Lapin sairaanhoitopiirin Markku Broas: Ravintolarajoitusten on oltava alueellisia – Lappi ei tarvitse kiristyksiä

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broaksen mukaan olisi järkevämpää tarkastella ravintolarajoituksia alueellisesti, eikä valtakunnallisesti. 

Hän näkee, että anniskeluravintoloiden täyssulkuun tai ruokaravintoloiden lyhennettyihin aukioloaikoihin ei ole tarvetta Lapissa. 

– Koronatartuntojen jäljitys toimii Lapissa melko hyvin, vaikka tartuntoja on paljon, sanoo Markku Broas MTV Uutisille.

Heikentyneen koronatilanteen vuoksi hallitus päätti viime viikolla, että ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan entisestään.Tästä päivästä alkaen kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18. Anniskelu päättyy kello 17. 

Rajoitukset ovat voimassa kaikilla leviämisalueilla eli kaikissa Suomen maakunnissa tammikuun loppuun asti. 

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on myös esittänyt anniskelupainotteisten baarien, pubien, karaokebaarien ja yökerhojen täyssulkua kolmen viikon ajaksi. 

Hallituksen koronaministerityöryhmä käsittelee ravintoloiden mahdollisia uusia rajoituksia huomenna klo. 8.30. alkaen. 

Toimiva jäljitys kaiken A ja O

Lapin sairaalahoidon kapasiteetti ei ole Broaksen mukaan kuormittunut samalla tavalla kuin Etelä-Suomessa. Koronan takia sairaalahoidossa olevia potilaita on ollut keskimäärin 4-6 viimeisen kuukauden aikana. Tehohoidossa on 1-2 potilasta.

– Löydetään nopeasti nämä positiiviset tapaukset ja testauskapasiteettia on paljon. Sitä kautta saadaan nämä ketjut kiinni. Olemme tällä hetkellä voineet pysäyttää tämän taudin nopeaa etenemistä. Siksi juuri nyt tällaisille uusille rajoituksille ei olisi ollut tarvetta, toteaa Broas.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) yhtyy Markku Broaksen näkemykseen.

– Ravintolarajoituksia täytyy ilman muuta tarkastella alueellisesti. Alueelliset rajoitukset ovat toimineet hyvin aikaisemminkin, toteaa Lohi.

Lohi näkee, että ruokaravintolat voisivat edelleen olla auki ainakin kello 20 tai jopa 22 asti. Anniskeluravintoloiden täyssulku pitäisi myös tarkastella alueellisesti. 

Lainsäädäntö vie parisen viikkoa

Jos koronaministerityöryhmä päättää anniskeluravintoloiden täyssulusta tämä vaatisi joko uuden lakiesityksen tai valmiuslain käyttöönottoa. Lohi arvioi, että uuden lakisesityksen eduskuntakäsittely kestäisi vähintään 10–14 päivään. 

Valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön ainoastaan, jos Suomeen julistetaan poikkeusolot. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja