Kansan keskuudesta ristiriitaisia kommentteja hallituksen toiminnasta: "Kummallista, että ministerit eroavat joutavanpäiväisistä syistä"

Mitä ajatuksia ministerinvaihdos herättää? 7:47
Mitä ajatuksia ministerinvaihdos herättää?

MTV Uutiset kysyi maanantaina, mitä mieltä kansalaiset ovat hallituksen värikkään viikon vaiheista. Valtioneuvoston viime viikkoa sävytti entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin ero viestintävalmennuksesta nousseen kohun vuoksi.

Maanantaina keskusta julkaisi ministeriehdokkaakseen politiikan konkari ja eduskunnan puhemiehenä toimineen Matti Vanhasen.

– Viimeisen viikon aikana hallitus on ollut vähän vaikeuksissa, kun sieltä yksi lähti lätkimään. Mutta tytöt kyllä pärjäävät hyvin siellä. Ei siinä mitään, Kimmo Chydenius kertoi Helsingin Kampissa.

– Olen saanut uutisista sellaisen sekavan ja vähän kaoottisen kuvan, Ida Estlander pohti.

– Ihan positiivinen kuva minulla on hallituksesta ollut. Onhan siellä ollut vähän turbulenssia ja kummallista, että ministerit eroavat joutavanpäiväisistä syistä, Panu Markkanen kertoi.  

Asiantuntija pitää ongelmana Kulmunin jatkoa viisikossa

Edelleen keskustan puheenjohtajana toimiva Kulmuni aikoo jatkaa vielä hallituksen viisikossa. Tämä tarkoittaa, että hän on ainakin osittain mukana hallituksen toiminnassa.

Pääministeripuolue SDP toimii asiassa eri tavalla, sillä puolueen paikkaa viisikossa pitää Sanna Marin eikä puheenjohtaja Antti Rinne

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund ei näe pitkää menestystä keskustan taktiikalle.

– Jos ajattelemme parlamentarismia periaatteena: Siinä nimenomaan hallituksen on toimeenpanevana elimenä nautittava eduskunnan luottamusta. Miten käytännössä toimii hallituspuolue, jonka työtä hallituksessa johtaa henkilö, joka ei ole valtioneuvoston jäsen, Grönlund ihmettelee.

– Tällainen poliittinen takapiru ei ole mielestäni hyvä tai toimiva järjestelmä käytännössä.

Grönlundin mukaan luontevinta olisi, mikäli joku keskustan ministereistä ottaisi Kulmunin paikan viisikossa.

Keskustan ministereitä ovat tänään ministeriksi nimitettävä Vanhanen, elinkeinoministeri Mika Lintilä, puolustusministeri Antti Kaikkonen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Annika Saarikko palaa elokuussa Kososen tilalle perhevapaalta.

"Matti on hieno mies"

– Vanhasella on pitkä ministeri- ja myös pääministerikokemus. Siihen nähden valinnassa ei ole mitään valittamista Matti Vanhasen henkilön suhteen, Grönlund arvioi.

Kansalaisten keskuudessa Vanhasen valinnasta oli mielipiteitä sekä puolesta että vastaan.

– Sehän on hyvä juttu. Matti on hieno mies, Chydenius myhäili.

– Itse nuorena, olisin toivonut vähän jonkun nuoremman ministeriksi. Mutta nykyisistä vaihtoehdoista Vanhanen oli järkeenkäypä vaihtoehto, Estlander järkeili.

– Olisin ollut mieluummin (Juha) Sipilän kannalla, Lucia Chaveze-Virtanen kertoi suosikkinsa.

Vanhasen siirtyminen ministeriksi käsitellään tasavallan presidentin esittelyssä ja valtioneuvoston istunnossa kello 9 alkaen. MTV Uutiset seuraa päivän tapahtumia.

Lue myös:

    Uusimmat