MTV Uutiset Ukrainassa – Petri Sarasteen kommentti: Jännityksen päivät käsillä

1:32
Ukrainassa suurvaltojen neuvottelut herättävät voimakkaita tunteita.

Vaikka Kiovasta itä-Ukrainan taistelualueille on matkaa suunnilleen kaksi kertaa enemmän kuin Helsingistä Pietariin, voi viime viikkojen jännittyneen tunnelman aistia myös täällä Kiovassa, kirjoittaa paikalle matkustanut MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Mielenosoituksissa purkautui huoli tulevasta sai sadat mielenosoittajat liikkeelle. “Putin on murhaaja” ja ”Sano ei Putinille ”, mielenosoittajat huusivat.

Maanantaiselta Geneven huipputapaamiselta ei odoteta paljon. Ukrainalaiset ovat jo vuodesta 2014 asti tottuneet Euroopan ja Yhdysvaltain johtajien tuomitseviin Venäjä-lausuntoihin, pakotteisiin, jotka eivät pidä ja Donbassin alueen jäätyneeseen konfliktiin. Krimin palauttaminen on suunnilleen yhtä heiveröinen haave kuin Karjalan palauttaminen Suomelle.

Ukrainalaiset näkevät myös Kazakhstanin tilanteessa paljon yhtäläisyyksiä siihen, mitä Kiovan Maidanin aukiolla tapahtui vuonna 2014. Mielenosoituksia lähetettiin silloinkin kukistamaan pahamaineisia venäläisiä titushka-joukkoja.

Lopulta tilanne repesi hallitsemattomaksi Itä-Ukrainassa, jossa kuolleiden määrä on jo yli 14 000.

Vladimir Putinin tavoite oli tuolloin estää Ukrainan lähentyminen EU:n ja Naton suuntaan. Siinä hän epäonnistui ainakin vapaakauppasopimuksen osalta ja teki samalla hyvästä naapuristaan verivihollisen. Ukraina ei ole viime aikoina puhunut Nato-jäsenyydestään. Sen on tehnyt Venäjä.

Nyt haetaan taas oikeutusta koviin otteisiin ja Putinin päämäärään luoda suuri slaavilainen imperiumi ja uusi turvallisuuspoliittinen maailmanjärjestys. Putin ei halua jäädä historiaan miehenä, joka menetti Ukrainan ja Valko-Venäjän, vaan miehenä, joka palautti suurvallan.

Iso paha länsi

Mutta nyt Putin näyttää pelaavan upporikasta ja rutiköyhää. Hyökkäys ja uudet aluevaltaukset Ukrainassa voivat johtaa myös siihen, että Nato vahvistaa asemiaan itä-Euroopassa sijoittamalla lisää joukkoja ja aseistusta nykyisiin liittolaismaihin.

Venäjä on uhriutumisen lisäksi myös propagandan mestari. Iso paha länsi on jälleen hyökkäämässä rauhaa rakastavien venäläisten kimppuun. Siksi Ukrainan rajalle piti lähettää 100 000 sotilaan vahvuinen, raskaasti aseistettu sotajoukko. Uudestavuodesta toipuneet taistelijat odottavat nyt vain hyökkäyskäskyä.

Putinin strategiana näyttääkin nyt olevan hakea ystävät kaukaa ja viholliset läheltä.

Viimeisessä ulkopoliittisessa linjapuheessaan Putin puhui Euroopan unionista vasta viimeisessä kappaleessaan. Ystävät löytyivät tällä kertaa Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä. Lähinnä niistä maista, jossa diktatuuri kukoistaa ja oppositio on vaiennettu.

Ja propaganda toimii Venäjällä, sillä jopa lähes 40 prosenttia kansasta uskoo sodan olevan välttämätön pakko.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja