Näin musiikkiala suhtautuu mielipahaa herättäneeseen Kesäranta-iltamaan sekä kulttuurialan leikkauspommiin: "Toivon, että Sanna Marin pyytää anteeksi"

4:31
Katso Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkön haastattelu kokonaisuudessaan yltä.

Musiikkialan ammattilaisia ja päättäjiä kokoontui pääministerin asunnolle Kesärantaan sunnuntai-iltana. Tilaisuudessa oli pääministeri Sanna Marinin mukaan ideana oli käydä keskustelua musiikkialan tilanteesta.  Vain kaksi yötä myöhemmin tiistaina kulttuuriministeri Antti Kurvinen ilmoitti suurista leikkauksista, joista kulttuurialaan kohdistui 18,4 miljoonan euron leikkaukset. Keskustelu musiikkialalla on käynyt viime päivinä kuumana. 

Muun muassa Mikael Gabrielia manageroiva Peppi Puljujärvi pitää Kesäranta-iltaman ja kulttuurialan leikkausilmoituksen peräkkäisyyttä suunniteltuna. 

– Itse koen, että tapaaminen Kesärannassa oli pääministerin ja kansanedustaja Ilmari Nurmisen (SDP) omaa kampanjointia, jossa musiikkialan toimijoita käytettiin pelinappuloina.

Manageri ei itse saanut kutsua Kesärantaan, mutta on keskustellut tilaisuuteen osallistujien kanssa. Heidän puolestaan hän on pahoillaan. 

– Monet kokevat varmasti tulleensa hyväksikäytetyksi.

– Toivon, että Sanna Marin pyytää anteeksi tilaisuuteen osallistuneilta. 

Puljujärvi kertoo järjestäneensä korona-aikana useita Musiikkialan kasvot -keskustelutilaisuuksia Club House -alustalla, joissa päättäjät ja musiikkialan ammattilaiset ovat käyneet hyviä keskusteluja musiikkialan tilanteesta ja tulevaisuudesta. Puljujärven mukaan pääministeri on ollut kutsuista huolimatta estynyt osallistumaan tilaisuuksiin. 

Vaikka keskustelut ovat olleet antoisia, ovat teot musiikkialan hyväksi jääneet vähäisiksi. 

– Meidän tilannettamme on surkuteltu ja sanottu, että meidän hätäämme kuullaan. Teot ovat jääneet vähäisiksi. 

"Keskustelut tulisi käydä virallisesti"

Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö ilahtui etukäteen kuullessaan, että illanvietto musiikkialan edustajien ja päättäjien välillä järjestetään. Musiikkiala pääsisi viemään viestiä. Jälkikäteen kuullut tarinat illasta ovat kuitenkin harmittaneet. 

– Keskustelimme etukäteen useamman tilaisuuteen osallistujan kanssa ja kävimme läpi dataa ja ratkaisuehdotuksia, jota tuoda tapaamisessa esiin. Oli pettymys kuulla, että siellä ei ollut näin vaikeihin asioihin päästy käsiksi. Se on sääli tapahtumaan osallistujien ja koko alan kannalta.  

Rönkön mukaan tapahtuman luonne oli tilanteeseen nähden liian kevyt. Keskustelut alan tulevaisuudesta tulisi käydä virallisesti, esimerkiksi Säätytalolla.

– Jos ymmärretään alan keskustelu kevyenä rupatteluna, se on hyvin huolestuttavaa. Kyllä meidän alamme toive on se, että meitä kohdellaan elinkeinona ja yhteiskunnan sektorina siinä missä muitakin.

Seuraavaksi Rönkkö toivoo päättäjiltä tekoja ja ratkaisuja. 

– Entäs mitä leikkauksille pitäisi tehdä?

– Leikkaukset pitää tietenkin perua.

Myös manageri Peppi Puljujärvi toivoo leikkausten perumista. 

–Toivon, että alamme painostuksella tämä tulee päättymään siten, että hallitus päättää peruuttaa kulttuurialalle suunnitellut leikkaukset.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja