Miksi 25-vuotias mies hyökkäsi miekan kanssa luokkaansa ja oliko hän syyntakeinen? Kuopion koulusurman oikeudenkäynti alkoi

MTV Uutiset Live Kuopiossa: Tässä aulassa poliisi lopulta pysäytti Kuopion hyökkääjän – Anssi todisti tapahtumia työpisteeltään 8:36
Katso videolta, kun MTV Uutiset Live vieraili kauppakeskus Hermanissa paikalla, jossa poliisi ampui ja otti kiinni Joel Marinin.

Kuopion viime syksyisen kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti alkoi tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Vuonna 1994 syntynyttä miestä syytetään viime lokakuussa tehdystä murhasta, 20 murhan yrityksestä ja joukosta muita rikoksia.

Nuori nainen kuoli ja yhdeksän muuta uhria haavoittui, kun opiskelijoiden ja opettajan kimppuun hyökättiin sapelityyppisellä teräaseella Kuopiossa Savon ammattiopistossa tiistaina 1. lokakuuta 2019.

Oikeudenkäyntiin on varattu yhteensä kahdeksan päivää tällä ja ensi viikolla. MTV Uutiset seuraa paikan päällä oikeudenkäyntiä.

Kuolonuhri oli nuori ukrainalaisnainen

Kouluhyökkäys tapahtui tiistaipäivänä viime vuoden lokakuussa täysin yllättäen.

Poliisin mukaan hyökkäys keskittyi yhteen luokkahuoneeseen. Luokassa oli toistakymmentä opiskelijaa.

Epäilty poistui luokkahuoneesta itse, ja poliisi otti hänet kiinni sen ulkopuolella. Poliisi ampui epäiltyä kiinniottotilanteessa jalkaan.

Hyökkäyksessä kuollut nainen oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Sekä hän että epäilty opiskelivat Savon ammattiopistossa.

Motiivia ei ole kerrottu

Toistaiseksi on edelleen epäselvää, miksi 25-vuotias mies hyökkäsi omaan kouluunsa miekan kanssa ja surmasi ja yritti surmata luokkatovereitaan.

Poliisi ei kommentoinut teon motiivia esitutkinnan aikana, vaikka siitä saatiinkin jonkinlainen selvyys tutkinnan aikana.

Jutun tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista sanoi esitutkinnan aikaan, että teon takana ei vaikuta olevan terroristista motiivia. Hänen mukaansa epäillyn taustalta ei ollut ainakaan tuolloin löytynyt mitään, minkä perusteella väkivallantekoa olisi voinut ennakoida tapahtuvaksi.

– Epäillyn henkilöhistoria ei millään tavalla korreloi tämän väkivallanteon kanssa. Keskeinen kysymys on totta kai se, minkä takia tämä tapahtui, Töyräs sanoi.

Poliisin toiminnasta ei tutkintaa

Tekijä loukkaantui kiinnioton yhteydessä, kun poliisi ampui häntä jalkaan.

– Teoista epäilty oli lähestynyt poliisia aseistautuneena kookkaalla, vakavaan väkivaltaan soveltuvalla teräaseella ja ilmapistoolilla. Mies ei ollut totellut käskytystä, eikä poliisipartio saanut häntä luopumaan teräaseestaan, poliisin toimia teon jälkeen tutkinut syyttäjä totesi tiedotteessaan.

– Mies oli haavoittanut poliisia teräaseella, minkä jälkeen poliisi oli käyttänyt ampuma-asetta. Miehen kiinni ottamiseksi ja teräaseen pois saamiseksi poliisi oli käyttänyt etälamautinta ja poliisikoiraa.

Syyttäjä päätti esiselvityksen perusteella, ettei poliisin toiminnasta toimiteta esitutkintaa.

Kuulusteluja sairaalahuoneessa

Epäiltyä hoidettiin useita viikkoja Kuopion yliopistollisessa sairaalassa teon jälkeen. Poliisi vartioi jatkuvasti sairaalahuonetta ja nuorta miestä kuulusteltiin sairaalassa.

– Epäilty on puhunut kuulusteluissa ja yhteistyö on sujunut asiallisesti. Asioita on käyty rauhassa läpi. Motiivissa on päästy eteenpäin, mutta en avaa sitä, tutkinnanjohtaja kuvaili viime syksynä MTV Uutisille.

– Kuulustelut ovat olleet hyviä poliisin kannalta ja kokonaisuus on rakentunut ja hahmottunut jatkuvasti, Töyräs sanoi puolitoista viikkoa teon jälkeen.

Mielentilatutkimuksen lopputulosta ei vielä tiedetä

Syytetylle miehelle tehtiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimus. Sen lopputuloksesta ei vielä tiedetä, mutta oikeudenkäynnin aikana selvinnee, oliko tekijä teon tehdessään syyntakeinen vai ei.

Poliisi selvitti tutkinnan aikana runsaasti myös tekijän henkilöhistoriaa ja taustaa. Poliisin mukaan tekijä toimi yksin.

– Hänellä on varmasti omat näkemyksensä, minkä takia hän on toiminut näin, Töyräs kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Puukotukset pääosin yhdessä luokassa

Tekijä ei kulkenut koulussaan luokasta luokkaan, vaan rikoksista pääosa tapahtui yksittäisessä luokassa. Luokkahuoneessa tapahtui muun muassa ukranalaisopiskelijan surma ja lisäksi useita muita haavoittui.

Mies myös sytytti tulipalon luokkahuoneessa.

Tekojen päätteeksi mies oli yrittänyt poistua kauppakeskuksesta. Poliisi otti tämän kiinni, ja ampui miestä kiinnioton yhteydessä.

Yksi Hermanin kauppakeskuksessa tapahtumahetkellä töissä olleista ihmisistä kertoi tapahtuneen jälkeen MTV Uutisille, että tekijä oli mennyt sisään luokkaan ja kaivanut rauhassa mukanaan olleesta pussukasta miekan.

– Sitten hän alkoi puukottaa niin montaa kuin oli vain osunut, nainen kertoi.

Syytetty ääneen ensi viikolla

Oikeudenkäynnissä luetaan tänään syytteet ja jutun esitutkinta tulee julkiseksi. Todennäköisesti tänään myös saadaan vastaus siihen, mikä oli 25-vuotiaan miehen motiivi teolleen.

Syytetty itse on tänään paikalla oikeudessa ja nyt myös yleisö näkee hänet ensimmäistä kertaa.

Tällä viikolla oikeudessa käydään läpi kirjallisia todisteita ja kuullaan hyökkäyksen uhreja ja todistajia.

Ensi viikon alussa syytetty itse pääsee ääneen, kun häntä on tarkoitus kuulla oikeudessa. Ensi viikon keskiviikkona käsitellään vahingonkorvauksia ja torstaina on oikeudenkäynnin viimeinen päivä.

Lue myös:

    Uusimmat