Mainos

MTV Uutiset Texasissa: Rajakaupungissa suhtaudutaan muuriin ristiriitaisin tuntein – "Muuri katkaisee laidunmaat, osa sanoo, lisää vain!"

3:00

Demokraatit ja republikaanit ovat sopineet alustavasti Yhdysvaltain seuraavasta budjetista. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen sanoo kuitenkin Meksikon rajalta Texasista, että sopu muurista on vielä kaukana.

Budjettikiista on koskenut presidentti Donald Trumpin vaatimusta lähes kuuden miljardin dollarin rahoituksesta muuriin Meksikon vastaiselle rajalle.

Uutistoimistojen mukaan Trump ei saa vaatimaansa rahasummaa. Kiista on uhannut sulkea uudelleen liittovaltion hallinnon.

"Rakennamme muurin joka tapauksessa"

Texasissa oleva Trump ei vielä ole antanut hyväksyntäänsä sovulle.

– Rakennamme muurin joka tapauasekssa, Trump sanoi hurraavalle kannattajajoukolle.

Karppinen arvioi Los Indiosin rajakaupungista Texasista, että Trumpin muurihaave on yhä kaukana.

– Alustavien tietojen mukaan puolueet ovat sopineet, että olemassaolevien raja-aitojen viimeistenlyyn tai uudelleenrakentamiseen tulee noin miljardi dollaria rahaa. Noin kolmannes Meksikon-rajasta on jo täytetty noin metrin korkuisilla tai matalammilla raja-aidoilla. Ne ovat rakennuttaneet aiemmat Yhdysvaltojen presidentit.

Karppinen sanoo, että rajakaupungissa suhtaudutaan muurikiistaan ristiriitaisesti. Joidenkin ihmisten elämää rajamuuri haittaisi, mutta toiset toivovat sitä.

– Osa on sitä mieltä, että tätä raja-aitaa ei tarvittaisi, varsinkin sellaiset, joiden ikkunan taakse tuo raja-aita nousee. Tämä portti tässä takana katkaisee monen laidunmaan ja he joutuvat sitten raja-vartijoiden avulla hoitamaan tiluksiaan. Sellaiset, joiden mailla raja-aita ei ole ovat sitä mieltä, että lisää vain, Karppinen sanoo Los Indiosista.

Fox News kutsuu sopua "roskadiiliksi" – "Katsotaan vaikuttaako se presidentin mieleen"

Karppisen mukaan on vielä epäselvää, aikooko Trump myötyä muurikiistassa.

– Puolueet ovat aika optimistisia. Eilisessä kampanjatilaisuudessa Txasissa Trump oli muuttanut retoriikkaansa hieman. Aikaisemman iskulauseen "Rakennetaan muuri" tilalle oli tullut "Viimeistellään muuri" ["Finish the wall"]. Se voisi antaa vihjettä siihen, että hän hyväksyisi sen, että näitä nykyisiä raja-aitoja vain pidennettäisiin.

Karppinen sanoo, että myös toisenlaisia arvioita on esitetty.

– Trumpin voimakas äänenkannattaja televisiokanava Fox News ja sen uutisankkurit ovat jo julistaneet nykyisen sovun "roskadiiliksi". Katsotaan, vaikuttaako se presidentin mieleen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja