Kotimaan matkailusta syntyi soppa: Varhilan mukaan sitä pitää välttää, Lintilä twiittaa toisin: "Kannustan kotimaan matkailuun"

7:55
Varhila hallituksen infossa: Suositus on, että kotimaassakaan ei matkailtaisi.

Vapaa-ajan matkailua Suomen sisällä pitää yhä välttää, ohjeistaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. MTV Uutisten tietojen mukaan aiheesta linjataan ensi viikon alussa. Matkailu- ja ravintola-alalla uskotaan, etteivät alan yritykset kestä enää tappiollisen toiminnan jatkumista.

Vaikka koronatilanne on ollut paranemaan päin ja rajoituksia höllennetty, suomalaisten ei halituksen mielestä tule vielä rynnätä matkailemaan ympäri maata.

– Tällä hetkellä hallitus on vahvasti suositellut, että kotimaanmatkailua ei harrastettaisi, Varhila kommentoi tänään koronatilannekatsauksessa.

– Vielä toistaiseksi suositus on se, että emme myöskään kotimaassa vapaa-ajalla matkaile, Varhila sanoi.

Suositus on virallisena ohjeistuksena myös Valtioneuvoston sivuilla.

Tilaisuuden jälkeen Valtioneuvosto tviittasi matkailua koskevien suositusten olevan parhaillaan valmistelussa.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus pyrkii linjaamaan aiheesta maanantaina. Matkailusta vallitsee hallituksen sisällä yksimielisyys: luvassa on löyhennystä vallitsevaan suositukseen.

Elinkeinoministeri ja STM eri linjoilla

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kehotti eilen suomalaisia matkailemaan, käytännössä siis toimimaan suositusta vastaan.

– Näin matkailusta vastaavana ministerinä taidan sitten ottaa pikku irtioton ja kannustaa kotimaan matkailuun. Suomi liikkeelle matkailemalla, Lintilä tviittasi.

Hallituskumppaneissa on MTV Uutisten tietojen mukaan ollut närkästystä sekä Lintilän tviitistä että Varhilan vastauksesta. Hallituslähde ihmettelee esimerkiksi sitä, miksi Lintilä "sooloilee" valmistelussa olevalla asialla.

Alan yritykset eivät kestä enää tappiollista toimintaa

Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestön MaRan toimitusjohtaja on huolissaan alan yrittäjien tilanteesta.

– Toimialan yritykset eivät kestä enää tappiollisen toiminnan jatkumista. Samanaikaisesti kysymys on kymmenien tuhansien matkailu- ja ravintola-alan työpaikkojen säilymisestä, toteaa Timo Lappi MaRan:n tiedotteessa.

Yritysten selviäminen on hänen mukaansa kotimaisen kysynnän varassa ainakin syksyyn 2021 asti.

– Ennakkotiedot jäsenyrityksistämme kertovat, että suomalaiset olisivat lähdössä kesällä matkailemaan kotimaassa. Erityisen tärkeää kotimaanmatkailun käynnistyminen on kesäkaupungeille, kesäravintoloille ja muille kesäsesongin yrityksille. Kysyntätilanne on hyvin herkkä. Pyydän julkisen vallan edustajilta vastuullisuutta esittäessään näkemyksiään kotimaanmatkailun välttämisestä, Lappi sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen tulisi purkaa kokoontumisrajoituksia jo kesäkuun puolivälissä.

– Tämä on välttämätöntä toimialan yritysten selviämisen kannalta. Myös alan työntekijät tulee saada kortistosta töihin mahdollisimman pian, Lappi sanoo.

Juttua täydennetty kello 11.34 Valtioneuvoston tviitillä ja kello 13.25 hallituslähteiden tiedoilla. 13.39 MaRa:n näkökanta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja