MTV Uutisten kysely: Enemmistö vastanneista haluaa nostaa kotitalousvähennyksen enimmäismäärää

4:52
MTV Uutiset Live: Suurin osa suomalaisista nostaisi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää.

Selvä enemmistö suomalaisista haluaa nostaa kotitalousvähennyksen enimmäismäärää nykyisestä 2 250 eurosta. Tämä käy ilmi MTV Uutisten teettämästä kyselystä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kuitenkin muistuttaa, että suomalaiset eivät tälläkään hetkellä kuitenkaan käytä kuin noin puolet kotitalousvähennyksen maksimimäärästä.

450 000 suomalaista käyttää kotitalousvähennystä vuosittain. Valtaosa tästä menee remonttikustannuksiin ja pienempi osa hoiva- sekä siivouspalveluihin. Uudisrakennuskohteisiin sitä ei voida käyttää ja näin sen täytyy jatkossakin olla, Matti Vanhasen mukaan.

– Minä pelkään, että se valuisi kyllä suoraan kustannuksiin ja hintoihin. En kannata, että uudisrakentamisessa voisi käyttää kotitalousvähennystä, toteaa Vanhanen.

Hallitus laski kotitalousvähennyksen enimmäismäärän 150 eurolla vuoden alussa. Tällä hetkellä se on 2 250 euroa vuositasolla ja vähennys kattaa 40 prosenttia työkustannuksista.

Harva käyttää maksimisummaa

MTV Uutisten teettämän kyselyn mukaan selvä enemmistö, 57 prosenttia vastanneista haluaisi nostaa vähennyksen maksimimäärää. 26 prosentin mukaan nykyinen taso on hyvä ja kuusi prosenttia haluaisi laskea sitä.

Tällä viikolla myös EK:n ja SAK:n pääekonomistit ottivat kantaa kotitalousvähennyksen nostamisen puolesta, koska heidän mukaansa sillä voisi olla työllistävä vaikutus.

Vanhasen mukaan kotitalousvähennyksen enimmäismäärän nostaminen ei välttämättä lisää työllisyyttä.

– Suurin osa käyttää sitä huomattavasti vähemmän, vain puolet siitä mikä se yläraja on, eli huomion kiinnittäminen ylärajaan ei ehkä ole se  tärkein asia. Täytyy katsoa, miten muutoin sen käyttöä voitaisiin lisätä.  

Selvitys kesken

Hallitus selvittääkin parhaillaan kotitalousvähennyksen vaikutusta työllisyyteen. Selvityksen on määrä valmistua tämän vuoden lopussa. Vanhanen korostaa, että työllistäminen ei saa maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin mitä se tuottaa.

Vaikka työllisyyttä on vaikea mitata, kotitalousvähennyksellä on muitakin hyviä puolia.

– Tällä on tärkeä rooli siinä, että se estää harmaata taloutta. Ihmisten kannattaa virallisesti teettää työtä ja silloin työstä kertyy verotuloja huomattava määrä verrattuna tällaisen vähennyksen arvoon.

– Mutta sitten sen laajentamisen työllisyysvaikutuksia kannattaa katsoa aika kylmästi ja verrata kustannuksia muihin työllisyystoimiin.

Hallitus käsittelee kotitalousvähennyksen mahdollista muutostarvetta kevään kehysriihessä.

Tutkimus tehtiin  23.10–29.10. välisenä aikana. Siihen vastasi 2.112 henkilöä ja se toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3% suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja