Nyt puhuu Sanna Marinin kohujuhlissa ollut kulttuurivaikuttaja Tina Jukarainen: "Jäi kuva, että kiillotettiin Marinin brändiä"

7:53
Hallitus ei perunut kovia kokeneen kulttuurialan leikkauksia kovasta protestoinnista huolimatta.

Tina Jukaraisen mukaan Sanna Marinin järjestämästä kohutilaisuudesta jäi ikävä jälkimaku.

Manage me -manageriyhtiön operatiivinen johtaja Tina Jukarainen osallistui pääministeri Sanna Marinin järjestämään tilaisuuteen Kesärannassa viime viikonloppuna. Hänen mukaansa tapahtuma oltiin puettu keskustelutilaisuudeksi.

– Saimme kutsut, joissa toivotettiin tervetulleeksi keskustelemaan musiikkialan tulevaisuuden näkymistä, Jukarainen kertoo MTV Uutisille.

Jukarainen tiesi etukäteen joitakin tilaisuuteen osallistuvia tahoja, joten hän oletti tilaisuuden olevan myös suhteellisen rento eikä kankean kokoustyylinen.

– Silti toivoin ja oletin, että paikalla olisi ollut mahdollisuus keskustella.

Tilaisuus alkoi yhteisellä illallisella. Keskustelumahdollisuus oli Jukaraisen mukaan käytännössä tuurista kiinni.

– Jos et istunut jonkun ministerin viereen, keskustelut jäivät käymättä. Tiedän, etten ole yksin näiden ajatusten kanssa. Hyvälle paikalle istuneilla henkilöillä on ollut keskusteluita, mutta esimerkiksi itselläni ei illan aikana ollut mahdollisuutta keskustella pääministerin tai kulttuuriministerin kanssa.

Illallisen jälkeen osallistujia kehotettiin vapaaseen keskusteluun, mutta se jäi Jukaraisen mukaan hyvin lyhyeksi.

– Ajattelin, että nyt pääsemme keskustelemaan oikeasti. Ehdin jutella hetken pääministerin erityisavustajan kanssa, mutta muutaman minuutin päästä alkoivat spontaanit musiikkiesitykset.

Esityksien spontaaniuden aitoutta on jälkikäteen kuitenkin kyseenalaistettu rankasti. Olivatko tahot mahdollisesti sopineet etukäteen, että jotkut alkaisivat musisoida keskustelun tyrehdyttämiseksi?

– Itselleni tuli jälkikäteen sellainen tunne. En tietenkään tiedä oliko asia näin, mutta sellainen olo jäi.

Jukaraiselle jäi epäselväksi muun muassa se, tuleeko alan vaikuttajille todellisuudessa mahdollisuutta keskustella päättäjien kanssa kasvotusten alan tulevaisuudesta. Lisäksi juhlien ajankohta ilmenee Jukaraiselle kyseenalaisena, sillä kulttuurialan 18,4 miljoonan euron leikkaukset pantiin toteen tänään tiistaina 12.10.

– Sunnuntaina kilisteltiin ja some täyttyi kiitoksista. Tänään alaamme leikattiin jälleen, joten onhan kyseisen tapahtuman ajoitus aika irvokas.

Leikkauksista on puhuttu ja sovittu keväällä, mutta Jukaraisen mukaan niiden toteuttaminen on tilanteeseen nähden järjetöntä.

– Esimerkiksi poliisiin kohdistuvat leikkaukset pystyttiin perumaan. Kulttuuri on kärsinyt matkailun ja ravintola-alan ohella koronasta kaikkein eniten. Se, että tällaisella ajoituksella toteutetaan ne leikkaukset, jotka oltaisiin voitu perua, on aivan käsittämätöntä.

Jukaraisen mukaan tilaisuudessa ei kuultu pääministeri Marinilta virallista kannanottoa.

– Itselleni jäi sellainen kuva, että tilaisuudessa kiillotettiin Marinin brändiä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja