THL ja STM kertoivat tiedotustilaisuudessa Suomen koronatilanteesta – Puumalainen vetoaa ihmisiin: Viettäkää joulua lähipiirin kanssa ja välttäkää matkustamista

1Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään koronatilannekatsauksen.

Tilaisuudessa käsitellään tautitilanteen lisäksi koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. 

Infossa kerrotaan myös Suomen koronarokotestrategiasta. Hallitus päätti jo eilen Suomen virallisesta rokotestrategiasta: ilmaista koronavirusrokotetta tarjotaan kaikille halukkaille.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta sekä toimialajohtaja, ylilääkäri Ville Pettilä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

10.58: Tilaisuus on päättynyt.

10.56: Voiko matkustaa Uudeltamaalta muihin maakuntiin? Puumalainen sanoo ymmärtävänsä hyvin, että suomalaisilla on joulun alla tarve tavata oman läheisensä.

– Itse ajattelisin, että välttämätön matkustaminen on mahdollista. Mutta vetoan ihmisiin, että vietettäisiin joulua ihan sen lähipiirin kanssa ja hoidetaan yhteydet muualle Suomeen puhelimella tai videopuhelulla, Puumalalinen linjasi.

10.53: Miten lähellä olemme valmiuslain käyttöönottoa?

Kiurun mukaan se on viimeinen keino. Kaikki muut jarrutuskeinot otetaan käyttöön ennen sitä.

10.52: Miksi suomi ei ole hankkinut tai neuvotellut omia rokotteita, kuten Iso-Britannia?

Suomi on pieni maa ja meidän neuvotteluvoima maailman rokotemarkkinoilla on hyvin pieni. EU:n kautta meillä on mahdollisuus saada nyt riittävä määrä rokotteita. En usko, että EU-hankinnan ulkopuolella Suomella olisi näin hyvä rokotetilanne, Puumalainen vastasi.

10.46: Milloin viimeisetkin suomalaiset on rokotettu? Puumalaisen mukaan tarkempia yksityiskohtia ajankohdasta ei ole vielä tiedossa. 

10:40: Suomessa tehohoidon kapasiteetti on noin 300 tehohoitopaikkaa, joista normaalioloissa ilman koronaakin pääosa on käytössä. 

Pettiilän mukaan tehohoito ja kuoleman riski koskee myös keski-ikäisiä ja aiemmin terveitä ihmisiä. 

–  Vetoan kaikkiin kansalaisiin rajoitusten tiukan noudattamisen puolesta, Pettilä sanoi. 

10:37: Ylilääkäri Ville Pettilä sanoo, että tehohoidon tarve yleensä näkyy vasta 2-4 viikon kuluttua tartunnan saannista. Tehohoidon tarve kasvaa Suomessa koko ajan. 

Noin puolet tapauksista kohdentuu tehohoidonkin osalta alle 60-vuotiaisiin eli emme voi tuudittautua siihen, että tehohoidossa olisi vain hyvin iäkkäitä potilaita. Kolmannes potilaista on tehohoidossa yli kaksi viikkoa.

–  Tähän tautiin voi kuolla myös Suomessa, Pettilä sanoo.

10.32: STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Vopio-Pulkki kertoo, että sairaalahoidon kuormitus kasvaa ennusteen mukaan. Sairaalahoidon kokonaismäärä verrattuna viime kevääseen on paljon synkempi nyt syksyllä. 

Tartunnat painottuvat edelleen nuoriin, mutta epidemiatilanteen nopeasti heiketessä vanhempien ikäluokkien riski saada tartunta kasvaa. Heidän osuutensa tartunnoista on jo hieman noussut verrattuna kuukauden takaiseen tilanteeseen. Viikolla 48 yli 60-vuotiaiden osuus oli noin 12 prosenttia ja yli 70-vuotiaiden noin 5 prosenttia, kun esimerkiksi viikolla 44 vastaavat osuudet olivat noin 8 prosenttia ja noin 3 prosenttia.

10.30: Uusia korontartuntoja on Puumalaisen mukaan tänään 540. Tilanne on hankaloitunut Suomessa aika nopeasti. 

Ilmaantuvuus ja positiivisten näytteiden osuus kasvavat kaikkialla Suomessa, ei enää pelkästään Uudellamaalla.

10.20: Tavoitteena on, että ennen vuodenvaihdetta Suomella olisi Euroopan lääkeviranomaisen asiantuntijavalmistelun myönteinen lopputulos ja vuoden alusta päästäisiin sitten rokottamaan sote-henkilöstöä. 

Tällä hetkellä viikkotason rokotteiden toimitussuunnitelmaa ei ole yhdelläkään jäsenmäällä. Tarkka rokotepäivämäärä ja -annosmäärä ei siis Puumalaisen mukaan ole tiedossa.

– Ensimmäiseen rokotteeseen liittyy haaste erityiskylmiin olosuhteisiin. Rokotteen jakaminen laajalle pieniin toimipisteisiin on hankalaa ilman, että kylmäketju katkeaa.

Uutiset rokotteiden tehosta ja käyttöönotosta ovat tällä hetkellä rohkaisevia.

– Näyttää valoa tunnelin päässä olevan, ja ensi vuoden aikana varmasti pääsemme ainakin kohti normaalimpaa elämää kuin talven aikana.

10.16: THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi, että rokotuksilla pyritään vähentämään tautitaakkaa ja estämään kuolemantapauksia.

– Sote-henkilöstön rokotukset ovat meidän prioriteettimme. Arviolta tähän menee koko tammikuu ja ehkä helmikuukin. Tämän jälkeen on tarkoitus laajentaa rokotuksia muille ryhmille. Pyrkimyksenä on, että rokotteita saadaan eri valmistajilta toimituksen nopeuttamiseksi.

10.11: Rokotetta tarjotaan maksutta kaikille niille halukkaille, joilla ei ole estettä rokotteen ottamiselle. Kiurun mukaan on selvää, ettei rokotteita saada samanaikaisesti kaikille. Rokotetta tarjotaan ensimmäiseksi koronapotilaita hoitaville, iäkkäille ja riskiryhmään kuuluville.

– Uskon, että me Suomessa kestämme ja näemme, että toivoakin on ilmassa, Kiuru sanoi.

10.10: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru: on aloitettava huonoilla uutisilla. Koronatartunnat kasvavat koko ajan, luvut ja kehityssuunta ovat tällä hetkellä huolestuttavia. Tautitilanne on heikentynyt.

– Alueet ovat ryhtyneet välittömiin toimiin. Haluan kiittää siitä, Kiuru sanoo. Ennen toimivaa rokotetta pitää jaksaa vielä hetki ja suojata itsemme sekä läheisemme.

10.05: Tilaisuus alkaa. Koronaepidemiatilanne on huonontunut Suomessa nopeasti.

Viimeisten kahden viikon aikana tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat jyrkästi kasvaneet lähes kaikilla alueilla. Tilanteeseen on reagoitava nopeasti ja ennakoivasti.

Lue myös:

    Uusimmat