Tällainen on Trumpin vaatima teräksestä ja betonista rakennettava jättimäinen rajamuuri – MTV Uutiset esittelee kiistellyn hankkeen, joka jakaa voimakkaasti amerikkalaisia ja on lamaannuttanut liittovaltion hallinnon

Trump ei julistanutkaan hätätilaa 2:34

Yhdysvalloissa taistelu Meksikon muurin rahoituksesta jatkuu kiivaana. Presidentti Donald Trump väläytti jälleen keskiviikko-iltana Suomen aikaa mahdollisuutta jopa kansallisen hätätilan julistamiseksi muuri rahan saamiseksi. Muuri on mittasuhteiltaan valtava rakennelma, joka maksaisi valtavasti rahaa.

Hätätilan julistaminen mahdollistaisi Trumpille vastahakoisen kongressin ohittamisen ja rahan ohjaamisen muurihankkeeseen puolustusmininsteriön varoista. Mutta millainen lähes kaksituhatta kilometriä pitkä rakennelma olisi? MTV Uutiset perehtyi hankkeeseen.

Pituutta noin 1700 kilometriä

Rajamuuri on jättimäinen hanke, joka nielisi valtavasti rahaa. Suomen valtion vuosibudjetista muuri nielisi korkempien arvioiden mukaan jopa kaksi kolmasosaa, kertoo MTV Uutisten toimittaja Mirja Kivimäki.

Muuri ulottuisi Kaliforniasta New Mexicon ja Arizonan kautta Länsi-Teksasin rajalle. Yhdysvaltojen ja Meksikon välistä rajaa on yhteensä lähes 3000 kilometriä, mutta osa siitä on jo aidattua ja osassa on luonnonesteitä, joten rakennettavaa jäisi noin 1700 kilometriä.

Vertailun vuoksi voi todeta, että Suomen ja Venäjän välinen raja on noin 1300 kilometriä pitkä, eikä siellä ole muuria.

Ei yksi vaan kaksi muuria

Suunnitelman mukaan autiomaahan rakennettaisiin itse asiassa yhden sijasta kaksi aitaa, joista toinen on terästä ja toinen betonia.

Rakennelmat olisivat korkeudeltaan reilut yhdeksän metriä. ja niiden välissä kulkisi valaistu maantie ja huipulla piikkilangat. 

Hinta-arviot vaihetelevat, mutta halvaksi muuria ei sano kukaan

Hinta-arviot muurin toteuttamisesta vaihtelevat suuresti sen mukaan, keneltä asiaa kysytään. Trumpin oma arvio lähtee kahdeksasta miljardista dollarista. Republikaaninen puolue on arvioinut hinnaksi noin 12 miljardia dollaria.

Eri tutkimuslaitokset asettavat arvion 15 - 25 miljardin välille ja korkeimmat arviot pyörivät 40:ssä miljardissa. Vertailun vuoksi Suomen valtion vuosibudjetti dollareina on 63 miljardia.

Trump puolusti muuria tunteikkaassa puheessa

Muuri on jakanut amerikkalaisten mielipiteitä voimakkaasti ja aiheuttanut kuumaa poliittista keskustelua. Liittovaltion hallinto on halvaantunut muurirahoista käytävän kiistan takia

Viime yönä Trump piti varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa poikkeuksellisen ja tunteikkaan televisiopuheen, jossa hän maalaili uhkakuvia laittomien maahantulijoiden tekemistä rikoksista.

– Joidenkin mielestä muuri on moraaliton. Miksi siis varakkaat poliitikot rakentavat muureja, aitoja ja portteja kotiensa ympärille? He eivät rakenna muureja siksi, että vihaavat ihmisiä niiden ulkopuolella, vaan siksi, että rakastavat ihmisiä niiden sisäpuolella.

Trumpia vastustavat kongressiedustajat ottivat puheen vastaan tyrmistyneinä.

– Tämä on surullista. Presidentti Trump yrittää luoda pelkoa ja vihaa maassamme. Sen sijaan että hän yrittäisi tuoda meitä yhteen ihmisinä, hän yrittää erottaa meidät, sanoi senaattori Bernie Sanders.

Lue myös:

    Uusimmat