ovat erittäin kova toimenpide ja hallituksen täytyy muistaa, että ihmisillä on myös vahva oikeus harjoittaa elinkeinoaan.

Lue myös:

    Uusimmat