MTV Uutisten kysely: Purra perussuomalaisaktiivien ylivoimainen suosikki – Halla-ahon päätös oli monelle pettymys

2:14
Katso video: Näin puolueaktiivit kertoivat MTV Uutisille ajatuksiaan puheenjohtajavaihdoksesta.

MTV Uutiset kysyi Perussuomalaisten piirihallitusten jäseniltä, kuka olisi heidän valintansa puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kansanedustaja Riikka Purran valitsisi jopa 73 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastasi heinäkuun puolivälin jälkeen yhteensä 164 Perussuomalaisten piirihallitusten jäsentä. Vastausprosentiksi tuli 52 prosenttia.

Kyselyn tulos vahvistaa Purran jo ennakkoon vahvaa asemaa puolueaktiivien keskuudessa. Jopa 73 prosenttia vastaajista pitää Purraa sopivampana vaihtoehtona seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kansanedustaja Sakari Puistoa piti sopivimpana 13 prosenttia vastaajista eli kannatus oli paljon pienempää Purraan verrattuna. Eduskunnan varapuhemies Juho Eerola (ps.) sai kolmen prosentin kannatuksen.

Eerola on aiemmin kertonut harkitsevansa ehdokkuutta puheenjohtajakisassa.

Kisaan ilmoittautunut yrittäjä Ossi Tiihonen sai kahden prosentin kannatuksen ja yhdeksän prosenttia vastaajista nimesi jonkun toisen kuin edellä mainitun ehdokkaan suosikikseen.

Näin Purrasta sanotaan

Purran kannattajat ovat vakuuttuneita hänen asiantuntemuksestaan.

– Ainoa tarpeeksi tunnettu ja kenttää tunteva ehdokas (Purra).  Hillitty, mutta sopivan särmikäs ja analysoi asioita erinomaisesti sekä ymmärrettävästi. Sukupuolella ei merkitystä. Puisto vielä liian tuntematon ja hieman vaisu, vaikkakin asiantunteva. Tiihonen on ehdokkaana vitsi ja jäsenenäkin aiheuttaa mainehaittaa puolueelle. Hänet tulisi erottaa puolueesta pikaisesti, yksi vastaajista kertoo kyselyssä.

Myös Puisto on vakuuttanut kenttäväkeä taidoillaan.

– Sakari on älykäs, toki sitä on Riikkakin. Sakari kuitenkin tulee hieman ulkopuolelta, joten hänen valintansa rikkoisi tuon puoluetoimistoon pesiytyneen kuppikunnan, joka on tällä hetkellä hieman liiankin hyvin hitsautunut yhteen, yksi Puiston kannattajista kommentoi kyselyssä.

Perussuomalaisten jäsenet valitsevat seuraavan puheenjohtajan parin viikon päästä Seinäjoen puoluekokouksessa, joka pidetään 14.-15. elokuuta.

Puoluekokouksessa ovat äänioikeutettuja kaikki ne puolueen jäsenet, jotka ovat maksaneet kuluvan vuoden jäsenmaksun kesäkuun loppuun mennessä. Lisäksi edellisen vuoden jäsenmaksu ei saa olla rästissä.

Halla-ahon jatkoa toivottiin

MTV Uutiset kysyi kyselyssä myös sitä, toivoivatko piirihallitusten jäsenet Jussi Halla-ahon jatkamista puheenjohtajana.

Halla-ahon päätös luopua puheenjohtajuudesta on ollut monelle pettymys, sillä jopa 80 prosenttia vastaajista olisi halunnut Halla-ahon jatkavan.

Luopumista toivoi vain seitsemän prosenttia ja 13 prosenttia ei osannut sanoa kysymykseen kantaansa.

Yhteensä 86 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Halla-aho on onnistunut puheenjohtajana erittäin hyvin ja loput 14 prosenttia piti onnistumista melko hyvänä.

– Hän (Halla-aho) on ollut mielestäni erinomainen puheenjohtaja. Häntä on ollut ilo seurata puheenjohtajatenteissä, koska hän osaa perustella asiansa uskottavasti eikä sorru lapselliseen päälle huutamiseen, yksi vastaajista kehuu kyselyssä.

– Jussin jatkaminen olisi puolueen etu, mutta ymmärrän kyllä, että jatkuvuutta ja vaihtuvuuttakin pitää olla, toisessa vastauksessa todetaan.

Onko vaikutusta kannatukseen?

Halla-ahon luopumisen vaikutus Perussuomalaisten kannatukseen jakoi vastaajia. 42 prosenttia uskoo kannatuksen pysyvän ennallaan ja 32 prosenttia uskoo kannatuksen nousevan, kun puheenjohtaja vaihtuu.

– Naiset kannattavat tulevaisuudessa enemmän Perussuomalaisia, jos Riikasta tulee puheenjohtaja, eräs kannattaja uskoo.

16 prosenttia vastaajista uskoo kannatuksen laskevan vaihdoksen myötä.

– Kannatus laskee aluksi hieman, mutta lähtee nousuun muutaman kuukauden sisällä. Kannatuslasku näkyy siksi, että Halla-Ahon ilmoitus sai monet "hiljaiseen tilaan" mielipiteissään, kunnes uusi puheenjohtaja on valittu. Sitten kannatus alkaa jälleen nousemaan, yksi vastaajista pohtii kyselyssä.

Perussuomalaisten kentällä on selkeä halu saada puolue hallitukseen, sillä 96 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että puolueen on pyrittävä hallitukseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Kyselyssä kysyttiin myös siitä, helpottaako Halla-ahon luopuminen Perussuomalaisten mahdollisuuksia päästä seuraavaan hallitukseen.

Yhteensä 36 prosenttia vastaajista uskoo vaihdoksen helpottavan hallitukseen pääsyä edes jonkin verran. Viime hallituskaudella keskusta ja kokoomus eivät halunneet jatkaa hallitustaivalta Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten kanssa.

– Jussin rasitteena oli rikostuomio. Tämä oli se kuuluisa arvopohja, miksi ei otettu hallitukseen, yksi vastaajista sanoo kyselyssä.

Yhteensä 53 prosenttia vastaajista uskoo, ettei hallitukseen pääsy ole käymässä helpommaksi, vaikka puheenjohtaja vaihtuu.

Kyselyn teetti MTV Uutisten toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja