MTV Uutisten kysely: Jopa 80 prosenttia keskustan piiriväestä haluaa puheenjohtajakisan, Annika Saarikko monen suosikki – Katri Kulmunille sekä kannatusta että kritiikkiä: "Eväät on syöty"

2:04
Katri Kulmuni erosi viikko sitten valtiovarainministerin tehtävistä.

MTV Uutiset teetti tällä viikolla kyselyn siitä, mitä keskustan kentällä ajatellaan muun muassa puolueen puheenjohtajan Katri Kulmunin asemasta.

Kysely osoittaa, että keskustan kentällä toivotaan puheenjohtajakisaa. Jopa 80 prosenttia keskustan piirihallituksissa istuvista toivoo, että Kulmuni saisi haastajan Oulun puoluekokoukseen, joka pidetään syyskuun alussa.

Tutkimus tehtiin 8. kesäkuuta ja 12. kesäkuuta välisenä aikana eli sen jälkeen, kun Kulmuni oli eronnut valtiovarainministerin tehtävästä ja ilmoittanut jatkohaluistaan puolueen puheenjohtajana.

Kyselyyn vastasi 141 henkilöä, jolloin vastausprosentiksi muodostui 46 prosenttia.

Annika Saarikko on kyselyssä suosituin ehdokas seuraavaksi puheenjohtajaksi. Varsinaissuomalainen Saarikko saa kyselyssä 43 prosentin kannatuksen. Lappilaisen Kulmunin jatkoa toivoo 26 prosenttia vastaajista.

Saarikko ei ole toistaiseksi ilmoittanut, lähteekö hän ehdolle keskustan puheenjohtajaksi. Äitiyslomalla oleva Saarikko on korostanut, että hän haluaa vähemmän hässäkkää ja enemmän vakautta.

Muut keskustan kärkinimet, kuten Antti Kurvinen, Mika Lintilä ja Jari Leppä, jäävät kyselyssä alle 10 prosentin kannatukseen.

Kysely osoittaa sen, ettei puolueväki ole täysin hylännyt Kulmunia koulutuskohusta ja alhaisesta kannatuksesta huolimatta.

– Jos hän ennen puoluekokousta näyttää, että hänellä on strategia voittaa kuntavaalit, niin kyllä, yksi vastaajista kommentoi Kulmunin jatkomahdollisuuksia.

Osa vastaajista on kuitenkin kriittisiä Kulmunin jatkomahdollisuuksille.

– Eväät on syöty, eräässä vastauksessa todetaan.

– Hänen uskottavuutensa luotettavana puoluejohtajana on mennyt, toteaa puolestaan toinen.

Gallupit rasitteena

Kulmunin pahimpana rasitteena on alhainen kannatus gallupeissa. Ylen ja Helsingin Sanomien kyselyissä keskustan kannatus on laskenut lähelle kymmentä prosenttia, mikä on ennätyksellisen vähän.

– Näytöt on annettu, eikä se kannatuskäyrä ole nousuun lähtenyt. Kulmunin hyvänä puolena ja koko hallituksen eduksi on laskettava koronakriisin hoitamisen hyvä ote ja selkeä argumentointi, MTV Uutisten kyselyyn vastataan.

Kulmuni saa puheenjohtajan työstään kouluarvosanaksi 7,3 eli vähintään tyydyttävän. Nelosen antoi kolme prosenttia vastaajista. Niin ikään kolme prosenttia antoi täyden kympin Kulmunille.

Kyselyssä on huomionarvoista myös se, että keskustan kentällä on epävarmuutta siitä, mihin suuntaan nyt ollaan menossa. Joka viides vastaaja ei osannut sanoa, voiko keskustan kannatus lähteä nousuun Kulmunin johdolla.

– Paraneeko juoksu vai jatkuuko epävarma esiintyminen. Riippuu henkilön jatkotoimista. Mahdollisuus on, koska pystyy keskittymään puolueen johtamiseen, vastauksissa pohditaan.

Nouseeko kannatus?

Kyselyssä 40 prosenttia vastaajista uskoo, että keskustan kannatus voisi lähteä nousuun Kulmunin johdolla. Lähes saman verran (38 prosenttia) on puolestaan sitä mieltä, ettei kannatus nouse Kulmunin johdolla.

Kulmunin jatkomahdollisuuksia piti melko tai erittäin hyvinä 29 prosenttia vastaajista. Jatkomahdollisuudet olivat melko tai erittäin huonot 44 prosentin mielestä.

Valtiovarainministerin tehtävän jättämistä pidetään laajalti oikeana ratkaisuna. Kyselyssä 65 prosenttia on sitä mieltä, että Kulmuni teki oikein erotessaan.

Kulmuni valittiin keskustan puheenjohtajaksi viime syyskuussa, joten hän on ollut vasta vähän aikaa keskustan johdossa. Kulmuni voitti Kouvolan puoluekokouksessa Antti Kaikkosen. Kaikkonen on ilmoittanut, ettei hän ole käytettävissä puheenjohtajaksi tulossa olevan perheenlisäyksen takia.

Kysely lähetettiin Suomen Keskustan piirihallitusten jäsenille ja vastaaminen tapahtui verkossa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja